Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το καθεστώς διαρκούς ελέγχου ως προς το κράτος δικαίου στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιβεβαιώνει η τοποθέτηση του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, που εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη διεθνώς, στο φόντο και της απαράδεκτης απαντητικής επιστολής της Αθήνας, την οποία αποκάλυψε την Τετάρτη το Politico αλλά και μετά τη «επίθεση» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, προς τη δημοσιογράφο του Politico, Νεκταρία Σταμούλη, με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμά της για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ειδικότερα, ο Βίγκαντ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης, δήλωσε ότι «η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές στις 29 Ιουλίου, σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών σχετικά με τη χρήση spyware στην Ελλάδα, κάτι το οποίο επισημαίνεται και στην έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, τον Ιούλιο του 2022. Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία όπως και με τα άλλα κράτη-μέλη για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για χρήση spyware».

Η τοποθέτηση Βίγκαντ έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίσει την παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών. Προηγήθηκε εξάλλου η αποστομωτική απάντηση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Σόφι ιντ’ Φελτ στον πρέσβη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιωάννη Βραϊλά, σχετικά με τη την επιστολή του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τον τελευταίο μεταξύ άλλων όχι απλά να αμφισβητεί το κατά πόσον αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα ως προς το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτών αλλά να συμβουλεύει (!) την Κομισιόν να αποφύγει στο μέλλον να υιοθετεί επί λέξει δημοσιεύματα από Μέσα που δεν διακρίνονται για την αντικειμενικότητά τους!

Ο Κ. Βίγκαντ επισήμανε, ακόμη ότι παρότι η εθνική ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, ωστόσο, τα ίδια θα πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, όταν αυτή διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια.

Το ζήτημα έθιξε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναν, η οποία ερωτηθείσα ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα της Επιτροπής, απάντησε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της απάντησης των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής», υπενθυμίζοντας έτσι την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος και αφήνοντας ανοικτή την «πόρτα» της λήψης περαιτέρω μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Απρέπεια πρέσβη με επιστολή προς Κομισιόν για σιωπητήριο στα ΜΜΕ

Σόφι ιντ’ Φελτ: Να εμπλακεί η Europol στην έρευνα για τις υποκλοπές

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοδιαψεύδεται και επιτίθεται στη συντάκτρια του Politico

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter