Υποτονική αντιπολίτευση στην εγκληματική κυβέρνηση

Υποτονική αντιπολίτευση στην εγκληματική κυβέρνηση

Συναίνεση και… σοβαρότητα για να βρουν θέση στα παράθυρα των καναλιών

Αφυδατωμένη –τι αντίφαση (!) τέτοιες δακρυσμένες μέρες για τη χώρα– η κριτική της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές πολιτικές που κατ’ εξακολούθηση οδηγούν σε τραγωδίες, όπως τώρα με τις πλημμύρες.

Δεν αποτελεί παραδοξότητα ούτε πολιτική αμηχανία ο υποτονικός σχολιασμός, αλλά επιλογή της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη που επιδιώκει να συμπιέζει μες στο σεντούκι της κλιματικής αλλαγής το εύρος των ευθυνών που βαρύνουν τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη έως και σήμερα για την πολιτική της που άλλοτε πνίγει, άλλοτε καίει και πάντα θάβει ελπίδες για μια Ελλάδα ικανή να προστατεύει τη ζωή και το βιος των ανθρώπων της. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ακόμη και μπροστά στην τραγωδία από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, στον Θεσσαλικό Κάμπο και κυρίως στις περιοχές του Δήμου Παλαμά κρατά… συναινετικό οδηγό, με σελιδοδείκτη το επικοινωνιακό μάρκετινγκ για μια δήθεν «σοβαρή» αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Η προσπάθεια να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική πινελιά κοινωνικής ευαισθησίας από το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται με προτάσεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και για ανακατανομή πόρων προς έργα υποδομών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει τη ΝΔ ως «κυβέρνηση αλαζονείας και μειωμένης αποτελεσματικότητας», κριτικάροντας την έλλειψη υποδομών και την ολιγωρία στην προτεραιοποίηση εν γένει έργων προστασίας από κάθε καιρικό φαινόμενο.

Εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εγκλωβισμένος προφανώς στις διαδικασίες για την προεδρία του κόμματος, αντέδρασε με χαμηλούς τόνους και δεν βγήκε με οργανωμένο τρόπο δυναμικά –πέρα από δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών στα ΜΜΕ– να καταλογίσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και με ένταση τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εδώ και πέντε χρόνια έχει αφήσει ανοχύρωτη τη χώρα.

Τα πυρά ενισχύθηκαν στην πορεία, αφού αρχικά δόθηκε έμφαση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε κριτική λανθασμένου σχεδιασμού από τη ΝΔ καταγγέλλοντάς τη, μεταξύ άλλων, για μεταφορά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Χρειάστηκε χρόνος για να βγει ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος να τονίσει ότι σήμερα και παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις, όπως οι πλημμύρες του 2020 («Ιανός»), οι πυρκαγιές του 2021, ιδίως σε Αττική και βόρεια Εύβοια και η πυρκαγιά στη Δαδιά το 2022, «η χώρα παραμένει στις ίδιες παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις».

Καθυστέρηση ακόμη κι από τον Περισσό

Μάλιστα, ακόμη και τα συνήθως γρήγορα αντανακλαστικά του ΚΚΕ δεν ακολούθησαν την ταχύτητα που συνήθως επιδεικνύει ο Περισσός. Μέλη και στελέχη του βρέθηκαν κοντά στις πληγείσες περιοχές και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια, όμως δεν προχώρησαν σε ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις. Ηταν το πρωί της περασμένης Παρασκευής όταν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε δήλωση με τη φράση «τέρμα ο εμπαιγμός», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες, εγκληματικές ευθύνες. Βάζουν τις μίζες και τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων, πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος».

Την ίδια ώρα δεν έλειψε η λαϊκή παρέμβαση με κινητοποιήσεις. Την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα οργάνωσαν Θεσσαλοί που ζουν στην πρωτεύουσα, καθώς οι δικοί τους άνθρωποι δοκιμάζονται στις πληγείσες περιοχές.

Το ΠΑΣΟΚ εκπαιδεύεται στην… κλιματική αλλαγή

Ο Ν. Ανδρουλάκης ασκεί τεχνοκρατική κριτική, αφ’ υψηλού, που γίνεται με το γάντι προς την κυβέρνηση της ΝΔ, μην και χαλάσουν οι ισορροπίες που εκατέρωθεν (από Πειραιώς και από Χαριλάου Τρικούπη) στηρίζονται στην εξώθηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη γωνία. Και όχι μόνο. Παράλληλα, η επίσημη έκφραση του ΠΑΣΟΚ είναι αποστεωμένη ακόμη και από αισθήματα, αν και πηγαία αναβλύζουν μέσα από το δράμα που βιώνει η κοινωνία.

Η… ρόμποκοπ ρητορική του τεχνοκρατικού ΠΑΣΟΚ ή αλλιώς των νέων εκσυγχρονιστών που επιζητούν να μπουν στη διακυβέρνηση κυριαρχεί. Ο όρος «λαϊκισμός» που καλλιεργήθηκε επί χρόνια από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ αγκαλιά με τη ΝΔ ενσωματώθηκε στην πολιτική εκφώνηση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν υπολογίζει ότι και με δική της ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαπτίζει κάθε λαϊκό αίτημα, κάθε έκφραση ανάγκης για καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή «λαϊκισμό» και το εξοβελίζει. Το επισήμαναν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, όπου τόνισαν την ανάγκη να χρησιμοποιούνται με φειδώ τα περί λαϊκισμού, μια και γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση.

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Στη σκιά των νέων δεδομένων και με νωπή την τραγωδία από τις καταστροφές, η Χαριλάου Τρικούπη προσαρμόζει την προετοιμασία της για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Και στον ρυθμό που δίνει η ηγεσία με το νέο επίσημο δόγμα της: το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να γίνει ο κυρίαρχος πόλος της κεντροαριστεράς, υποσκελίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, με χρονικά ορόσημα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και στη συνέχεια με ξεκάθαρο τρόπο επικράτησης τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να δίνει γενικευμένο χαρακτήρα στην ανάγκη να αλλάξει το επιτελικό κράτος στο όνομα μιας πολιτικής που η οικονομία συνδέεται και με το κοινωνικό κράτος και με το κράτος δικαίου. Τέτοια διάσταση έδωσε και με αφορμή τη δολοφονία του 36άχρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Ν. Ανδρουλάκης σκιαγράφησε τον ρόλο του κράτους που, κατά την άποψή του, είναι να διαμορφώσει τους όρους για να υλοποιηθεί το χρέος όλων «να μη γίνει η κοινωνία μας μια ζούγκλα ανισοτήτων, βιαιότητας και διαφθοράς».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Documento, Τεύχος 356/ 10.9.2023

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter