Γερμανία: Μαριχουάνα mein liebe – Νομιμοποιήθηκε η κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και χιλιάδες το γιόρτασαν δεόντως

Γερμανία: Μαριχουάνα mein liebe – Νομιμοποιήθηκε η κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και χιλιάδες το γιόρτασαν δεόντως

Νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και χιλιάδες στο Βερολίνο το γιόρτασαν δεόντως

Εκατοντάδες Γερμανοί συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στην καρδιά του Βερολίνου, καπνίζοντας μαριχουάνα για να γιορτάσουν τη νομιμοποίηση της χρήσης της. Η Γερμανία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, προχωρώντας σε μια μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει πολλές προσδοκίες αλλά και φόβους.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση και ιατρικούς συλλόγους, με τον νέο νόμο είναι πλέον νόμιμη η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης από ενήλικες για προσωπική χρήση σε δημόσιους χώρους. Επίσης, επιτρέπεται η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης ανά ενήλικο στο σπίτι και η φύλαξη έως και 50 γραμμαρίων για προσωπική χρήση. Ωστόσο, οι Γερμανοί θα πρέπει να περιμένουν ακόμη τρεις μήνες προτού να είναι σε θέση να αγοράζουν νόμιμα κάνναβη μέσω των Cannabis Social Clubs (καταστήματα λιανικής πώλησης κάνναβης που λειτουργούν με τη μορφή μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών – λεσχών).

Ο νόμος εξακολουθεί να απαγορεύει σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών να κάνει χρήση κάνναβης, ορίζει ότι το προϊόν πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και απαγορεύει επίσης τη διαφήμιση και τη χορηγία κάνναβης. Η δημόσια κατανάλωση επιτρέπεται εφόσον κατά τη χρήση δεν υπάρχει οπτική επαφή με παιδιά και δεν γίνεται κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία για την εκπαίδευση των Γερμανών σχετικά με τους κινδύνους χρήσης της.

Η κυβέρνηση Σολτς υποστηρίζει ότι η αποποινικοποίηση θα χτυπήσει το παράνομο εμπόριο και θα μειώσει τη διάδοση της νοθευμένης κάνναβης, προστατεύοντας έτσι τους χρήστες. Υπήρξαν ωστόσο και επικριτικά σχόλια για την ψήφιση του νόμου, σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη νεολαία. Ως την ηλικία των 25 ετών η κατανάλωση κάνναβης ενέχει αυξημένους κινδύνους για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, σύμφωνα με ειδικούς, που προειδοποιούν κυρίως για τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών. Για την Κάτια Ζάιντελ, ειδική στην πρόληψη του εθισμού στο κέντρο Tannenhof στο Βερολίνο, η νέα νομοθεσία είναι «καταστροφή». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ έχει δεσμευτεί ότι θα υιοθετηθούν μέτρα για την ευαισθητοποίηση των νέων στους κινδύνους από τη χρήση κάνναβης.

Η νομοθεσία για τη χρήση κάνναβης που προορίζεται για ιατρικούς σκοπούς έχει θεσπιστεί στη Γερμανία από το 2017 και έκτοτε η χώρα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Αρχικά έγιναν περίπου 1.000 αιτήσεις από ασθενείς. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, όμως, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 40.000. Μάλιστα περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών ασφάλισης υγείας καλύπτουν το κόστος της συνταγογραφημένης φαρμακευτικής κάνναβης.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι στιγμής μόνο το Λουξεμβούργο και η Μάλτα έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης. Αλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Εσθονία, έχουν αποποινικοποιήσει την κάνναβη αλλά δεν έχουν ψηφίσει νόμους που τη νομιμοποιούν. Στην Ολλανδία η χρήση μαριχουάνας είναι από καιρό ανεκτή και οι πολίτες μπορούν να την καταναλώνουν σε ειδικά καφενεία, ωστόσο τεχνικά δεν είναι νόμιμη. Παρόλο που αρκετά από τα περίφημα coffee shops του Αμστερνταμ έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διάφορων… γκρίζων σημείων στη νομοθεσία, οι νόμοι έχουν γίνει αρκετά ξεκάθαροι: απαγορεύεται να καπνίζει κανείς στον δρόμο, ενώ μπορεί να αγοράσει αυστηρά μέχρι πέντε γραμμάρια κάνναβης δείχνοντας την ταυτότητά του.

Mεγάλη πρόοδος και στην Ισπανία

Η Ισπανία από την πλευρά της έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτό το θέμα τα τελευταία έτη. Θα μπορούσε να πει κανείς μάλιστα πως αναμένεται στο μέλλον να ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και το Αμστερνταμ, αφού όλο και περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί αποδέχονται τα οφέλη της κάνναβης. Σε όλη τη χώρα η καλλιέργεια σε ιδιωτικό μέρος είναι νόμιμη, ενώ στη Βαρκελώνη μπορεί εύκολα να βρει κανείς όχι μόνο coffee shops αλλά και λέσχες, από τις οποίες οι ενήλικοι μπορούν να προμηθευτούν μέχρι και 60 γραμμ. τον μήνα.

Στη Δανία η… μάχη για τη νομιμοποίηση της κάνναβης δίνεται εδώ και πολλά χρόνια με την ύπαρξη της Κριστιάνια, μιας αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας που βρίσκεται στην περιοχή Κριστιανσχάουν κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Η αγορά Pusher Street εντός της Κριστιάνια είναι διάσημη για το ανοιχτό εμπόριο κάνναβης, αν και παραμένει παράνομο στη Δανία. Η ιατρική χρήση της κάνναβης ωστόσο είναι απολύτως νόμιμη. Οσον αφορά την Ελλάδα, η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους είναι παράνομη. Το 2017 νομιμοποιήθηκε για ιατρικούς σκοπούς, όμως η αξία των σκευασμάτων δεν αποζημιώνεται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Πάρτι στο Βερολίνο μετά τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης (Video – Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter