Το Βατικανό παραπέμπει σε δίκη πρώην καρδινάλιους

Το Βατικανό παραπέμπει σε δίκη πρώην καρδινάλιους

Δέκα αξιωματούχοι που αποτάχθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2020, θα δικαστούν στις 27 Ιουλίου από δικαστήριο της Αγίας Έδρας για το ρόλο τους σε παράνομες δραστηριότητες. Η έρευνα για τις υποθέσεις κράτησε δύο χρόνια. 

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι δέκα πρώην αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα δικαστούν για πράξεις όχι και τόσο χριστιανικές: υπεξαίρεση χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, εκβιασμός, ψευδορκία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

Ανάμεσα στους καρδινάλιους που κατηγορούνται είναι και ο Τζιοβάνι Άντζελο Μπέτσιου, πρώην Γραμματέας Γενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών (με απλά λόγια, το νούμερο 2 του ισχυρότερου υπουργείου της κυβέρνησης της Καθολικής Εκκλησίας) και νούντσιος στην Κούβα και την Αγκόλα. Κατηγορείται για υπεξαίρεση χρήματος, κατάχρηση εξουσίας και ψευδορκία. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος τον απέλυσε από τα καθήκοντά του και του στέρησε τα δικαιώματα που συνδέονται με τον τίτλο του καρδινάλιου, για λόγους που δεν εξηγήθηκαν. Την Κυριακή, ο Καρδινάλιος Μπέτσιου είπε ότι ήταν «θύμα συνωμοσίας» και διακήρυξε την «απόλυτη αθωότητά του» στην επενδυτική υπόθεση του Λονδίνου.

Το κτίριο στο Λονδίνο

Η ιστορία κρατά πάνω από δέκα χρόνια, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα ο τωρινός Ποντίφικας, το 2012. Το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει να επενδύσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ) για την αγορά ενός κτιρίου στο Λονδίνο στο οποίο θα δημιουργούσαν πολυτελή διαμερίσματα. Με το πέρασμα των ετών όμως το κτήριο κατάντησε μια οικονομική μαύρη τρύπα για το Βατικανό, καθώς οι επεμβάσεις διάφορων μεσαζόντων μόνο παραγωγική δεν ήταν… Έτσι, όχι μόνο έπρεπε η Αγία Έδρα να «βάλει το χέρι στην τσέπη» αλλά να πληρώσει κι άλλα χρήματα για να το αποποιηθεί ως περιουσιακό του στοιχείο. Για μια αίσθηση μεγέθους της διαφθοράς, η καταδίκη περιέχει πάνω από 500 σελίδες με γεγονότα βγαλμένα από σελίδες αστυνομικού μυθιστορήματος.

Η έρευνα κράτησε το Βατικανό σε αγωνία. Πολλές κατηγορίες εκτοξεύτηκαν μεταξύ της Τράπεζας του Βατικανού και της Ανεξάρτητης Χρηματοοικονομικής Αρχής, ενώ σημειώθηκαν και θεαματικές έφοδοι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Θεσμικές αλλαγές

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφερε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με αναδιανομή των ρόλων στην Αγία Έδρα. Πρώτα και κυριότερα αφαίρεσε την αρμοδιότητα της συλλογής του «δηναρίου του Αγίου Πέτρου» από το υπουργείο Εξωτερικών. Τα χρήματα που συλλέγονταν από όλο τον κόσμο χρηματοδοτούσαν τα φιλανθρωπικά  έργα του Ποντίφικα. Το 2020 συλλέχθηκαν 44,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 18% λόγω πανδημίας. 

Στην πραγματικότητα, εάν ένα μέρος των εισπραχθέντων ποσών χρηματοδοτήσει άμεσες φιλανθρωπικές ενέργειες, ή ακόμη και την καθημερινή λειτουργία της διοίκησης, ένα άλλο μέρος των «χρημάτων» πηγαίνει σε ένα ταμείο που προορίζεται για μελλοντικές δαπάνες. Σε μεγάλο βαθμό από αυτό το ταμείο -που υποτίθεται ότι διαχειρίζεται τον καρπό της γενναιοδωρίας των πιστών με «επενδύσεις του καλού Πατέρα»-  είναι που αντλήθηκαν από τα ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση στο Λονδίνο. Τα χρήματα σε αυτό το ταμείο ανήλθαν σε 319 εκατομμύρια ευρώ το 2015, αλλά ήταν μόλις 205 εκατομμύρια στο τέλος του 2020…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter