Tουρκία: Στα 84 δισ. δολάρια μπορεί να φτάσει το κόστος των φονικών σεισμών

Tουρκία: Στα 84 δισ. δολάρια μπορεί να φτάσει το κόστος των φονικών σεισμών

Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι δύο φονικοί σεισμοί της περασμένης Δευτέρας αναδεικνύει έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και την οποία φέρνει στο φως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε 84,1 δισεκατ. δολάρια περίπου, τα 70,8 δισεκ. για την επισκευή χιλιάδων κατοικιών και άλλα 10,4 δισεκ. λόγω απώλειας εργάσιμων ημερών.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, το κύριο κόστος αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς και υποδομής και την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών για τη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους, μέσω προγράμματος που βρίσκεται όπως δήλωσε στα «σκαριά» προκειμένου η χώρα «να σταθεί ξανά όρθια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο σεισμός θα περιόριζε την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% φέτος. Η κυβέρνηση προέβλεψε ανάπτυξη στο 5% το 2022 και είχε υπολογίσει ανάπτυξη στο 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Νew York Times: Πως επηρεάζει ο φονικός σεισμός την επανεκλογή Ερντογάν

Σεισμός στην Τουρκία: Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες – Θρήνος και αγωνία πάνω από τα συντρίμμια (Photos-Videos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter