Στρατηγική υπεροχή το «μετρό» της Γάζας

Στρατηγική υπεροχή το «μετρό» της Γάζας

Ξανά στο στόχαστρο της ισραηλινής επιχείρησης οι στοές της Χαμάς

Είναι ο νούµερο ένα στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδροµών στη Λωρίδα της Γάζας, όχι µόνο τώρα αλλά διαχ-ρονικά. ∆εν αφορά πρόσωπο ή κάποιον ηγέτη της ισλαµιστικής Χαµάς, αλλά το περίφηµο «µετρό», γνωστό και ως «Κάτω Γάζα», το δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων στοών που αδιαλείπτως και επί χρόνια ανακατασκευάζουν οι άνθρωποι της Χαµάς όσες φορές κι αν το έχουν καταστρέψει οι ισραηλινές δυνάµεις.

Το δίκτυο των στοών κάτω από τη Γάζα επιτρέπει στη Χαµάς να ανεφοδιάζεται µε όπλα, τρόφιµα και άλλες προµήθειες από την Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγµή µπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε περιόδους εναέριων βοµβαρδισµών, αλλά, όπως και τώρα, µπορεί και να χρησιµοποιηθεί ως χώρος κράτησης σε περίπτωση που υπάρχουν όµηροι.

Στην επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάµεων (IDF) που βρίσκεται σε εξέλιξη, και συγκεκριµένα της αερο-πορίας, το µήνυµα προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια, αλλά και οι υπόλοιπες εκ-κλήσεις της ισραηλινής ηγεσίας για εκκένωση της Λωρίδας έχουν στρατηγικό στόχο –ή πρόσχηµα– να δηµιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος για να πληγούν αυτές ακριβώς οι στοές.

Το µήκος τους εκτιµάται ότι µπορεί να φτάνει συνολικά τα 500 χλµ., κάποιες εξ αυτών έχουν βάθος µέχρι και 30 µ. κάτω από την επιφάνεια –συνήθως έχουν πλάτος ένα µέτρο και ύψος µέχρι 2,5 µ.–, άλλες ενώνουν διάφορες περιοχές της Γάζας µε την Αίγυπτο και άλλες καταλήγουν κάτω από τον φράχτη µες στο Ισραήλ. Συγκεκριµένα, µετά τη σύγκρουση του 2021 οι IDF υποστήριξαν ότι διέλυσαν από αέρος περισσότερα από 100 χλµ. στοών. Από την πλευρά της η Χαµάς είχε απαντήσει ότι µόλις το 5% των στοών της επλήγη.

Για µεταφορές, άµυνα και επίθεση

Οι ισραηλινές υπηρεσίες τις χωρίζουν σε τρεις γενικές κατηγορίες. Υπάρχουν τα τούνελ για τις παράνοµες µεταφορές αγαθών και πολεµοφοδίων στα σύνορα µε την Αίγυπτο. Υπάρχουν τα τούνελ που έχουν σκαφτεί ειδικά για αµυντικούς σκοπούς και υπάρχουν και τα τούνελ για επίθεση. Τα τελευταία είναι που περνούν κάτω από τον φράχτη επιτήρησης των Ισραηλινών.

Οπως ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις της η πανεπιστηµιακός και ειδική στις εχθροπραξίες µέσω τούνελ Ντάφνι Ρίτσµοντ-Μπάρακ, «τα τούνελ µες στη Γάζα είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα γιατί η Χαµάς τα χρησιµοποιεί καθηµερινά. Εχουν προφανώς περισσότερες ανέσεις από τα υπόλοιπα τούνελ καθώς είναι κατασκευασµένα για µεγαλύτερες περιόδους παραµονής εντός τους. Οι ηγέτες της οργάνωσης βρίσκονται εκεί, µαζί µε κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Τα χρησιµοποιούν επίσης για µετακινήσεις αλλά και για επικοινωνίες. Εχουν ηλεκτρικό, φωτισµό και ράγες για βαγονέτα».
Είναι γνωστό ότι οι άντρες της Χαµάς σκάβουν συνεχώς και προς την πλευρά του Ισραήλ, κάτω από τον φράχτη επιτήρησης, για να µπορούν να αποκτήσουν ανέλεγκτη πρόσβαση στα εδάφη και σε πόλεις του εβραϊκού κράτους, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει σε περιόδους «ειρήνης» ή σε περιόδους επίθεσης ή πολέµου. Οι Ισραηλινοί έχουν επενδύσει τεράστια ποσά για να ενισχύσουν τον φράχτη επιτήρησης, να τον επεκτείνουν υπόγεια και να τοποθετήσουν ειδικούς αισθητήρες που εντοπίζουν δονήσεις στο υπέδαφος, σε µια προσπάθεια να προλάβουν τις προσπάθειες διάνοιξης στοών.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ακόµη κι όταν οι ισραηλινές δυνάµεις ανακαλύψουν κάποιο από αυτά τα τούνελ, θα πρέπει να οργανώσουν τεράστια επιχείρηση για να τα διαλύσουν, αφού δεν αρκεί να βάλουν εκρηκτικά στην είσοδο ή να ανατινάξουν τους αεραγωγούς που έχουν. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα βοµβαρδισµού της περιοχής µε ειδικούς διατ-ρητικούς πυραύλους από τα αεροσκάφη, θα πρέπει να περάσουν στρατιώτες µες στη στοά µε όλους τους κινδύνους που ενέχει αυτό και θα πρέπει να βρουν πού θα πλήξουν τα τοιχώµατα µε εκρηκτικά για να καταρρεύσει. Ακόµη κι έτσι όµως, οι σκαπανείς (κυρίως παιδιά) της Χαµάς µέσα σε ελάχιστο χρόνο µπορούν να ανοίξουν νέα δίοδο από άλλο σηµείο, µακριά από εκεί όπου έπεσε η ειδική βόµβα ή έγινε η καταστροφή.

Καταστρέφονται και ξαναστήνονται

Παρότι σχεδόν σε όλους τους μέχρι τώρα πολέμους, αλλά και στις ισραηλινές επιχειρήσεις, ανακοινώνεται ότι το δίκτυο των τούνελ έχει καταστραφεί, μετά την τελευταία επίθεση που άνοιξε τον νέο κύκλο βίας στο παλαιστινιακό υπάρχουν αναφορές ότι εκτός από τους αλεξιπτωτιστές η Χαμάς έστειλε εντός του Ισραήλ και ομάδες από μυστικά υπόγεια περάσματα τα οποία είχαν σκαφτεί ειδικά για την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Ακσα». Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο ειδικά για την περίπτωση της αποτρόπαιης σφαγής στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, η αγριότητα της οποίας έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί η σφοδρότητα της ισραηλινής αντίδρασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter