Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαιο στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Σε ένα νέο ενεργειακό βήμα προχωρά η Τουρκία, καθώς η κρατική εταιρεία Τουρκικών Πετρελαίων ΤΡΑΟ, έλαβε άδειες για αναζήτηση πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών Ραιδεστού (ανατ. Θράκη), Μπαλίκεσίρ και Δαρδανελίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία εκβάλλει στο Αιγαίο.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφότου η TPAO υπέβαλε αίτηση για εξερεύνηση σε αυτές τις περιοχές στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Η πιθανή ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου στη Θάλασσα του Μαρμαρά θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες εισαγωγές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα News.am, οι έρευνες θα διεξαχθούν σε μια έκταση 95.055 εκταρίων για οκτώ χρόνια. Προς το παρόν, δεν έχει γνωστό πότε θα ξεκινήσουν οι έρευνες, ούτε ποιο ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας θα αναλάβει την εκπόνησή τους.

Σημειώνεται, ότι η Τουρκία αναμένει να παρέχει το 10% των αναγκών της σε πετρέλαιο το 2024 και το 18% το 2026, από τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ.

Η Θάλασσα του Μαρμαρά αποτελεί κρίσιμο οικοσύστημα, γνωστό για την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητά του και την γειτνίαση με μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα. Σύμφωνα με το Ιlkha.com, oι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι τυχόν πετρελαιοκηλίδες ή ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης ή της εξόρυξης, θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον.

Έτσι, προτρέπουν τις αρχές να διασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών κανονισμών και να δώσουν προτεραιότητα στα μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης.

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: «Είσαι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό»

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» αλλά… «φταίει η Δύση»

O Πουτζδεμόν θέλει να γίνει και πάλι πρόεδρος της Καταλονίας

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Drone καταδίωξε και σκότωσε εν ψυχρώ αμάχους – Προσοχή σκληρές εικόνες

Η Μελόνι έκρυψε το κεφάλι της μέσα στο σακάκι και έγινε viral (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter