ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ατζέντα του Βερολίνου

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ατζέντα του Βερολίνου

Ευρωπαϊκό αέρα και μήνυμα συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων περνά ο Τσίπρας

Αποτυχημένη χαρακτηρίζουν από την Κουμουνδούρου την προσπάθεια της ΝΔ να κρυφτεί πίσω από την υπόθεση Γεωργούλη αλλά και να της προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι απέτυχε το σχέδιο με στόχο η ΝΔ να αποφύγει να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα όπως ορίζονται από τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του εκπέμπει καθαρό μήνυμα νίκης για τους εκλογικούς του στόχους, ενώ παράλληλα επιμένει να αναδεικνύει ζητήματα καθημερινότητας που καίνε την πλειονότητα των πολιτών.

Επίσης, έντονο ήταν το άρωμα εκλογών που είχε η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα με πολλαπλούς εγχώριους αποδέκτες.

Καθαρό μήνυμα νίκης από τον Τσίπρα

Καθαρό μήνυμα νίκης στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ διά του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα για τους εκλογικούς του στόχους. Ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στην αρχική του θέση ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Κουμουνδούρου να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οπως ξεκαθάρισε και από το Βερολίνο, η πρωτιά στις εθνικές εκλογές εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ την «πολιτική και ηθική νομιμοποίηση» να διεκδικήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωθυπουργία στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κιόλας κάλπη.

Τι θα συμβεί αν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ; Στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι αυτό σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύγοντας τις δεύτερες εκλογές και τις εκλογικές και πολιτικές περιπέτειες.

Η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς στο Βερολίνο

Μπορεί να μην είναι σύνηθες οι αρχηγοί κομμάτων να αφήνουν την περιφέρειά τους λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά ομολογουμένως η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς είχε έντονο προεκλογικό ενδιαφέρον με μηνύματα που είχαν πολλούς αποδέκτες. Από τη συνάντηση κρατάει κανείς την κοινή διαπίστωση Τσίπρα και Σολτς για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεδομένου μάλιστα ότι συνομιλητής του Αλ. Τσίπρα ήταν ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ευρώπη, σίγουρα αυτή η διαπίστωση ταξίδεψε μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης, η επίσκεψη Τσίπρα στη Γερμανία ανέδειξε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε επίπεδο κυβερνήσεων συνεργασίας, που αναιρεί, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, το αφήγημα Μητσοτάκη. Δηλαδή την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κυβέρνηση ηττημένων» και «πολιτική τερατογένεση» μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση των προοδευτικών κομμάτων στην Ελλάδα, στη Γερμανία, όπως και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κυριαρχούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας που διαμορφώνονται σε επίπεδο θέσεων και προγράμματος.

Πρόγραμμα για όλα από αύριο

Μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τις ερχόμενες μέρες αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα. Η βάση του προγράμματος δεν είναι άλλη από το βασικό τρίπτυχο στο οποίο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο ακουμπά χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα: «αύξηση μισθών, μείωση φόρων και ρύθμιση χρεών». Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται θέσεις για το κράτος αλλά και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Παρότι γράφεται ότι θα υπάρξει μια συνολική παρουσίαση του προγράμματος από τον Αλ. Τσίπρα, ασφαλείς πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι αυτό θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε δόσεις και στο πλαίσιο θεματικών προεκλογικών εκδηλώσεων. Σύντομα, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί προγραμματική εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες αλλά και τους νέους, στην οποία θα ανακοινωθούν και οι κυβερνητικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες. Μάλιστα, εκτός απροόπτου, η προεκλογική εκδήλωση για τους νέους θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 28/04.

Απέτυχε να κρυφτεί η ΝΔ πίσω από τον Γεωργούλη

Τα άμεσα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου στην υπόθεση Γεωργούλη, ο καθαρός πολιτικός λόγος αρχών που συμπυκνώθηκε στα λόγια του Αλ. Τσίπρα όταν είπε σε ξεκάθαρους τόνους: «Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κάποιος και όποιος κι αν είναι αυτός» προκάλεσαν αδιέξοδο στη ΝΔ.

Η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιλέξει τον δρόμο της συνενοχής και της συγκάλυψης είχε αποτέλεσμα να μπει φρένο στις προσπάθειες του κυβερνητικού στρατοπέδου να πολιτικοποιήσει την υπόθεση Γεωργούλη και να κρυφτεί πίσω απ’ αυτήν ώστε να μη μιλήσει για τα προβλήματα της κοινωνίας, αναφέρουν κορυφαία πολιτικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter