Χένρι Κίσιντζερ: Ο εγκληματίας των 5 ηπείρων

Χένρι Κίσιντζερ: Ο εγκληματίας των 5 ηπείρων

Λίγοι είχαν στη ζωή τους τόσο άμεση εμπλοκή με τον θάνατο τόσων ανθρώπων και έφυγαν τόσο ήρεμα από αυτό τον κόσμο όσο ο Χένρι Κίσιντζερ. Από τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε την αμερικανική εξωτερική πολιτική συνώνυμη με την ωμή παρέμβαση σε ξένες, συνήθως αναπτυσσόμενες χώρες, με δραματικά αποτελέσματα. Από τον βομβαρδισμό και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στην Καμπότζη μέχρι τη «σπορά» μιας σειράς από χούντες στη Λατινική Αμερική. Ολα αυτά με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Χένρι Κίσιντζερ ο σφαγέας της Κύπρου

Πρόσφυγας από τη Γερμανία

Ο Χάιντς Αλφρεντ Κίσιντζερ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1923 σε οικογένεια ορθόδοξων Εβραίων στην πόλη Φιρτ της Βαυαρίας. Η οικογένειά του έφυγε εξαιτίας των ναζί το 1938 με προορισμό τις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη. Ελαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1943 και ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία, διδάσκοντας Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ. Εγινε γνωστός στους πανεπιστημιακούς κύκλους με το δεύτερο βιβλίο του «Πυρηνικά όπλα και εξωτερική πολιτική», στο οποίο επέκρινε την πολιτική του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ περί αποτροπής της σοβιετικής επίθεσης με την απειλή αντιποίνων. Ο Κίσιντζερ πρότεινε ότι ένας περιορισμένος τακτικός πόλεμος μπορούσε να κερδηθεί από τις ΗΠΑ.

Αδιάκοπα σε δημόσια αξιώματα

Τα πρώτα δείγματα διπλωματικού κυνισμού τα έδειξε με τον διορισμό του στη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1969. Ο Κίσιντζερ παραμέρισε την «ηθοπλαστική» προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής και ακολούθησε μια πορεία Realpolitik, όρο τον οποίο απέφευγε ο ίδιος. Αναγνώρισε τη Μόσχα ως το αντίπαλο δέος, επιδιώκοντας συνεργασία μαζί της, ενώ παράλληλα ανέπτυξε δεσμούς και με την Κίνα του Μάο, πιστεύοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στις σοβιετικές βλέψεις.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο Κίσιντζερ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην παράταση των πολέμων των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιοι άμαχοι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν 4 εκατομμύρια τόνους πυρομαχικών στην πάλαι ποτέ Ινδοκίνα.

Ο Κίσιντζερ από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας και μετέπειτα του υπουργού Εξωτερικών, που κρατούσε ταυτόχρονα, ενεπλάκη στην επιμήκυνση του πολέμου στο Βιετνάμ, ο οποίος μαινόταν για 15 χρόνια όταν ανέλαβε το πρώτο του πόστο. Παράλληλα, συνέβαλε ώστε να επεκταθεί ο πόλεμος στη γειτονική Καμπότζη, στην οποία οι Αμερικανοί προχώρησαν σε περισσότερους από 3.800 βομβαρδισμούς, όλους εγκεκριμένους από τον Κίσιντζερ, ανάμεσα στο 1969 και το 1970. Υπολογίζεται ότι 150.000 με 500.000 άμαχοι πολίτες πλήρωσαν με τη ζωή τους την επιχείρηση «Μενού», όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται το έγκλημα.

Ο διπλωμάτης φρόντισε να κρατήσει εκτός επίσημων καταγραφών τις εντολές αυτές. Ο Νόαμ Τσόμσκι είχε αναφέρει: «Ο Κίσιντζερ θα έπρεπε να περάσει από δίκη για τον ρόλο του στον βομβαρδισμό της Καμπότζης αν ο κόσμος κυβερνιόταν από δικαιοσύνη και όχι από τις μεγάλες δυνάμεις».

Εντολές βαμμένες στο αίμα

Ο Κίσιντζερ ήταν αυτός που διευκόλυνε και όπλισε τον δικτάτορα Σουχάρτο της Ινδονησίας για την εισβολή στο Ανατολικό Τιμόρ το 1975, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους μέσω μαζικών εκτελέσεων και εξώθησης στην πείνα. Επίσης ο Κίσιντζερ βοήθησε τον Πακιστανό δικτάτορα Γιάχια Χαν ενάντια στην εξέγερση των Μπανγκλαντεσιανών το 1971, βοηθώντας στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων – οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 3 εκατομμύρια θύματα. Ο Κίσιντζερ διευκόλυνε επίσης την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και την εγκαθίδρυση του αιμοσταγούς καθεστώτος Πινοτσέτ, ενώ το ίδιο έκανε και στην Αργεντινή.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Η Κωνσταντοπούλου είχε μηνύσει και… τον Κίσιντζερ

Χένρι Κίσιντζερ: Τα έργα και οι ημέρες ενός εγκληματία πολέμου (Photos)

Το twitter «αποχαιρετά» με το δικό του τρόπο τον Χένρι Κίσιντζερ: «Μια κάπως καλύτερη μέρα ξεκίνησε»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter