«Σώστε τους Αφγανούς δημοσιογράφους»

«Σώστε τους Αφγανούς δημοσιογράφους»

Διεθνής αγωνία και εκκλήσεις ενώσεων Τύπου για έμπρακτη αλληλεγγύη

Στο πλευρό των Αφγανών δημοσιογράφων, απόλυτα αλληλέγγυα και υποστηρίζοντάς τους, στέκεται σύσσωμη η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) απηύθυνε κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζητώντας να επεκτείνουν τα προγράμματα παροχής προσφυγικής βίζας και στους Αφγανούς δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 1.200 έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους ενώ πολύ περισσότεροι βρίσκονται υπό καθεστώς απειλών και φόβου. Μάλιστα η EFJ κάλεσε τις κατά τόπους δημοσιογραφικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να παρέχουν έκτακτες θεωρήσεις βίζας και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη προκειμένου να βοηθήσουν εκείνους που απειλούνται περισσότερο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά της η Γερμανική Ενωση Δημοσιογράφων (Deutscher Journalisten-Verband, DJV) κάλεσε την καγκελαρία να επιτρέψει την είσοδο Αφγανών δημοσιογράφων, εργαζομένων στα ΜΜΕ, πληροφοριοδοτών και διερμηνέων στη χώρα.

«Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να σταθεί αμέτοχη και να παρακολουθήσει τους συναδέλφους μας να διώκονται ή ακόμη και να δολοφονούνται» δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της DJV Φρανκ Αμπεραλ.

Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία οι μόνοι Αφγανοί πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί είναι όσοι διερμηνείς έχουν συνεργαστεί με το υπουργείο Αμυνας της χώρας. Σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Ολλανδικής Ενωσης Δημοσιογράφων (Nederlandse Vereniging van Journalisten, NVJ) Τόμας Μπρούνινγκ κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει το πρόγραμμα προκειμένου να καλύψει και τους Αφγανούς εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

«Πληροφορηθήκαμε σοκαρισμένοι ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, εξακολουθούν να στέλνουν πίσω στο Αφγανιστάν άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρικάρντο Γκουτιέρεζ. «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να προσφέρουν βοήθεια στους Αφγανούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι κατά καιρούς παίρνουν τεράστια ρίσκα προκειμένου να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινότητα» συμπλήρωσε.

Πριν από λίγες ημέρες η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Αφγανούς δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο αλληλεγγύης προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα που θα διατεθούν απευθείας για την παροχή υποστήριξης σε Αφγανούς δημοσιογράφους.

«Η βία κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ αυξάνεται καθημερινά στο Αφγανιστάν. Εχουμε καθήκον να νοιαστούμε γι’ αυτούς αλλά και ηθικό καθήκον να υποστηρίξουμε όσους εργάζονται και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να καλύψουν τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Είναι καιρός οι αρχές, οι ομάδες δικαιωμάτων, τα μέσα ενημέρωσης, οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κρατήσουν ασφαλείς τους δημοσιογράφους, τους συναδέλφους τους και τις οικογένειές τους. Χρειάζονται επειγόντως αλληλεγγύη και βοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της IFJ Αντονί Μπελανζέρ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter