Βρετανία: Κανένα άσυλο για όσους μετανάστες διασχίζουν τη Μάγχη με απόφαση κυβέρνησης Τρας

Βρετανία: Κανένα άσυλο για όσους μετανάστες διασχίζουν τη Μάγχη με απόφαση κυβέρνησης Τρας

Η νέα υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, από το βήμα του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος την Τρίτη, σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη γραμμή της προκατόχου της, Πρίτι Πατέλ, αναφορικά με την προσφυγική πολιτική της Βρετανίας. Η Μπρέιβερμαν είπε ότι όσοι περνούν στη χώρα παράνομα δεν θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση ασύλου ενώ είπε ότι ο εκτοπισμός των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι ακόμα στο τραπέζι. Οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων τονίζουν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από την Συνθήκη για τους Πρόσφυγες.

Προσπάθεια συγκράτησης των ροών

Η ανακοίνωσή της είναι η τελευταία ενέργεια σε μια σειρά από μέτρα που προσπαθεί να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών στο κανάλι της Μάγχης. Μόνο αυτό το χρόνο περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει το πέρασμα ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία, τις περισσότερες φορές σε αυτοσχέδιες βάρκες και φουσκωτά. Η υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες που διασχίζουν το κανάλι. Αυτό έχει κρατήσει για πάρα πολύ».

Η Μπρέιβερμαν επιτέθηκε τόσο στο υπάρχον σύστημα, το οποίο –κατά τη γνώμη της- γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, όσο και στους νομικούς που υπερασπίζονται μετανάστες, χαρακτηρίζοντάς τους «ειδικούς στο κυνήγι μικρών βαρκών». Η Μπρέιβερμαν, από το Μπέρμιγχαμ όπου λαμβάνει χώρα το συνέδριο του κόμματος, δεσμεύτηκε ότι θα φέρει νομοθεσία για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πέρασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ προειδοποίησε ότι αν κάποιος περάσει παράνομα στη χώρα «θα επιστρέψει στην πατρίδα του ή θα προωθηθεί στη Ρουάντα, όπου θα εξεταστεί η αίτησή του».

Η μετανάστευση ως στήριγμα της οικονομίας…

Η Μπρέιβερμαν, απευθυνόμενοι στους σύνεδρους, ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε «το είδος της μετανάστευσης που αναπτύσσει την οικονομία μας», αλλά σημείωσε ότι: «Όλοι έχουμε ακούσει υποσχέσεις, αλλά αυτό το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και εδραιωμένο. Και υπάρχουν πολλές δυνάμεις που εργάζονται εναντίον μας. Το Εργατικό Κόμμα θα προσπαθήσει να το σταματήσει αυτό. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα τρελαθούν. Ο Guardian θα πάθει νευρικό κλονισμό».
Δηλώνοντας την πρόθεσή της να διασφαλίσει ότι η μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν «εκτροχιάζεται» από τους σύγχρονους νόμους για τη δουλεία, τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), είπε επίσης ότι θα «συνεργαστεί στενά με τους Γάλλους για να επωφεληθούν περισσότερο από η συνεργασία μας».

Αντιδράσεις από οργανώσεις

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων καταδίκασαν την ανακοίνωση της υπουργού, χαρακτηρίζοντάς την άλλη μια επίθεση σε πρόσφυγες που καταπατά το διεθνές δίκαιο. Η οργάνωση Care4Calais είπε ότι η πρόταση είναι «βάρβαρη και αχρείαστη», ενώ η ρητορική της κυβέρνησης είναι λάθος, αφού «υπάρχει ένα ‘βουνό’ από αποδείξεις ότι η πλειονότητα όσων περνούν τη Μάγχη είναι κανονικοί πρόσφυγες». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή η εγκληματοποίηση των ανθρώπων αυτών είναι απροκάλυπτο victim blaming εξαιρετικά ευάλωτων ανθρώπων, που υπάρχει μόνο και μόνο για να απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα».

Η οργάνωση Refugee Action είπε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να κρατάει τους ανθρώπους έξω από τη χώρα, όχι να τους έχει ασφαλείς». Επίσης, υπογραμμίζει ότι «η απαγόρευση σε όσους περνούν το κανάλι να κάνουν αίτηση ασύλου είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, στη δημιουργία του οποίου η Βρετανία συνέβαλε με περηφάνια».

Η Διεθνής Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, προειδοποίησε ότι η κήρυξη της χώρας ως «ζώνης χωρίς άσυλο θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο φάρο παρανομίας» και ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης «προκαλεί σοβαρή βλάβη στη διεθνή φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου» .

Το Freedom from Torture είπε ότι «τα απάνθρωπα σχέδια υπονομεύουν ξεκάθαρα τους διεθνείς κανόνες που θεσπίστηκαν μετά το Ολοκαύτωμα και διασφαλίζουνότι κανένας που δραπετεύει από τη δίωξη δεν θα στερείται προστασίας λόγω του τρόπου άφιξης του σε μια χώρα».

Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε τις προτάσεις «βαθιά ανησυχητικές και δεν συμβαδίζουν με την πλειοψηφία του κοινού που υποστηρίζει την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter