Σουδάν: Δια πυρός και σιδήρου οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού – Στο Τζιμπουτί η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών

Σουδάν: Δια πυρός και σιδήρου οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού – Στο Τζιμπουτί η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών

Συντονισμένες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από το Σουδάν λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα. Μία μετά την άλλη, δεκάδες χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) προσπαθούν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους υπό δυσμενείς συνθήκες.

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών (ανάμεσά τους και δύο τραυματίες) αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ανάμεσα στην εν λόγω ομάδα βρίσκονταν και δύο τραυματίες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν μέσω Αιγύπτου για την Ελλάδα. Παράλληλα, εξελίχθηκε σε θρίλερ η απόπειρα φυγής από τον Μητροπολίτη Νουβίας, Σάββα και άλλους τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι επιχείρησαν να μετακινηθούν προς τη γαλλική πρεσβεία. Το όχημα που επέβαιναν δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν άμεσα στη Μητρόπολη του Χαρτούμ.

Διαβάστε επίσης: Χαρτούμ: Θρίλερ με την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Σάββα – Σε κλοιό πυρών το όχημά τους

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις αργά το βράδυ του Σαββάτου, με την απομάκρυνση διπλωματικού προσωπικού.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Κυριακή την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν. «Το πρώτο Airbus A400M βρίσκεται εν πτήσει από την Ιορδανία με τους 101 απομακρυνθέντες», ανέφερε η Μπούντεσβερ μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.

Επιχείρηση διεξήγε και η Ιταλία. Ο υπουργός Εξωτερικών ο Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην εκκένωση από τον ιταλικό στρατό περίπου 200 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ελβετών και μελών της διπλωματικής αποστολής του Βατικανού στο Σουδάν. Μέσω Twitter, ο κ. Ταγιάνι διευκρίνισε πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν βρίσκονταν «εν πτήσει προς το Τζιμπουτί».

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν.  Παράλληλα, παρόμοιες ανακοινώσεις εκκένωσης εξέδωσαν η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter