Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Εγκρίθηκε το ψήφισμα για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε με 12-0 και 3 αποχές το ψήφισμα που υπέβαλε η Μάλτα, το οποίο ζητά «επείγουσες και εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά το ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία – χώρες που διατηρούν δικαίωμα βέτο – απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα. Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν.

Η προσπάθεια της Ρωσίας για τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, ώστε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, δεν καρποφόρησε.

Μένει να φανεί εάν το δεσμευτικό αυτό ψήφισμα, μπορεί να εφαρμοστεί και εάν υπάρχει η θέληση από το Ισραήλ και την Χαμάς να το εφαρμόσουν. Κατά το παρελθόν το Ισραήλ έχει αδιαφορήσει για αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εις βάρος του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter