Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την βία κατά των γυναικών;

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την βία κατά των γυναικών;

«Η βία κατά των γυναικών είναι, μεταξύ άλλων, ένα γνωστό αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. H κλιματική αλλαγή απειλεί ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, καθώς γεννά μηχανισμούς και φαινόμενα που οδηγούν στην βία και την ανασφάλεια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, πρόεδρος και ιδρύτρια Διεθνούς

Όπως υπογραμμίζει η αειθαλής υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτοπόρος στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, «η αυξανόμενη έλλειψη φυσικών πόρων όπως το νερό και η τροφή, η δημιουργία μεταναστευτικών ρευμάτων από περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πιέσεις που ασκούνται στην παραγωγή και οικονομία, έχουν ως αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό ευάλωτων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων, σε παγκόσμια κλίματα, που θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία, την ασφάλεια και την σταθερότητα, ενισχύοντας την αποσταθεροποίηση, την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και την δημιουργία συγκρούσεων και συρράξεων».

Σύμφωνα με την κ. Αρβανίτη, «παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει άλματα προς την κοινωνική ισότητα και την εξίσωση των δικαιωμάτων τους, η κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους παραμένει χαμηλότερη από αυτή των ανδρών. Αυτό τις καθιστά δυσανάλογα ευάλωτες σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Είτε ζουν σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες χώρες, οι φτωχές και μειονεκτούσες γυναίκες πλήττονται άνισα από φυσικές καταστροφές, με μεγάλο αριθμό απωλειών».

«Στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον ανταγωνισμό για την πρόσβαση σε όλο και πιο σπάνιους φυσικούς πόρους, καθώς και τον χρόνο που δαπανάται για τη συγκέντρωση νερού, τροφίμων και καυσίμων» τονίζει η πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, συμπληρώνοντας ότι «στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό οδηγεί σε μείωση των ποσοστών φοίτησης γυναικών στα σχολεία, αύξηση του αναλφαβητισμού στις γυναίκες, και αύξηση σε πρώιμους γάμους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter