ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλιστικό πρόγραμμα, ριζοσπαστικές αλλαγές

ΣΥΡΙΖΑ: Ρεαλιστικό πρόγραμμα, ριζοσπαστικές αλλαγές

Η ακτινογραφία των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η μάχη προγραμμάτων και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην κοινωνία το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που αποτελείται από έντεκα άξονες, με αποδέκτες τόσο τα κόμματα όσο και τους πολίτες που τοποθετούνται στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο.

Οπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο «Συμβόλαιο Αλλαγής» που εγγυάται τη «δικαιοσύνη και τη σταθερότητα». Περιέχει ένα πλέγμα κοινωνικών παρεμβάσεων με στόχο την ανάταση της μεσαίας τάξης αλλά και των εργαζομένων και αποτελείται από έντεκα δεσμεύσεις, ορισμένες εκ των οποίων θα υλοποιηθούν τις πρώτες 50 ημέρες ενώ άλλες θα υλοποιηθούν στο βάθος της τετραετίας.

Εισοδήματα και ακρίβεια

Για την ανάγκη άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την ανακούφιση της κοινωνίας από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος διεξοδικά στα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων. Οπως εξήγγειλε στις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησής του θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και στη θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής του στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Επιπλέον δεσμεύτηκε για αύξηση κατά 10% του μισθού στον δημόσιο τομέα, ξεπάγωμα των τριετιών αλλά και για την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα θεσπιστεί το αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Στο 2ο άρθρο του «Συμβολαίου Αλλαγής» περιλαμβάνεται δέσμη μέτρων, με εφαρμογή στις πρώτες 50 μέρες διακυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που βαραίνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε αυτά ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγχρόνως δεσμεύτηκε για άμεση φορολόγηση των συσσωρευμένων υπερκερδών αλλά και για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων. Τέλος εξήγγειλε την εφαρμογή μιας γενναίας μείωσης, σχεδόν κατά το ένα τρίτο, στην τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες: από τα 27 στα 10 ευρώ.

Πλειστηριασμοί και χρέη

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα με «τσουνάμι» πλειστηριασμών, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύονται ότι θα παγώσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ και θα αντικατασταθεί ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, με την παράλληλη δημιουργία πλαισίου εποπτείας και φορολόγησης των funds. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για επαναφορά της δυνατότητας να ακολουθήσουν οι δανειολήπτες τη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο, με μια σύντομη ειδική προθεσμία εκδίκασης.

Aλλαγές σε παιδεία και υγεία

Στον 6ο και 7ο άξονα περιγράφονται οι εμβληματικές παρεμβάσεις που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την υγεία και την παιδεία. Στόχος για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ είναι να φτάσουν οι δημόσιες δαπάνες σε βάθος τετραετίας το 7% του ΑΕΠ, ο εισαγωγικός μισθός για τους γιατρούς στις 2.000 ευρώ, όπως και να γίνουν επιπλέον 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια παιδεία ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) αλλά και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι κεντρικός στόχος είναι να αγγίξει η χρηματοδότηση για την παιδεία το 5%.

Κοινωνία και πολιτισμός

Σε πρώτο πλάνο έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των νέων και των γυναικών με στόχο την αντιμετώπιση της «δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού». Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε την απόδοση του επιδόματος μητέρας σε 900.000 γυναίκες, την εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες μέχρι και τους εννιά μήνες.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου εξήγγειλε μια σειρά μέτρων με σκοπό την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη του πολιτισμού, δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για την κατάργηση του ΠΔ 85/2022 και την ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στη βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης διά νόμου.

Τομές δημοκρατίας

Το τελευταίο άρθρο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δημοκρατικών τομών στο κράτος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ, τη θεσμοθέτηση της διαύγειας σε τεχνικά έργα, την επαναφορά της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον νομοθετικό ορισμό της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας» αλλά και την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επέτρεπε τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ στον παρακολουθούμενο μετά την ολοκλήρωσή της. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter