Προϋπολογισμός: Το κοινωνικό κράτος στο καναβάτσο

Προϋπολογισμός: Το κοινωνικό κράτος στο καναβάτσο

Τι στερεί από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η «λυπητερή» του προϋπολογισμού του 2023

Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα… Οταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο προϋπολογισμός για το 2023 θα έχει υπερψηφιστεί. Οι ίδιοι βουλευτές που πέρυσι ψήφισαν ένα προϋπολογισμό-έκτρωμα, που βασιζόταν στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός για το 2022 θα κινηθεί στη ζώνη του 1% (κλείνει στο… 9,9%), καλούνται από τους ίδιους υπουργούς, δηλαδή τους Σταϊκούρα – Σκυλακάκη, που πέρυσι απέτυχαν παταγωδώς να καταρτίσουν έναν έστω αξιοπρεπή προϋπολογισμό (τον αναθεώρησαν δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους), να συμμετάσχουν σε νέα αποτυχία! Ακόμη και εκεί που εδράζεται η νεοφιλελεύθερη επιτυχία τους (αύξηση του ΑΕΠ διά του φορολογικού πνιξίματος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας) απέτυχαν να προβλέψουν… Σύμφωνα με τα στοιχεία του 11μήνου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 50,23 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 502 εκατ. ευρώ ή 1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού!

Πολιτική επιδομάτων

Ας εστιάσουμε όμως σ’ αυτά που έρχονται… Αυτό που κυριαρχεί στον ψηφισθέντα πλέον προϋπολογισμό για το 2023 είναι η υπερφορολόγηση. Πρόκειται για στοχευμένη πολιτική φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα περιλαμβανόμενα στις προβλέψεις του προϋπολογισμού τα δημόσια έσοδα το 2023 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 60,3 σε 62,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα έσοδα από φόρους αυξάνονται από 54,9 σε 56,7 δισ. ευρώ . Ομως εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι από πού θα αντληθούν… Η απάντηση είναι από τους έμμεσους φόρους που φέρνει η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια σε προϊόντα, κυρίως τρόφιμα και καύσιμα, άμεσης κατανάλωσης. Συγκεκριμένα οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται από 31,5 σε 32,5 δισ. ευρώ. Οπως εύκολα μπορεί κάποιος να αναλύσει, αυτό το προβλεπόμενο 1 δισ. από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και καπνό) στερείται από την πραγματική οικονομία και βέβαια από τα νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας.

Κοινωνικά αναίσθητοι «πολιτικοί απατεώνες»

Οσο για τα παραμύθια πανηγυριζόντων υπουργών που προβάλλουν το δήθεν ευαίσθητο πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δήθεν δίνει αυξήσεις και έτσι αυξάνει το εισόδημα, αυτοδιαψεύδονται από τα όσα οι ίδιοι ψηφίζουν! Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους λοιπόν έχουμε ισχνή αύξηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (από 11,1 σε 11,3 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι οι όποιες αυξήσεις (που βέβαια υστερούν έναντι τις ακρίβειας) δοθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γυρίσουν πίσω μέσω της αλλαγής κλίμακας στη φορολόγηση εισοδήματος. Ομως επιπρόσθετα αναδεικνύεται και κάτι ακόμη… Το μεγάλο βάρος των άμεσων φόρων το σηκώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι προβλέπεται να καταβάλουν τη συντριπτική πλειονότητα των 11,3 δισ. ευρώ το 2023, όταν η φορολογία των νομικών προσώπων εκτιμάται ότι από 4,4 δισ. θα φτάσει στα 5,1 δισ. ευρώ. Ομως κυριαρχεί και κάτι ακόμη… Κάτι που διαπιστώναμε στους προϋπολογισμούς της μνημονιακής εποχής! Υφίσταται συρρίκνωση των αναπτυξιακών και κοινωνικών δαπανών… Στην πράξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το 2023, διά του προϋπολογισμού, φέρνει νέο «ποδοπάτημα» του κοινωνικού κράτους, ενώ έχει ήδη κουρελιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι κοινωνικές δαπάνες ονομαστικά παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα (από 25,99 σε 25,96 δισ. ευρώ), όμως αυτό είναι μαγική εικόνα λόγω του πληθωρισμού. Οσο για την περιβόητη ρήση (από το μακρινό 2017) του Κυρ. Μητσοτάκη «δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα, θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους», έχει μετατραπεί σε πολιτική μικροεπιδομάτων (που βαπτίζονται pass) για προεκλογικούς σκοπούς…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter