Τεκμήριο ευτελισμού της ΝΔ το έγγραφο του ΕΣΡ: Δεν υπάρχει πόρισμα για τη VoxPop

Τεκμήριο ευτελισμού της ΝΔ το έγγραφο του ΕΣΡ: Δεν υπάρχει πόρισμα για τη VoxPop

Με τα ψέματα, τους υπαινιγμούς και τις κατηγορίες που εξαπέλυαν επί μήνες «συγκρούστηκαν» σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ στην Εξεταστική, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα είχε εκστομίσει από το βήμα της ΒουλήςΟ ιδιοκτήτης της VoxPop κ. Σκλίας, απέδειξε με έγγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή ότι o πρόεδρος του ΕΣΡ όχι μόνο δεν έχει λάβει γνώση, αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη πορίσματος ελέγχου για την εν λόγω ανενεργή πλέον δημοσκοπική εταιρία τη στιγμή που ο κ. Μαύρος δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής ότι έχει διεξαχθεί έλεγχος και έχει σταλεί το πόρισμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 

Δείτε επίσης: Εξεταστική: Μπαράζ απευθείας αναθέσεων Πατούλη σε Reposition και δημοσκόπηση… κουφέτο από OpinionPoll

Δεύτερος μάρτυρας της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής ήταν ο Γιάννης Σκλίας, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής της ΝΔ για δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Documento πριν τις ευρωεκλογές του 2019 και οι οποίες είχαν απόκλιση από τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας. Η υπενθύμιση της πρωτοφανούς για ευρωπαϊκή χώρα δήλωσης του Άδωνη Γεωργιάδη στον «αέρα» του ΣΚΑΪ περί επικείμενων φυλακίσεων «για την υπόθεση της VoxPop» αρκεί για να καταστεί σαφές πώς η συμπολίτευση προσπάθησε να αντισταθμίσει την προνομιακή μεταχείριση του ομίλου του Μιχάλη Διαμαντή και συγκεκριμένα των εταιριών OpinionPoll και Reposition Strategy. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας είχε δείξει τα επίμαχα πρωτοσέλιδα του Documento, αφήνοντας υπαινιγμούς για «μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Σκλίας εξέθεσε με την κατάθεσή του τόσο τον αντιπρόεδρο του ΣΕΔΕΑ και διευθύνοντα σύμβουλο της MRB, Δημήτρη Μαύρο, όσο και τον πρόεδρο της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, κ. Χατζηπαντελή, οι οποίοι επέμεναν ενώπιον της Επιτροπής ότι έγινε έλεγχος για τη VoxPop μετά από καταγγελία των «Ellinika Hoaxes». Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης της ανενεργής πλέον εταιρίας τόνισε πως συμφώνησε στον έλεγχο, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση για την εκκίνηση του και ζήτησε ο ίδιος να διερευνηθεί από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μία ακόμη δημοσκόπηση που είχε διεξάγει προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω από την εταιρία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο έλεγχος δεν διεξήχθη ποτέ. «Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετάβασης της εταιρίας σε νέα έδρα, παρουσιάστηκα και υπέγραψα τη σύμβαση να γίνει ο έλεγχος» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε έλεγχος και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Μαύρος είπε ότι αρνήθηκα τον έλεγχο»

Μάλιστα, επισήμανε ότι έχει στη διάθεσή του e-mail που απέστειλε στον κ. Μαύρο στις 14/11/2018, το οποίο και ανέγνωσε: «Σας ευχαριστώ για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας (ελέγχου). Εκτιμώ τη στάση σας. Για ό,τι χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μου». Κατά την εξέτασή του από τον Γ. Ραγκούση, ο μάρτυρας έφερε στο φως το έγγραφο που κατέρριψε τους ψευδείς ισχυρισμούς μαρτύρων και ΝΔ. Ειδικότερα, ρωτήθηκε εάν το ΕΣΡ έχει λάβει γνώση για το πόρισμα της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων σε σχέση με την εταιρία και αποκρίθηκε διαβάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον πρόεδρο του ΕΣΡ μόλις προχθές (13/12/2021). «Σχετικά με το ανωτέρω έγγραφό σας, σας ενημερώνουμε ότι, δεν περιήλθε στην υπηρεσία μας το πόρισμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων» στο οποίο αναφέρεστε. Αγνοούμε δε αν υπάρχει τέτοιο πότισμα» ανέγνωσε, προκαλώντας αμηχανία στους βουλευτές της πλειοψηφίας. 

Το έγγραφο:

«Από ΕΕΤΑΑ η μόνη δουλειά από το Δημόσιο»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκλίας υποστήριξε ότι η μόνη φορά που η VoxPop πρόσφερε υπηρεσίες του σε κρατικό φορέα ήταν το έργο έναντι 3.500 ευρώ από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης), στην οποία από το καλοκαίρι του 2021 είναι αντιπρόεδρος η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Στέλιου Πέτσα, Ευαγγελία Γκόγκου. Ο μάρτυρας δεν αρνήθηκε ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πως υπήρξε υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ υποστήριξε πως γνωρίζει τον βουλευτή και πρώην υπουργό, Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον οποίο συναντούσε και στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Μετά από ερωτήσεις του κ. Μαρκόπουλου ανέφερε ότι έχει κάνει μετρήσεις για φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές. Συνολικά, οι δημοσκοπήσεις που έκανε η εταιρία πριν κλείσει ήταν 30 – 40 και 6 – 7 εξ αυτών δημοσιεύτηκαν. Αναφορικά με τις επίμαχες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στο Documento, υπογράμμισε ότι έπεσαν μέσα στο ποσοστό που έλαβε η ΝΔ, αλλά αστόχησαν στη διαφορά, η οποία -κατά την άποψή του- δεν είναι και τόσο σημαντικό ζήτημα. Επ΄ αυτού, παρέθεσε παραδείγματα κορυφαίων δημοσκοπικών εταιριών που έπεσαν έξω στα αποτελέσματά τους πριν τις εκλογές του 2019 και οι οποίες προβλήθηκαν ακόμα και σε κανάλια. Ως προς τα έσοδα της εταιρίας, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν μεταξύ 30.000 έως 50.000 ευρώ και ξεκαθάρισε ότι η εταιρία αποτελούνταν μόνο από τον ίδιο. 

Ο Παπαδημητρίου έκανε τη Βουλή… καφενείο

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός για την φράση περί «σοβαρής Χρυσής Αυγής», έκρινε σκόπιμο να ρωτήσει τον κ. Σκλία πώς γνωρίστηκε με τον Κώστα Βαξεβάνη. «Με την ίδρυση της εταιρίας προσπάθησα να βρω Μέσα για συνεργασία, καθώς το visibility της VoxPop ήταν χαμηλό. Ήθελα να διαφημιστώ κιόλας. Το Documento είχε υψηλή κυκλοφορία, του έστειλα μήνυμα του κ. Βαξεβάνη και κάναμε αρκετές συζητήσεις» απάντησε στον πρώην δημοσιολόγο του ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε πως το κόστος των ερευνών ήταν χαμηλό γιατί υπήρχε και το όφελος της «διαφήμισης» της εταιρίας του μέσω της εφημερίδας.

«Ξέρει να διαβάζει δημοσκοπήσεις ο κ. Βαξεβάνης;», ήταν το επόμενο ερώτημα κοινωνικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος του βουλευτή της πλειοψηφίας που δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο ελέγχου της Επιτροπής. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά και αφηγήθηκε ότι ο εκδότης του Documento τον ρωτούσε αν είναι σίγουρος για τα ευρήματα των μετρήσεων που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα, ενώ σχετικά με τους τίτλους που συνόδευαν τα δημοσιεύματα αποκρίθηκε πως πρόκειται για δημοσιογραφική αξιολόγηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter