Πρωτοφανές φιάσκο: Πριν λίγες μέρες ανατέθηκαν σε ιδιώτες οι καθαρισμοί δασών με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρωτοφανές φιάσκο: Πριν λίγες μέρες ανατέθηκαν σε ιδιώτες οι καθαρισμοί δασών με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με απίστευτη καθυστέρηση προχώρησαν οι διαδικασίες για τους καθαρισμούς σε ολόκληρη την Επικράτεια μέσω του προγράμματος Antinero II. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον τακτικό προϋπολογισμό και αφορά σε εργασίες καθαρισμού δασών και αρχαιολογικών χώρων η και αρχαιολογικούς χώρους ανά την Επικράτεια στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας. Όπως προκύπτει από έγγραφα του ΤΑΙΠΕΔ που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σε πολλές περιπτώσεις οι αναθέσεις υπηρεσιών καθαρισμού σε ιδιώτες έγιναν στα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου ή ακόμη και πριν λίγες μέρες στις αρχές Ιουλίου. Όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου.

Το πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών Antinero, χρηματοδοτείται με 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με ακόμη 22 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό. Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη, η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ανέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τη «διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών και της παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου , ‘Σχέδιο Προστασίας Δασών’ , με δικαιούχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Στις 30 Μαρτίου, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε τη «διενέργεια διαδικασίας απευθείας ανάθεσης συμβάσεων ειδικών δασοτεχνικών έργων». Μία από αυτές αφορούσε σε εργασίες καθαρισμού «των δασών, δασικών εκτάσεων και αρχαιολογικών χώρων, για τη δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών, καθώς και για την αντιπυρική προστασία, σε εκτάσεις

ευθύνης των Δασαρχείων Αιγάλεω, Πάρνηθας, Πειραιά και της Δ/νσης Δασών Αθηνών». Στις 24 Μαΐου, όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών του ΤΑΙΠΕΔ. Την 1η Ιουνίου η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν. Μία μέρα μετά ανακηρύχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα καθαρισμού.

Τελικά στις 14 Ιουνίου, το ΤΑΙΠΕΔ κατακύρωσε τα έργα καθαρισμού στους ιδιώτες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ένα από αυτά είχε να κάνει με «τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων και αρχαιολογικών χώρων, σε εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείου Αιγάλεω και Διεύθυνσης Δασών Αθηνών συνολικού προϋπολογισμού 917.233 ευρώ. Το δεύτερο υποέργο αφορούσε «στην αντιπυρική προστασία του ορεινού όγκου Πάρνηθας, συνολικού προϋπολογισμού 1,970 εκατ. ευρώ, ενώ το τρίτο «στην δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και την αντιπυρική προστασία δημόσιων δασικών εκτάσεων, σε εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείου Πειραιά συνολικού προϋπολογισμού 2,051 εκατ. ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ, κατακύρωσε στις 12 Ιουνίου τις αναθέσεις εργασιών καθαρισμού σε εκτάσεις ευθύνης των δασαρχείων Ιωαννίνων, Λαυρίου, Πεντέλης, Πόρου και Αιγάλεω.

Ένα από τα έργα, αφορούσε στον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, σε εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείων Λαυρίου και Πεντέλης συνολικού προϋπολογισμού 2,420 εκατ. ευρώ ΦΠΑ. Το δεύτερο υποέργο αφορούσε στη «δημιουργία εστεγασμένων αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, σε εκτάσεις αρμοδιότητας Δασαρχείου Πόρου» συνολικού προϋπολογισμού 734.240,72 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών σε εκτάσεις ευθύνης των Δασαρχείων Βυτίνας, Πύργου, Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Θάσου και Σκοπέλου και των Διευθύνσεων Δασών Θεσπρωτίας, Πιερίας και Ρεθύμνου, οι αναθέσεις πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιουλίου.

Όλα αυτά την ώρα που λίγες μέρες πριν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθησύχαζε τους πολίτες ότι όλα είναι έτοιμα για το φετινό καλοκαίρι.

Δείτε τις σχετικές αποφάσεις

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter