Σφίγγει το δημοσιονομικό ζωνάρι η κυβέρνηση – Εγγραφο προς τα υπουργεία για το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028

Σφίγγει το δημοσιονομικό ζωνάρι η κυβέρνηση – Εγγραφο προς τα υπουργεία για το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028

Στα δημοσιονομικά «άδυτα» των υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους διεισδύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να δημιουργήσει ακόμα πιο σφικτό οικονομικό κλοιό και να «κόψει» δαπάνες. Εχουν λάβει τέλος οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες που είχαν επιτραπεί υπό ειδικές συνθήκες (πανδημία κλπ) τα έτη 2020-2023 και αυξάνονται περαιτέρω οι απαιτήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για να βγουν τα πλεονάσματα και να είναι η χώρα σύμφωνη με τα οριζόμενα της ΕΕ.

Όλα αυτά αποτυπώνονται πίσω από τις τεχνικές προδιαγραφές που έθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσω εγγράφου το οποίο εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» (Α.Π. 26173-16.2.2024) σε αρμόδιες υπηρεσίες ώστε Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εποπτευόμενοι φορείς να συμβάλουν στην κατάρτιση του «βασικού σεναρίου» του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 ΜΠΔΣ 2025-2028. Θα εξειδικεύσουν τα στοιχεία της περιόδου που καλύπτει το τρέχον έτος (2024), το έτος προϋπολογισμού (2025) και τα τρία επόμενα έτη (2026-2028). Ως «βασικό σενάριο» ορίζεται η διενέργεια προβλέψεων εσόδων και δαπανών ανά έτος για όλη την περίοδο 2024-2028.

Από το έτος 2024 δεν είναι πλέον σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεσμεύεται εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2024-2028, υπό το πρίσμα του νέου υπό διαμόρφωση δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.».

Η Ελλάδα καλείται να υποβάλει εντός των προσεχών μηνών τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό της. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2022-2023), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2024, για το 2025 και για τα τρία επόμενα έτη 2026,2027,2028. Θα περιγραφούν και θα προβλεφθούν ανά υποτομέα τα έσοδα, οι δαπάνες και το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης.

Ετσι, όπως σημειώνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής «απαιτείται η ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή όλων των Υπουργείων και λοιπών φορέων και ιδιαίτερα των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, δεδομένου ότι είναι οι αρμόδιοι φορείς που οφείλουν να υλοποιήσουν τον συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, όπως αντανακλάται στις επιμέρους δεσμεύσεις του ΜΠΔΣ, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εποπτευόμενων φορέων».

Από τεχνικής πλευράς η κατάρτιση του Βασικού Σεναρίου θα γίνει από τον κάθε φορέα, ως εξής, μεταξύ άλλων:

  • Βήμα 1ο / Έτος βάσης για τη διενέργεια προβλέψεων

Ως βάση για τη διενέργεια προβολών των εσόδων και των δαπανών στο διάστημα 2024-2028, θα ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2022 και 2023, «αφού εξαιρεθούν τυχόν εφάπαξ γεγονότα που διαμόρφωσαν το τελικό ύψος τους». Ειδικά για τους εποπτευόμενους φορείς, τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για το αποτέλεσμα του 2023 θα είναι αυτά που πρόκειται να κοινοποιηθούν στην ΕΛΣΤΑΤ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο της ετήσιας υποβολής στοιχείων.

  • Βήμα 2ο / Μακροοικονομικές προβλέψεις

Η διενέργεια προβλέψεων μπορεί να βασιστεί στις ενδεικτικές μακροοικονομικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη περίοδο (ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός), λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να επικαιροποιηθούν κατά την εκπόνηση του τελικού μακροοικονομικού σεναρίου .

  • Βήμα 3ο : Επικαιροποιημένες αποδόσεις ισχυουσών παρεμβάσεων και εξειδικευμένη γνώση της δραστηριότητας του φορέα

Εφόσον υπάρχει πληροφόρηση για επικαιροποιημένες αποδόσεις ήδη θεσμοθετημένων παρεμβάσεων, προσαρμόζονται αντίστοιχα οι εκτιμήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών. Υπενθυμίζεται ότι στο βασικό σενάριο δεν γίνονται εκτιμήσεις για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη η γνώση ή οι βάσιμες εκτιμήσεις περί διαφοροποιήσεων που είναι δρομολογημένες ή ιδιαίτερα πιθανό να συμβούν κατά τα επόμενα έτη (π.χ. διακοπή μίας μίσθωσης ακινήτου). Επομένως, το σενάριο βάσης είναι η προβολή της εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα .

Υπουργεία εποπτευόμενοι φορείς τους θα προβούν στη διενέργεια προβλέψεων, θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία στους πίνακες και θα τα στείλουν ηλεκτρονικά για έλεγχο στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου (και όχι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Στη συνέχεια συγκεντρωτικοί και αναλυτικοί πίνακες φορέων και εκείνων που αφορούν την Κεντρική Διοίκηση, θα σταλούν ηλεκτρονικά, αποκλειστικά μέχρι τις 11 Μαρτίου 2024 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών by yboyio on Scribd

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter