«Μην πάτε στην Τουρκία», συμβουλεύει η γερμανική ομοσπονδία δημοσιογράφων DJV

«Μην πάτε στην Τουρκία», συμβουλεύει η γερμανική ομοσπονδία δημοσιογράφων DJV

Σε «μαύρη λίστα» έχει βάλει την Τουρκία η γερμανική ομοσπονδία δημοσιογράφων DJV και συμβουλεύει τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης να μην ταξιδεύουν σε αυτήν για επαγγελματικούς ή για προσωπικούς λόγους, μετά τη σύλληψη Γερμανίδας βουλευτή στις αρχές του μήνα.

«Για ακόμη μια φορά ότι η απολυταρχία του Ερντογάν θεωρεί τους επικριτές της ως μαχητικούς εχθρούς του κράτους και τους διώκει όταν βρίσκει την ευκαιρία να το κάνει», δήλωσε ο Φρανκ Ουμπεράλ, επικεφαλής της DJV, με αφορμή την προσωρινή σύλληψη της Γιοκάι Ακμπουλούτ κατά την είσοδό της στην Τουρκία στις αρχές Αυγούστου.

Αν η βουλευτική ασυλία δεν προστατεύει από τη σύλληψη, ο κίνδυνος για τους δημοσιογράφους είναι ακόμη μεγαλύτερος, τονίζει η DJV.

Η βουλευτής του γερμανικού κόμματος Die Linke (Αριστερά), συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τουρκία στις 3 Αυγούστου. Ένταλμα σύλληψης, το οποίο αργότερα ακυρώθηκε από τις τουρκικές αρχές, είχε εκδοθεί εις βάρος της για «φερόμενη τρομοκρατική προπαγάνδα», είπε η Γιοκάι Ακμπουλούτ στην εφημερίδα Mannheimer Morgen.

Η βουλευτής είναι κουρδο-αλεβιτικής καταγωγής, και είναι μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου από το 2017. Έχει ασκήσει κατ΄επανάληψη κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και κάνει εκστρατεία για άρση της γερμανικής απαγόρευσης στις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Άγκυρα και η ΕΕ, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Μετά τη σύλληψή της, η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβησαν και η βουλευτής αφέθηκε ελεύθερη.

«Οποιοσδήποτε, ως δημοσιογράφος, έχει κάνει επικριτικά σχόλια εις βάρος της Τουρκίας, του προέδρου της ή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε δικά του άρθρα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα πρέπει να ταξιδέψει στη χώρα», τόνισε ο Ουμπεράλ. Αλλιώς αντιμετωπίζει ανυπολόγιστους κινδύνους, πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter