Συνεδρίαση της Ε.Ε για τη Λευκορωσία με φόντο κυρώσεις – Οι αντιδράσεις από Μινσκ και Ryanair

Συνεδρίαση της Ε.Ε για τη Λευκορωσία με φόντο κυρώσεις – Οι αντιδράσεις από Μινσκ και Ryanair
Πηγή: ONLINER.BY via AP

Πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αναμένεται να συζητηθούν -μεταξύ άλλων- στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έπειτα από το θρίλερ που εκτυλίχθηκε μετά την προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Μινσκ, όπου ακολούθησε η σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετές «φωνές» εντός της Ένωσης που ζητούν την επιβολή τόσο οικονομικών όσο και πολιτικών κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας. Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος είναι και η αναστολή υπερπτήσεων από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προς το Μινσκ, αλλά και αναστολή κάθε transit πτήσεων από και προς τη Λευκορωσία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Έκθετη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Λευκορωσικό θρίλερ

Η Λευκορωσία εμπλέκει τη Χαμάς

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα που έλαβε διεθνείς διαστάσεις, ο επικεφαλής των λευκορωσικών αερομεταφορών, Αρτιόμ Σικόρσκι, έκανε λόγο για λήψη απειλητικού e-mail από τη Χαμάς στις αρχές του Μινσκ.

«Εμείς οι στρατιώτες της Χαμάς απαιτούμε κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε η Ε.Ε. να πάρει πίσω την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφουν σπίτι τους με την πτήση 4978. Μια βόμβα έχει τοποθετηθεί στο αεροσκάφος. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, η βόμβα θα εκραγεί στις 23 Μαΐου πάνω από το Βίλνιους», ανέφερε το e-mail σύμφωνα με τους Λευκορώσους.

Παράλληλα, ο Σικόρσκι ανέφερε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν άσκησαν πίεση στο πλήρωμα της Ryanair ούτως ώστε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι οι ενέργειές τους έγιναν βάσει διεθνών κανονισμών. Τέλος, το Μινσκ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνας για τους ισχυρισμούς περί κινδύνου στην πτήση.

Διαβάστε επίσης: Η αεροπειρατεία, η ΕΥΠ και ο «τρομοκράτης» blogger

H τοποθέτηση της Ryanair

Από την πλευρά του, ο CEO της Ryanair, Μάικλ ο’ Λίρι, μίλησε για κρατική αεροπειρατεία, τονίζοντας ότι στο αεροδρόμιο του Μινσκ υπήρχαν πράκτορες, με τον «ίδιο» να «δείχνει» την KGB.

«Ήταν μία περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας», είπε ο CEO της εταιρείας, ενώ υποστήριξε πως «φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να βγάλουν από το αεροπλάνο έναν δημοσιογράφο και το άτομο που το συνόδευε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της αεροπορικής εταιρείας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ένα περιστατικό που εκθέτει τη χώρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter