Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Όρμπαν «καίει» τις ελπίδες της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Όρμπαν «καίει» τις ελπίδες της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία

Σε μια επίδειξη δύναμης, η Βουδαπέστη ανέβαλλε την υπογραφή του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό κεφάλαιο, ζητώντας την εξαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι Ούγγροι διπλωμάτες, λοιπόν, εμφανίστηκαν στη θεωρητικά τυπική διαδικασία των πρέσβεων της Ε.Ε. και απαίτησαν την εξαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου από τις κυρώσεις, προκαλώντας τόσο την έκπληξη των συναδέλφων τους, όσο και τη διακοπή της διαδικασίας.

Πλέον η όλη διαδικασία έχει κολλήσει και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κρατούν σιγή ιχθύος ως προς τις εξελίξεις. Είναι φανερό πως ο ακροδεξιός Ορμπάν έχει τη δυνατότητα να κερδίζει τις Βρυξέλλες στο ίδιο το παιχνίδι τους, παίζοντας το «χαρτί» της ομοφωνίας.

Η Ε.Ε. είχε αποφασίσει να επιβάλλει προσωπικές κυρώσεις στον Πατριάρχη εξαιτίας της ενεργής εμπλοκής του ιδίου στην ρωσική πολεμική προσπάθεια αλλά και στον ρόλο στο Ορθόδοξο Σχίσμα Κωνσταντινούπολης – Μόσχας που εκδηλώθηκε το 2018 με επίκεντρο την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της τελευταία Συνόδου Κορυφής η Ουγγαρία δεν έβαλε κάποιο κόλλημα, αφού είχε εξαντλήσει τις διπλωματικές προσπάθειες της για την επίτευξη της εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Διαίρει και βασίλευε

Όλα αυτή τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει κλάδο ελαίας στους Πολωνούς, απελευθερώνοντας τα 36 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι Πολωνοί προτού πραγματοποιηθεί η ρωσική εισβολή ταυτίζονταν με τις θέσεις του Ορμπάν και οι δύο αυτές χώρες είχαν δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών. Πλέον όμως η Κομισιόν θεωρεί πως μπορεί να διασπάσει το μέτωπο Βαρσοβίας-Βουδαπέστης χρησιμοποιώντας ως άλλο «Δούρειο Ίππο» τον Μοραβιέτσκι εναντίον του Ορμπάν, ώστε να απομονώσει τον ακροδεξιό ούγγρο ηγέτη. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Βουδαπέστη καταφέρνει να «πουλήσει» πολύ ακριβά τη συναίνεση της εναντίον της Ρωσίας…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter