Μακελειό στη Μόσχα: Ποια είναι η οργάνωση ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Μακελειό στη Μόσχα: Ποια είναι η οργάνωση ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα

Πίσω από την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας με τουλάχιστον 60 νεκρούς και πάνω από 110 τραυματίες, βρίσκεται μια «θυγατρική» οργάνωση του Ισλαμικό Κράτους, το ISIS-K. Εάν αυτός ο ισχυρισμός αποδειχτεί σωστός, θα πρόκειται για μια ακόμα αιματηρή επίθεση ισλαμιστικής οργάνωσης εντός της ρωσικής επικράτειας ή ενάντια στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει το BBC.

Δείτε επίσης – Ρωσία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στη Μόσχα – 115 τραυματίες

Ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αργότερα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Διάφορες μαχητικές ομάδες ισλαμιστών πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλος αριθμός από αυτούς συνέρρευσαν στη Συρία για να ενταχθούν στο IS όταν δημιουργήθηκε η οργάνωση αυτή πριν από 10 χρόνια. Ορισμένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο IS, λένε ειδικοί.

Όμως, η συγκεκριμένη ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής επίθεσης, το ISIS-K, – σύμφωνα με το BBC- είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν – ένας παλιός όρος για μια περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Ειδικοί στην αντιτρομοκρατική έρευνα εκτιμούν ότι η Ρωσία βρέθηκε «στο στόχαστρο» του ISIS-K, το οποίο επικρίνει συχνά τον πρόεδρο Πούτιν στην προπαγάνδα του.

Κατηγορεί το Κρεμλίνο για φρικαλεότητες κατά των μουσουλμάνων σε στρατιωτικές εκστρατείες στην Τσετσενία και τη Συρία, καθώς και για την εισβολή στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εποχή.

Σκληρή κριτική κατά της Ρωσίας

Όπως αναφέρει επίσης ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικός στις “Διεθνείς Σχέσεις και θρησκεία στην Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο”, «κατά τον αναλυτή Colin Clarke διευθυντή ερευνών του συνήθως καλά ενημερωμένου The Soufan Center το ISIS-K που εδρεύει στο νότιο Αφγανιστάν και βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν, έχει τα τελευταία δύο χρόνια προσηλωθεί στην σκληρή κριτική της Ρωσίας. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίσης πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση πριν λίγους μήνες στο Ιράν, συμμάχου της Ρωσίας στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Συρία».

Καταλήγοντας στην ανάρτησή του, ο έλληνας καθηγητής αναφέρει και τρία συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν σε πρώτη φάση:

1. Το ISIS-K χτυπά τις δύο αυτές χώρες αντιδρώντας με κάποια καθυστέρηση στην ήττα της μητρικής οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ την στιγμή που και οι δύο, ιδιαίτερα η Ρωσία, είναι εκτεθειμένες σε πόλεμο ή άλλες συγκρούσεις στην περιοχή τους.

2. Οι σχέσεις μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι αποδυναμωμενες, και μυστικών υπηρεσιών είναι περίπλοκες.

3. Συνδυασμός των παραπάνω.

 

Πόσα μέλη έχει το IS-K;

Στο απόγειό της η ομάδα αριθμούσε περίπου 3.000 μαχητές, όπως αναφέρει σε παλιότερο δημοσίευμά του, το 2021, το BBC

Ωστόσο, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, καθώς και με τους Ταλιμπάν.

Πού εδρεύει

Το IS-K, σύμφωνα με το πιο πάνω δημοσίευμα του BBC, εδρεύει στην ανατολική επαρχία Ναγκαχάρ του Αφγανιστάν, κοντά σε διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων μέσα και έξω από το Πακιστάν.

Ενώ οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της ήταν στη Νανγκαχάρ και την Καμπούλ, έχει επίσης αναλάβει επιθέσεις στις επαρχίες Kunar, Jowzjan, Paktia, Kunduz και Herat.

Διαβάστε σχετικά:

Μόσχα: Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης ενός από τους τρομοκράτες του «ρωσικού Μπατακλάν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter