Ποιος είναι ο Πριγκόζιν – Από σεφ του Κρεμλίνου έγινε ιδρυτής της Wagner

Ποιος είναι ο Πριγκόζιν – Από σεφ του Κρεμλίνου έγινε ιδρυτής της Wagner

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι ο πρωταγωνιστής των τελευταίων εξελίξεων στη Ρωσία, ιδρυτής της Wagner η οποία έχει προχωρήσει σε ανταρσία κατά της Ρωσίας, και άνθρωπος μέχρι πρότινος του Πουτιν και στενός συνεργάτης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε αναλάβει συγκεκριμένες μάχες στην Ουκρανία πριν έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ηγεσία του ρωσικού στρατού. Ο ίδιο κατηγόρησε την ηγεσία οτι διεξήγε βομβαρδισμού κατά των μισθοφόρων της Wagner.

To προφίλ του έγινε ιδιαίτερα γνωστό μετά τη δήλωση του ότι ενεπλάκη σε επιχειρήσεις εκλογικής χειραγώγησης στις ΗΠΑ το 2016. Γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», δήλωνε ανοιχτά ότι είναι ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές του Κρεμλίνου.

Η σύγκρουση με Πούτιν

Σε ηχητικό μήνυμα στο Telegram, απάντησε προσωπικά στον Πούτιν ο οποίος στο διάγγελμά του κατηγόρησε όσους κινούνται κατά της Ρωσίας για “εσχάτη προδοσία”.

Στο νέο μήνυμα ακούγεται να λέει: “Σχετικά με την προδοσία της πατρίδας, ο πρόεδρος έκανε βαθιά λάθος. Είμαστε πατριώτες, παλεύαμε και παλεύουμε. Και κανείς δεν πρόκειται – όπως ζήτησε ο πρόεδρος, η FSB (Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας) ή οποιοσδήποτε άλλος – να παραδεχθεί την ενοχή μας. Επειδή δεν θέλουμε η χώρα μας να ζει πια στη διαφθορά, στο ψέμα και στη γραφειοκρατία”.

Ο Ουκρανός βουλευτής Αντόν Γκερατσένκο, ο λογαριασμός της Βάγκνερ στο Telegram, σε ένα σύντομο μήνυμα ανέφερε ότι η Ρωσία θα έχει σύντομα ένα νέο πρόεδρο.

Το πρωί του Σαββάτου, σε ηχητικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι “και οι 25.000 είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε” και πρόσθεσε πως ό,τι έγινε, έγινε “για τον ρωσικό λαό”.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι γεννημένος το 1961, κατάγεται από την Αγία Πετρούπολη, την ιδιαίτερη πατρίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το 1979, καταδικάζεται σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν μια ποινή δύο ετών φυλάκισης με αναστολή για κλοπή. Δύο χρόνια αργότερα, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για ληστείες και κλοπές. Επί 9 χρόνια βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Είναι 1990 όταν βγαίνει από τη φυλακή, στη Ρωσία όλα αλλάζουν και ο Πριγκόζιν ξεκινά μια δική του δουλειά: Μια αλυσίδα υπαίθριων πάγκων που πωλούν χοτ-ντογκ στην Αγία Πετρούπολη. Οι δουλειές πηγαίνουν καλά και μέσα σε λίγα χρόνια, την εκτροχιασμένη δεκαετία του 1990 για τη χώρα, ο Πριγκόζιν ανοίγει πολυτελή και ακριβά εστιατόρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πούτιν γνώρισε τον Πριγκόζιν σε ένα από τα εστιατόρια του δεύτερου στον ποταμό Νέβα. Το 2003, ο Πριγκόζιν είναι πια ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πούτιν που του αναθέτει τη διοργάνωση του πάρτι των γενεθλίων του στο πλωτό New Island.

Το 2000 στην προεδρία πια ο Πούτιν, μια εταιρία catering του Πριγκόζιν θα λειτουργήσει στο Κρεμλίνο. Αυτό του χάρισε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν» και τη φήμη ότι έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στις δημόσιες συμβάσεις που απέκτησε.

Έχει δεχτεί έντονη κριτική, με τους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες για τη στρατολόγηση κρατουμένων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter