Politico: Εκτός της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Λιμένων ο Πειραιάς

Politico: Εκτός της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Λιμένων ο Πειραιάς
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκτός της νεοσύστατης συμμαχίας ευρωπαϊκών λιμένων για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών προς την ΕΕ μένει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, ο Πειραιάς.

Σε σχετικό δημοσίευμα του Politico, ο Πειραιάς δεν είναι στην λίστα επειδή η ιδιοκτησία του είναι κινεζική και έτσι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θεώρησαν σωστή την πρόσκληση των αρμόδιων στις συναντήσεις για την ίδρυση της συμμαχίας κατά του εμπορίου ναρκωτικών. Αντίστοιχα και άλλα λιμάνια σε ευρωπαϊκό έδαφος, που δεν είναι σε ευρωπαϊκά χέρια (ή έστω με ιδιοκτήτες… ανεκτούς από τις Βρυξέλλες) δεν μπήκαν στην συμμαχία.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Λιμένων (EPA) είναι πρωτοβουλία της βελγικής κυβέρνησης και αποτελεί στην ουσία συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ των Αρχών των λιμένων του Βελγίου και της Ολλανδίας, που ξεκίνησε πέρσι και έφερε σημαντικές επιτυχίες κατά του εμπορίου ναρκωτικών με κατασχέσεις ποσοτήτων ρεκόρ (κυρίως κοκαΐνης).

Στην συμμαχία έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν συνολικά 26 λιμενικές Αρχές και όπως αναφέρει το Politico η λίστα φτιάχτηκε με βάση την το μέγεθος των λιμένων και το εάν περνάνε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από αυτά.

Η συμμαχία θα συνδέει κυβερνήσεις, Ευρωπαίους αξιωματούχους, αστυνομικές Αρχές, λιμενικές Αρχές, ναυτιλιακές εταιρείες και φορείς εκμετάλλευσης των terminal. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών του Βελγίου Ανελίς Βερλίντεν στο Politico, ο βασικός στόχος της συμμαχίας και αυτό το οποίο οι ιδρυτές της ευελπιστούν είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η βασική ανησυχία είναι πως παρότι μέχρι τώρα ο Πειραιάς και τα υπόλοιπα λιμάνια που έμειναν εκτός λίστας δεν ήταν οι κύριοι προορισμοί για τους εμπόρους ναρκωτικών (εστίαζαν κυρίως στα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ), με την σύσταση της Συμμαχίας αυτής θα μπουν σίγουρα στην λίστα των καρτέλ.

Επιπλέον η μη συμπερίληψη μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών αποτελεί ήττα για την ΕΕ καθώς, όπως σημειώνει και το Politico, αυτό καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά την Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Στο σκαμνί ο αρχηγός και το αφήγημα Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter