Το Λουξεμβούργο σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την παραγωγή και χρήση κάνναβης

Το Λουξεμβούργο σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την παραγωγή και χρήση κάνναβης
Φωτογραφία αρχείου

Το Λουξεμβούργο θα επιτρέψει στους ενήλικες να χρησιμοποιούν κάνναβη και να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά ανά νοικοκυριό, καθιστώντας το την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί πλήρως την παραγωγή και την κατανάλωση του ναρκωτικού.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ανακοίνωσαν την Παρασκευή, μεταξύ πολλών αλλαγών στις αστυνομικές εξουσίες, το σχέδιό τους να νομιμοποιήσουν την κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας από τα νοικοκυριά. Ωστόσο η κατοχή του ναρκωτικού σε δημόσιο χώρο θα παραμείνει αξιόποινη πράξη.
Σύμφωνα με τα σχέδια των υπουργών, εάν ένα άτομο πιαστεί με λίγο «μαύρο» (λιγότερο από τρία γραμμάρια) στις τσέπες του, τα ναρκωτικά θα κατασχεθούν και ο δράστης θα τιμωρηθεί με πρόστιμο 25 έως 500 ευρώ, έναντι 2.500 ευρώ πριν τη νομιμοποίηση, χωρίς να επιβαρυνθεί το ποινικό μητρώο του. Απαιτείται ακόμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επιβεβαίωση των προτάσεων και τη μείωση των κυρώσεων, αλλά τα σχέδια έχουν την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για τους οικιακούς παραγωγούς, η εμπορία σπόρων θα επιτρέπεται επίσης χωρίς περιορισμό στην ποσότητα ή τα επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Σύμφωνα με τον Guardian, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστεί δυνατή η αγορά σπόρων σε καταστήματα, η εισαγωγή τους ή η αγορά τους μέσω διαδικτύου.

Στην Ολλανδία, με τους περίφημους φιλελεύθερους νόμους της για την κάνναβη, η καλλιέργεια και η χρήση του ναρκωτικού είναι σε μεγάλο βαθμό αποποινικοποιημένη, ωστόσο θεωρητικά, η καλλιέργεια και το κάπνισμα κάνναβης εξακολουθεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η λουξεμβουργιανή κυβέρνηση των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων συμφώνησε στο σύμφωνο συνασπισμού της το 2018 ότι στόχευε να πραγματοποιήσει «την εξαίρεση από την τιμωρία ή ακόμα και τη νομιμοποίηση» της κάνναβης που παράγεται στην επικράτεια «υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί». Τα κυβερνητικά σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter