Φόβος και παράνοια διά χειρός Νέσμπο

Φόβος και παράνοια διά χειρός Νέσμπο
PHOTO: THRON ULLBERG

Με το «Νυχτόσπιτο» ο Νορβηγός συγγραφέας Τζο Νέσμπο μπαίνει στη σφαίρα της λογοτεχνίας τρόμου.

Ο Τζο Νέσμπο σε ένα από τα διαλείμματά του από το crime fiction έστρεψε την πένα του στη λογοτεχνία τρόμου. Αποτέλεσμα αυτού είναι το «Νυχτόσπιτο», ένα μυθιστόρημα με πολύ σασπένς, αναφορές στους μεγάλους δασκάλους του είδους, στιγμές μαύρου χιούμορ αλλά και ευαισθησίας πάνω σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ψυχική νόσος, ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοοικογενειακή βία.

Η ιστορία που τοποθετείται σε μια αμερικανική επαρχιακή πόλη των 70s έχει κεντρικό ήρωα τον δεκατετράχρονο Ρίτσαρντ Ελόβντ, ο οποίος μόλις έχει μετακομίσει εκεί έπειτα από τον θάνατο των γονιών του. Υπό την κηδεμονία των θείων του πλέον, ο έφηβος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Οταν ένας συμμαθητής του εξαφανίζεται οι υποψίες πέφτουν πάνω του. Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει αυτό που ο Ρίτσαρντ είδε με τα ίδια του τα μάτια, δηλαδή έναν τηλεφωνικό θάλαμο να ρουφάει τον φίλο του. Προσπαθεί να αποδείξει τι συνέβη αλλά πέφτει διαρκώς στις παγίδες που του στήνει μια δαιμονική μορφή που ζει στο εγκαταλειμμένο σπίτι στο Δάσος των Κατόπτρων.

Το «Νυχτόσπιτο» είναι ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στον Λάβκραφτ, τον Πόε, τον Κάφκα, τον Ρομέρο και κυρίως στον Στίβεν Κινγκ, το στιλ του οποίου θυμίζει έντονα το πρώτο από τα τρία μέρη. Αυτό που λείπει από το –απολαυστικό σε ό,τι αφορά το κομμάτι του τρόμου– πρώτο μέρος είναι η κοινωνικοπολιτική ματιά. Ισως γιατί ο Νορβηγός Τζο Νέσμπο τοποθετεί τη δράση σε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει καλά, σε αυτό της Αμερικής. Στο δεύτερο μέρος η δράση ανατρέπεται, με τον Ρίτσαρντ να δίνει την αίσθηση πως ζει σε μια παραζάλη όπου καταδιώκεται από ζωντανούς νεκρούς, ενώ στο τρίτο μέρος τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους. Το πλάνο ανοίγει κι έτσι εξηγούνται μέσω της λογικής όσα διαβάσαμε νωρίτερα για μαύρη μαγεία, σπίτια που περπατάνε στο δάσος και αγόρια που μεταμορφώνονται σε έντομα.

Η εκλογίκευση της ιστορίας από ένα συγγραφέα που έχει συνηθίσει να το κάνει κατά κόρον στο crime fiction αποδεικνύεται το αδύναμο σημείο του «Νυχτόσπιτου». Ο Νέσμπο είναι αδιαμφισβήτητος μάστορας της αφήγησης, ωστόσο δεν τολμά να συνομιλήσει ανοιχτά με το ασυνείδητο με τον τρόπο που το κάνουν ο Στίβεν Κινγκ ή ο Κλάιβ Μπάρκερ. Τη στιγμή που αισθάνεσαι πως έχει απελευθερώσει τη φαντασία του τη μαζεύει, σαν να νιώθει πως οφείλει να εξηγήσει το άρρητο. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο έχει τόσες αρετές ώστε δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

ΙΝFO
Το «Νυχτόσπιτο» του Τζο Νέσμπο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μτφρ. του Γρηγόρη Κονδύλη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter