Στα άκρα για την εξουσία εν μέσω θεομηνίας

Στα άκρα για την εξουσία εν μέσω θεομηνίας

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση μεταξύ κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού την ώρα που η χώρα πνίγεται από μουσώνες.

Το Πακιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα ακόμη μιας κλιμάκωσης της πολιτικής αστάθειας την ώρα που δοκιμάζεται από πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες. Οι κατηγορίες στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ιμράν Χαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο προκαλούν αφενός σημαντική αύξηση της έντασης στη διελκυστίνδα που παίζει ο πρώην πρωθυπουργός με την τωρινή κυβέρνηση, αφετέρου γίνονται αφορμή για περαιτέρω αντιδράσεις από οπαδούς του στους δρόμους της χώρας. Ο Χαν απέφυγε την καταδίκη την περασμένη Τετάρτη και τον «εξορισμό» του από την πολιτική καθώς, σύμφωνα με το πακιστανικό δίκαιο, όποιος έχει καταδικαστεί δεν μπορεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα.

Παράλληλα, η χώρα βιώνει τις χειρότερες καταστροφές από πλημμύρες στην πρόσφατη ιστορία της. Ενδεικτικά και μόνο, η υπερχείλιση των νερών του Ινδού ποταμού έχει δημιουργήσει στην επαρχία Σιντ του Πακιστάν μια λίμνη διαμέτρου 100 χιλιομέτρων! Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το 12,5% του πληθυσμού έχει πληγεί άμεσα ή έμμεσα. Οι καταστροφές περιουσιών είναι εκτεταμένες, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η διαμάχη μεταξύ του Χαν και της κυβέρνησης συνασπισμού πυροδοτήθηκε από τον Απρίλιο, όταν ο πρώτος απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία ύστερα από ψήφο μομφής, την οποία αρχικά προσπάθησε να παρακάμψει. Εκτοτε ο πρώην θρύλος του κρίκετ ασκεί δριμεία κριτική στη νέα κυβέρνηση αλλά και στους στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν παράδοση στις παρασκηνιακές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο Χαν ισχυρίζεται, χωρίς να το αποδεικνύει, ότι ο παντοδύναμος στρατός της χώρας συνωμότησε με τις ΗΠΑ για να τον εκδιώξουν από την εξουσία. Η Ουάσινγκτον, ο πακιστανικός στρατός και η τωρινή κυβέρνηση έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση με τη σειρά της έχει κατηγορήσει τον Χαν για υποκίνηση βίας σε σχέση με εμπρησμούς και βανδαλισμούς που διαπράχτηκαν από υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τον Μάιο.

Εντάσεις και διχασμός

Σε μια εποχή που οι πολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται είναι μια από τις πρώτες φορές που η νέα κυβέρνηση διχάζεται σχετικά με τη στάση της για τον Χαν, είπαν στο BBC κυβερνητικοί παράγοντες.

Η κυβέρνηση του Σεχμπάζ Σαρίφ είναι δυσαρεστημένη με τον Χαν λόγω των απειλών του και παρόλο που τα δικαστήρια συνήθως συγχωρούν τους παραβάτες εάν ζητήσουν συγγνώμη, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για περιφρόνηση ή προσβολή δικαστών. Ο Χαν ανήλθε στην εξουσία το 2018 υποσχόμενος να σπάσει το πρότυπο της διακυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από νεποτισμό στο Πακιστάν, χωρίς ωστόσο να κάνει κάτι για την απεμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων από τη διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, δικαίως οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι εκλέχτηκε με τη βοήθεια του ισχυρού στρατού, ο οποίος άσκησε διακυβέρνηση στη χώρα τα μισά χρόνια της 75άχρονης ιστορίας της. Ο Χαν από τη στιγμή που απομακρύνθηκε ζητά πρόωρες εκλογές, ενώ υποσχέθηκε να διώξει την κυβέρνηση του Σαρίφ μέσω της «πίεσης του λαού».

Παράλληλα, μία μέρα πριν από την πιο πρόσφατη κατηγορία για τρομοκρατία εναντίον του, η ύπατη ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης απαγόρευσε τη ζωντανή μετάδοση των ομιλιών του Χαν, με την αιτιολογία της «διάδοσης ρητορικής μίσους εναντίον αξιωματούχων και κρατικών θεσμών». Ως εκ τούτου, υπάρχουν ανησυχίες από ορισμένους εντός της κυβέρνησης συνασπισμού ότι η τελευταία κατηγορία για τρομοκρατία εναντίον του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει τη δυνατότητα μόνο να προκαλέσει πολιτική αστάθεια, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε βίαιες διαμαρτυρίες.

Ο Χαν δεν φαίνεται να είναι πολύ απασχολημένος με τις συνέπειες της δράσης του. Κάποιοι επίσης αναρωτιούνται αν όλα αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση. Υπάρχουν ήδη πρώιμες ενδείξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Χαν εξακολουθεί να απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης.

Εκλογικές νίκες

Οι κατηγορίες του Χαν προς την παρούσα κυβέρνηση ότι είναι «αποτέλεσμα συνωμοσίας για αλλαγή καθεστώτος» και «εισαγόμενη» άγγιξαν μια ευαίσθητη χορδή των απλών Πακιστανών και οδήγησαν το κόμμα του σε εκλογικές νίκες σε συνεχιζόμενες ενδιάμεσες τοπικές εκλογές.

Τους τελευταίους μήνες ο χαρισματικός λαϊκιστής ηγέτης έχει προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις συγκεντρώσεις του σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Ιούλιο πέτυχε μια σαρωτική νίκη στις τοπικές εκλογές στην πολυπληθέστερη επαρχία, το Παντζάμπ, κι αυτό τον μήνα τα πήγε επίσης καλά στην ψηφοφορία στο οικονομικό κέντρο της χώρας, Καράτσι. Πολλοί φοβούνται ότι εάν ο Χαν συλληφθεί τώρα, η χώρα θα μπορούσε να βυθιστεί σε νέο γύρο δημόσιων αναταραχών και βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους.

Καθώς οι πληροφορίες για την πιθανή σύλληψή του διαδόθηκαν, τα μέλη του κόμματός του και οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στα ανάκτορα του πρώην πρωθυπουργού στα περίχωρα της πρωτεύουσας και φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα και με τον δεύτερο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, έχει παλέψει με την πολιτική αστάθεια και τα στρατιωτικά πραξικοπήματα από την ίδρυσή του το 1947. Ακόμη και κάτω από μη στρατιωτικές κυβερνήσεις το στρατιωτικό κατεστημένο θεωρείται ο πρωταρχικός μεσολαβητής ισχύος της χώρας και ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter