Ρωσία: Το Κρεμλίνο «διαλέγει» αντιπάλους του Πούτιν, για να μη φαίνεται… παππούς

Ρωσία: Το Κρεμλίνο «διαλέγει» αντιπάλους του Πούτιν, για να μη φαίνεται… παππούς

Σύμφωνα με το ρωσικό Μέσο Meduza, η πολιτική ηγεσία του Κρεμλίνου αποφάσισε ποιοι θα «συναγωνιστούν» τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σύμφωνα με δύο πηγές του Μέσου κοντά στο Κρεμλίνο, η ηλικία ήταν ένα από τα κύρια κριτήρια επιλογής. Οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτικούς κάτω των 50 ετών. Η παρουσία τέτοιων υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο θα μπορούσε να κάνει τους Ρώσους να πιστεύουν ότι ο 70χρονος Πούτιν «δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που θα κρατήσει την εξουσία με σταθερό χέρι», σύμφωνα με τους προεδρικούς αξιωματούχους.

Οι υποψήφιοι

Αυτή τη στιγμή, η Προεδρική Διοίκηση του Κρεμλίνου αναμένει ότι, εκτός από τον Πούτιν, θα προσέλθουν στις κάλπες οι εκπρόσωποι τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων: του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του Νέου Λαού (ο ηγέτης της Δίκαιης Ρωσίας, Σεργκέι Μιρόνοφ, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα προτείνει υποψήφιο και θα στηρίξει τον Βλαντιμίρ Πούτιν). Το Κρεμλίνο βλέπει τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ως υποψήφιο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το 2008, στις προεδρικές εκλογές, ο Ζιουγκάνοφ έλαβε 17%, το 2012 – 18%. Αυτό είναι σημαντικό για τον Πούτιν αφού ο πρόεδρος για να φαίνεται ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού, πρέπει να λάβει περισσότερο από το 80% των ψήφων με συμμετοχή άνω του 70%.

Ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι ο αρχηγός του κόμματος Λεονίντ Σλούτσκι. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Προεδρική Διοίκηση, ο ίδιος ο Σλούτσκι θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές, «επειδή αγαπά τις δημόσιες σχέσεις». Ένας συνομιλητής κοντά στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες και πρόσθεσε ότι στον Σλούτσκι «αρέσει να λάμπει δημόσια» και σκοπεύει να «ανεβάσει την προσωπική του φήμη».

Όλα είναι πιο περίπλοκα με τον υποψήφιο του «Νέου Λαού» (NL). Το Κρεμλίνο θα ήθελε το κόμμα να προτείνει τον πρόεδρό του, τον επιχειρηματία Αλεξέι Νετσάγεφ. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τον ίδιο τον Νετσάγεφ. Σύμφωνα με δύο πηγές της Meduza κοντά στο Κρεμλίνο, ο τελευταίος καταλαβαίνει ότι «δεν θα τον αφήσουν να κερδίσει πολύ ενδιαφέρον και δεν θέλει να πάρει ψίχουλα».

Σύμφωνα με συνομιλητές του Meduza, ο Νετσάγεφ αντί για τον εαυτό του προτείνει τον αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος της Μόσχας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με αυτή την υποψηφιότητα. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να επιμένει στη συμμετοχή του Νετσάγεφ, αν και ο Νταβάνκοφ είναι ένας εντελώς συστημικός πολιτικός.

Η ηλικία ως κριτήριο

Σύμφωνα με μια έρευνα του Russian Field που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η ηλικία είναι η τρίτη πιο δημοφιλής απάντηση στην ερώτηση για το τι «αντιπαθούν» οι Ρώσοι στον νυν πρόεδρο. Αρκετοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι άρχισαν πράγματι να ανησυχούν για την ηλικία του Πούτιν, ενώ αναρωτιούνται αν ήρθε η στιγμή να… ορίσει διάδοχο.

Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι άρχισαν επίσης να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τον Πούτιν μετά τα 70α γενέθλιά του. Αν οι συνομιλητές της Meduza συνήθιζαν να αποκαλούν τον νυν πρόεδρο «πρώτο», «αρχηγό», «υπέρτατο» ή «μπαμπά», τώρα τον αποκαλούν πιο συχνά «παππού». Ένας από τους συνομιλητές κοντά στο Κρεμλίνο, όταν ρωτήθηκε για τους λόγους για αυτό, απάντησε ως εξής: «Λοιπόν, παππούς, αυτό είναι χωρίς αρνητικότητα. Αυτή είναι η ηλικία του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter