Αναπόφευκτο το 4ο κύμα της πανδημίας

Αναπόφευκτο το 4ο κύμα της πανδημίας

Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως βαίνουμε σε γρήγορη και απότομη κλιμάκωση της πανδημίας. Η εικόνα αναζωπύρωσης του κορονοϊού όπως αποτυπώνεται στα αστικά λύματα δείχνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μες στον Αύγουστο, περίοδο κορύφωσης του τουριστικού κύματος.

Η σοβαρή αυτή επιδείνωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, στην εικόνα της χαλάρωσης που επιχειρήθηκε να δοθεί από την κυβέρνηση ενόψει του ανοίγματος στον τουρισμό και στην απότομη άρση των μέτρων ύστερα από μια σκληρή και πολύμηνη καραντίνα που αποδείχτηκε και ατελέσφορη και επιζήμια. Επίσης, υπαίτια είναι και η προσήλωση της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή διακυβέρνηση: εναλλάσσει συστηματικά την τακτική του μαστιγίου και του καρότου, των αυστηρών νουθετήσεων, της «ατομικής ευθύνης», της εργαλειοποίησης

των επιστημόνων, πυροτεχνημάτων όπως το «ψηφιακό πιστοποιητικό» και της μετατροπής του άσπρου σε μαύρο.

Παράλληλα δείχνει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών δημιουργώντας κάθε φορά νέους «εχθρούς» προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της. Για τη σημερινή δυσμενή επιδημιολογική εξέλιξη δείχνει ως υπεύθυνους τη νεολαία που «συγχρωτίζεται», την ευρύτατη διάδοση των μεταλλάξεων του ιού και τους αρνητές του εμβολίου, αν και έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τελικά τις πταίει;

Η αργή εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας δεν μπορεί να κρυφτεί μέσα σε δυσανάλογα μεγάλα –σε σχέση με την προσέλευση– εμβολιαστικά κέντρα. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού επιβάρυνε επιδημιολογικά την κατάσταση, καθώς μες στην καρδιά του καλοκαιριού το ποσοστό των θωρακισμένων με τη δεύτερη δόση είναι μικρό σε σχέση με τον πληθυσμό και δεν μπορεί να δημιουργήσει τοίχος ανοσίας, με δεδομένο τον συγχρωτισμό των διακοπών, τα ταξίδια και το άνοιγμα στον τουρισμό.

Η υποχώρηση των επιστημόνων έναντι των κυβερνητικών επιδιώξεων δημιούργησε ένα κενό αξιοπιστίας στην επιστημονική τεκμηρίωση.

Η κυβέρνηση δεν δείχνει να προετοιμάζει το ΕΣΥ για τις αυξημένες υγειονομικές απαιτήσεις λόγω πανδημίας από το φθινόπωρο. Οι προσλήψεις προσωπικού θα αργήσουν πολύ, ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί οι κυβερνητικές προθέσεις για τη δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως πρώτο ανάχωμα στην πανδημία. Εχουν διαπιστωθεί κενά στην επιδημιολογική επιτήρηση και την ιχνηλάτηση, ενώ δεν γίνεται έλεγχος για την τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας και δεν έχει οργανωθεί η μετανοσοκομειακή παρακολούθηση των Covid-19 ασθενών.

Τέλος, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι αργά και αδυνατεί να λάβει μέτρα εγκαίρως. Σήμερα με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σπεύδει να πάρει μέτρα όπως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ ακόμη χωλαίνει τραγικά η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ δεν υπάρχει παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι προφανές ότι η αλυσίδα της διασποράς μπορεί να διακοπεί μόνο με ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση, σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Η αφ’ υψηλού διακυβέρνηση εκ μέρους μιας πολιτικής ελίτ δεν αρμόζει ούτε στην κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας ούτε στις συνθήκες υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Εάν η κυβέρνηση δεν το αντιληφθεί αυτό εγκαίρως, το 4ο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να αποδειχτεί και αναπόφευκτο και καταστροφικό.

Ο Ανδρέας Πουλάς είναι βουλευτής Ν. Αργολίδας, υπεύθυνος κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του Κινήματος Αλλαγής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter