Σωκράτης Φάµελλος στο Documento: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον νόµο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Σωκράτης Φάµελλος στο Documento: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον νόµο για  τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Τη δέσµευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον «αντισυνταγµατικό νόµο» για τα µη κρατικά πανεπιστήµια δίνει ο Σωκράτης Φάµελλος µέσω του Documento και αποκαλύπτει πώς θα στηριχθούν οι ενέργειες για τη µη εφαρµογή του, κάτι που όµως απαιτεί «µια κοινωνική και πολιτική συµµαχία» η οποία «θα ανατρέψει» την πολιτική Μητσοτάκη. «Και σε αυτό τον στόχο θα µετρηθούν οι προοδευτικές δυνάµεις» τονίζει µε νόηµα.

O πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει απολογισµό του συνεδρίου και υποστηρίζει ότι τα µέλη έστειλαν «εντολή ενότητας και συλλογικότητας», ενώ τονίζει πως υπάρχει η «ανάγκη για ένα νέο κόµµα», το οποίο «θα εµπιστευτεί η ελληνική κοινωνία».

«Οι πολιτικές ηγεσίες δεν εκλέγονται µε προθεσµίες αλλά µε προοπτικές πολιτικής επιτυχίας» λέει για τον Στέφανο Κασσελάκη και αναφέρει ότι η πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα θα αξιοποιηθεί για να αναβαθµιστεί η πολιτική λειτουργία του κόµµατος.

Ακούσαµε πολλά και διάφορα όλη την εβδοµάδα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα µη κρατικά πανεπιστήµια. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στη Βουλή ένα νοµοσχέδιο ακραία αντισυνταγµατικό, αντιµετωπίζοντας την παιδεία ως εµπόρευµα και τους φοιτητές ως πελάτες. Οι κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης επέλεξαν να εισαγάγουν διακρίσεις εισοδήµατος στην ανώτατη παιδεία για να εξυπηρετήσουν τα συµφέροντα των κολεγίων και όχι των νέων. Ανατρέπουν το κράτος δικαίου και τις ίσες ευκαιρίες που επιβάλλει το σύνταγµα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πιστεύει ότι η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δηµόσια χωρίς διακρίσεις και να αποτελεί τη βάση των κοινωνικών αξιών, της ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Το ελληνικό πανεπιστήµιο πρέπει να είναι δηµόσιο και δωρεάν αλλά και εξωστρεφές, µε σπουδές κύρους, διεθνή δικτύωση και ισχυρή έρευνα. Με ενίσχυση της χρηµατοδότησης, της στελέχωσης, των υποδοµών και της φοιτητικής µέριµνας. Ολα αυτά που η κυβέρνηση υποβαθµίζει για να δώσει πελάτες στα κολέγια.

∆εσµεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσει το νοµοσχέδιο αν γίνει κυβέρνηση;

Εχουµε ήδη θέσει ως προγραµµατική µας δέσµευση την κατάργηση του νόµου αλλά και τη στήριξη του άρθρου 16 σε πιθανή συζήτηση αναθεώρησης του συντάγµατος. Κάναµε ό,τι ήταν δυνατό µέσα κι έξω από τη Βουλή για να µην κατατεθεί και να µη συζητηθεί το νοµοσχέδιο. Καταθέσαµε ένσταση αντισυνταγµατικότητας και αίτηµα για ονοµαστική ψηφοφορία. Οχι από αντιπολιτευτική τακτική αλλά γιατί είναι αντισυνταγµατικό και ακραία άδικο. Και θα στηρίξουµε προσφυγές για τη µη εφαρµογή του.

Ολα αυτά όµως απαιτούν και µια κοινωνική και πολιτική συµµαχία που θα ανατρέψει την πολιτική Μητσοτάκη. Και σε αυτό τον στόχο θα µετρηθούν οι προοδευτικές δυνάµεις και θα µας κρίνει και η κοινωνία.

Θεωρείτε πως η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των προσωπικών δεδοµένων των αποδήµων; Μέχρι πού είστε διατεθειµένοι να φτάσετε για το θέµα;

Η παράνοµη χρήση δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα έγινε από την ευρωβουλευτή και υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν∆ κ. Ασηµακοπούλου και αυτό µεταφέρει ξεκάθαρα την ευθύνη στη Ν∆ και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Απαιτούµε απάντηση. Ποιος διαχειρίστηκε τα προσωπικά δεδοµένα απόδηµων πολιτών και για ποιο λόγο αυτά αξιοποιήθηκαν για ψηφοθηρικούς σκοπούς;

Πέρα από τις πιθανές ποινικές ευθύνες και την έρευνα εισαγγελίας και ανεξάρτητης αρχής, υπάρχει µείζον πολιτικό πρόβληµα και πρέπει να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη. Είναι ακόµη µία παραβίαση συνταγµατικής πρόβλεψης στη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δηµιουργεί προβληµατισµούς για την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη διαχείριση των βάσεων δεδοµένων από το υπουργείο Εσωτερικών. Και συνδέεται µε τα θέµατα του κράτους δικαίου και µε τη διενέργεια των ευρωεκλογών µε επιστολική ψήφο.

Από τη µεριά µας έχουµε ήδη θέσει το θέµα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, επισκεφθήκαµε την αρµόδια ανεξάρτητη αρχή που µας ενηµέρωσε για την έναρξη έρευνας, παρακολουθούµε την έρευνα της ∆ικαιοσύνης, ενώ θα συνεχίσουµε να ενηµερώνουµε την κοινωνία ανατρέποντας το σχέδιο φίµωσης των ΜΜΕ που εφαρµόζει η κυβέρνηση.

Η ακρίβεια είναι ίσως το σηµαντικότερο πρόβληµα της κοινωνίας; Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πολιτών;

Η κυβέρνηση ευθύνεται για το ράλι τιµών και τον πρωταθλητισµό ακρίβειας στο ρεύµα, στα τρόφιµα και τα καύσιµα την τελευταία τετραετία. Πρόσφατα αποκαλύψαµε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει φόρο στα υπερκέρδη διυλιστηρίων του 2023 ύψους 1,2 δισ. ευρώ, παρότι το προβλέπει ευρωπαϊκός κανονισµός. Το πρόβληµα δεν λύνεται µε κυβερνητικό «ρεπορτάζ» και βόλτες στα σουπερµάρκετ µε συνοδεία τηλεοπτικών καµερών ούτε µε επιδόµατα και ισχνές αυξήσεις στον κατώτατο µισθό, που έχουν ήδη εξανεµιστεί. Πρέπει να µπει ξεκάθαρο φρένο στην αισχροκέρδεια και στα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων. Με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους κατά µήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, στα αγροεφόδια, στη χονδρεµπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο περιθώριο διύλισης και στις τράπεζες. Με εκτεταµένους ελέγχους, ισχυρές υπηρεσίες και παρατηρητήρια τιµών. Οπου υπάρχουν και βρίσκονται υπερκέρδη, όπως π.χ. στα διυλιστήρια, πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές. Ετσι θα µειωθεί και το κόστος παραγωγής για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τιµές για τους καταναλωτές.

Πολλοί θεωρούν ότι είστε ένας από τους… κερδισµένους του συνεδρίου. Αποδέχεστε αυτό τον χαρακτηρισµό; Τελικά υπήρξαν νικητές και χαµένοι από τη διαδικασία;

∆ιαφωνώ κάθετα µε αυτή την ανάγνωση. ∆εν υπήρχαν νικητές και χαµένοι στο συνέδριο – σε αριστερό κόµµα βρισκόµαστε. Αντίθετα, το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µας έδωσε –µε συντριπτική πλειοψηφία– εντολή ενότητας και συλλογικότητας. Να δουλέψουµε συλλογικά, να αναβαθµίσουµε ποιοτικά και ποσοτικά το έργο και τις προτάσεις µας, γιατί οι πολίτες θέλουν απαντήσεις, θέλουν µια ισχυρή και αξιόπιστη αξιωµατική αντιπολίτευση. Αλλά πάνω από όλα η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη µια πολιτική πρόταση προοδευτικής διεξόδου απέναντι στη λαίλαπα Μητσοτάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να έρθει στο συνέδριο. Ποια η γνώµη σας;

Προφανώς δεν σχολιάζω δηλώσεις του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ούτε επιλογές του προηγούµενου προέδρου µας. Τους σέβοµαι και τους δύο και τους θεωρώ συντρόφους µου. Ο Αλέξης Τσίπρας µετά τις βουλευτικές εκλογές προχώρησε µε την παραίτησή του σε µια µεγάλη πολιτική τοµή και άφησε χώρο για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Αυτή είναι η δική µας υποχρέωση, πρώτα από όλα απέναντι στους πολίτες και στην ιστορία της προοδευτικής παράταξης. Η ευθύνη όλων µας είναι µεγάλη, έχουµε δύσκολο και σηµαντικό έργο µπροστά µας και αυτό υπηρετώ από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής οµάδας. Γιατί, σύµφωνα και µε τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου, έχουµε ανάγκη από ένα νέο κόµµα και µια αξιόπιστη πολιτική πρόταση που να την εµπιστευτεί η ελληνική κοινωνία.

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές;

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις ευρωεκλογές είναι να γίνει η Ευρώπη πιο δηµοκρατική, πιο οικολογική, µε λιγότερες ανισότητες, κοντά στους πολίτες και στις ανάγκες τους. Γιατί, δυστυχώς, βλέπουµε µια Ευρώπη που υποχωρεί και αδυνατίζει, χωρίς εξωτερική πολιτική, µε αδύναµη κοινωνική πολιτική, µε ελλείµµατα δηµοκρατίας και µε πολιτικές λιτότητας που ωφελούν κυρίως τα ολιγοπώλια. Στόχος µας, λοιπόν, είναι να φτάσει αυτό το µήνυµα στην κοινωνία για να πετύχουµε ενίσχυση της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και άρα την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκλογικά.

Εχετε πει ότι κανένας δεν έχει λευκή επιταγή, αλλά και πως άπαντες κρίνονται καθηµερινά. Αν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, να περιµένουµε εξελίξεις στο θέµα της ηγεσίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στοχεύει στην καλύτερη δυνατή παρουσία στη µάχη των ευρωεκλογών και την ενίσχυση των ποσοστών του. Και κάνουµε ό,τι είναι δυνατό για να γίνουµε καλύτεροι, γιατί η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µε κυβερνητική προοπτική. ∆εν υπάρχει στη σκέψη µας αρνητικό αποτέλεσµα. Χρειαζόµαστε αύξηση των ευρωβουλευτών µας που απέδειξαν πόσο πολύτιµοι είναι. Από την άλλη, σας ξεκαθαρίζω ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν εκλέγονται µε προθεσµίες αλλά µε προοπτικές εκλογικής και πολιτικής επιτυχίας και ότι για το κόµµα µας αυτό είναι συλλογική και όχι προσωπική υπόθεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι χειρισµοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες θα µπορούσαν να είναι καλύτεροι. Συµφωνείτε;

Αυτό που αποκόµισα από την παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της «Καθηµερινής» είναι ότι είµαστε όλοι και όλες περήφανοι για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραλάβαµε µια χώρα χρεοκοπηµένη, µε διαλυµένη παραγωγική βάση, µε απογοητευµένη και καθηµαγµένη κοινωνία και καταφέραµε να αντιστρέψουµε την εικόνα και να την οδηγήσουµε στην οριστική έξοδο από τα µνηµόνια. Καταφέραµε µια πολιτική τοµή στην εξωτερική πολιτική της χώρας µε την ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών, που έλυσε ένα πολύχρονο πρόβληµα και αναβάθµισε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας µας. Και φυσικά είµαστε περήφανοι και περήφανες γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιµη κυβέρνηση της µεταπολίτευσης. Για τα υπόλοιπα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν πάρα πολλά και όχι µόνο αυτά στα οποία αναφερθήκατε, αξίζουν όλα να αξιοποιηθούν για να αναβαθµίσουµε την πολιτική µας λειτουργία.

«Θα αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι για τα Τέµπη»

Ποιες είναι οι επόµενες κινήσεις σας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το έγκληµα των Τεµπών;

Για το έγκληµα των Τεµπών η κοινωνία διεκδικεί επιτακτικά δικαιοσύνη, κόντρα στα κυβερνητικά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια µε όλα τα µέσα, εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε να µη µείνει τίποτε στο σκοτάδι και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας. Φέραµε τη συζήτηση για το έγκληµα στο Ευρωκοινοβούλιο σε δηµόσια εκδήλωση µε τους συγγενείς των θυµάτων και τη ∆ευτέρα 18/3 θα συζητηθεί στην επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά του Συλλόγου Πληγέντων Τεµπών µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που επιτεύχθηκε έπειτα από αίτηµα του ευρωβουλευτή µας Κώστα Αρβανίτη.

∆ιεκδικήσαµε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής να έρθουν απολύτως απαραίτητοι µάρτυρες, αλλά η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Φοβάται την αλήθεια αλλά δεν µπορεί να την κρύψει.

Ολη η κοινωνία πλέον καταλαβαίνει. Παρά το απαράδεκτα πιεστικό χρονοδιάγραµµα της εξεταστικής επιτροπής, στη δική µας πρόταση πορίσµατος θα αποτυπώσουµε την αλήθεια. Οσο κι αν η Ν∆ φιµώνει τη συζήτηση και την έρευνα από τη Βουλή, όπως έκανε µε την απόρριψη της έκθεσης της Ευρωπαίας εισαγγελέα για να καλύψει τον κ. Καραµανλή, δεν µπορεί να φιµώσει τη συζήτηση στην κοινωνία. Αυτή θα είναι ανοικτή και θα αποκαλύψει τους υπαίτιους.

Και φυσικά αναµένουµε από τη ∆ικαιοσύνη να κινηθεί µε γοργούς ρυθµούς και να αποδώσει τις ευθύνες –πολιτικές και ποινικές– σε όσους εµπλέκονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Είναι πολλά τα λεφτά των κολεγίων κ. Μητσοτάκη – Είδαμε την… καριέρα σας με τον Κήρυκα Χανίων»

Φάμελλος στη Βουλή: «Εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των κολεγίων – Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες»

Φάμελλος για Ασημακοπούλου: Απαιτούνται απαντήσεις από τη Δικαιοσύνη και ανάληψη πολιτικής ευθύνης (Video)

Φάμελλος σε ΝΔ: «Επιχειρείτε να συγκαλύψετε το έγκλημα των Τεμπών και να αμνηστεύσετε τους υπευθύνους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter