Roghudi Vecchio: Η πόλη φάντασμα της Ιταλίας με τα ελληνικά ερείπια όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο TikToker Tzane

Roghudi Vecchio: Η πόλη φάντασμα της Ιταλίας με τα ελληνικά ερείπια όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο TikToker Tzane

Τραγικό θάνατο μετά από πτώση από μπαλκόνι κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ιταλία, βρήκε ο γνωστός Έλληνας Tiktoker, Tzane.

Συγκεκριμένα, το ταξίδι του στην πόλη – φάντασμα Roghudi Vecchio στην Καλαβρία της Ιταλίας έμελλε να αποδειχθεί μοιραίο, καθώς ο Έλληνας TikToker Tzane κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής του σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι το οποίο δεν είχε κάγκελα.

Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για ελληνικά ερείπια, καθώς η πόλη στα βουνά Aspromonte της Ιταλίας ιδρύθηκε τον ενδέκατο αιώνα και οι ρίζες των πρώην κατοίκων της μπορεί να φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα.

Οι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν στην περιοχή της Καλαβρίας, το δάχτυλο στο άκρο της μπότας της Ιταλίας, τον όγδοο αιώνα π.Χ. Η νότια Ιταλία, κατά τη διάρκεια των αιώνων, συνέχισε να δέχεται κύματα Ελλήνων μεταναστών, εκτοπισμένων από την ανατολική Αυτοκρατορία. Οι νεοφερμένοι αναβίωναν τις ελληνόφωνες μειονότητες και συχνά «έσωζαν» από την εξαφάνιση τοπικές διαλέκτους.

Ένα χωριό στο οποίο μπορεί να ακούσετε την τοπική διάλεκτο Γκρίκο, ή αλλιώς ιταλικά ελληνικά, είναι το Roghudi Nuovo-Νέο Roghudi, στα περίχωρα της πόλης του Reggio.

Γκρίκο

Ζωντανή απόδειξη των πολιτιστικών επιρροών και των γλωσσικών προσμίξεων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αυτή την περιοχή, με τη συμβολή του ελληνιστικού-βυζαντινού αποτυπώματος είναι τα ελληνικά που μιλιούνται στη Μεγάλη Γραικία, «το Γκρίκο», η γλώσσα που μιλούν οι Γκρίκο της περιοχής.

Αυτή η ιδιαίτερη διάλεκτος χρησιμοποιούνταν σε όλη τη νότια Καλαβρία μέχρι τον 16ο αιώνα, και περιέχει ακόμη και ορισμένες λέξεις από την αρχαϊκή (δωρική) περίοδο, οι οποίες είναι εντελώς άγνωστες στα νέα ελληνικά. Σήμερα, η γλώσσα αυτή εξακολουθεί να ομιλείται από μικρές ομάδες κατοίκων και καταβάλλεται προσπάθεια να υπογραμμιστεί η αξία της και να καλλιεργηθεί μέσω πρωτοβουλιών που προωθούνται από συλλόγους και την τοπική ελληνική γλωσσική κοινότητα.

 

Μυστήρια και θρύλοι

Ένας τόπος που έχει παγώσει στο χρόνο, αλλά του οποίου «πεθαμένες» ψυχές φαίνεται να μιλούν ακόμα στον επισκέπτη. Σύμφωνα με έναν γνωστό θρύλο, μία από αυτές ψέλνει τη νύχτα τον αδιάκοπο θρήνο των παιδιών που ζούσαν εδώ: τα παιδιά είχαν θλιβερή μοίρα, πέφτοντας στις πολλές σχισμές που χαρακτήριζαν το παλιό χωριό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο Roghudi είχε καθιερωθεί η πρακτική να μπαίνουν τεράστια καρφιά στους τοίχους των σπιτιών τους, στα οποία οι γυναίκες προσδένουν τα παιδιά τους από τον αστράγαλο, ακριβώς με σκοπό να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες.

Άλλοι σημαντικοί θρύλοι συνδέονται με το κοντινό χωριό Ghorio di Roghudi, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει ειδικούς βραχώδεις σχηματισμούς που ονομάζονται «Rocca tu Dracu» (Βράχος του Δράκου) και «Καζάνια του Γάλακτος».

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα τελευταία αποτελούσαν την πηγή τροφής του δράκου, ο οποίος, με τη σειρά του, πιστεύεται ότι ήταν ο τρομακτικός φύλακας ενός ανεκτίμητου θησαυρού.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτική έρευνα: 1 στους 5 Έλληνες χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους – Κόβουν και τα φάρμακα

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνη μετά την αυτοκτονία καρκινοπαθούς: «Εσείς μιλάτε για κέρδη, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»

Πολάκης: Αγαπηδάκη και Άδωνης έβαλαν πρόεδρο στον ΕΟΔΥ/ΚΕΕΛΠΝΟ πρόσωπο που είχε στραφεί εναντίον του

Σε ΚΥΑ ο… τιμοκατάλογος για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ του Γεωργιάδη

Θεσσαλονίκη: Άγριες αποδοκιμασίες κατά Φλωρίδη – Βαρτζόπουλου για τα απογευματινά χειρουργεία – «Υγεία, Παιδεία δεν είναι εμπορεύματα» (Videos)

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter