Μπάιντεν: Ιστορική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Μπάιντεν: Ιστορική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Σαν μία «ιστορική εξέλιξη για τη Μέση Ανατολή» είδε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη συμφωνία που ανακοίνωσαν την Τρίτη το πρωί οι κυβερνήσεις Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνοριακών διαφορών.

Σε εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στον Μπάιντεν «ετοιμότητα των κυβερνήσεών τους για να προχωρήσουν με την συμφωνία».

Όπως πρόσθεσε «μετά από μήνες διαμεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τις δύο κυβερνήσεις προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων προς όφελος και των δύο χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και αξιοποιώντας νέους ζωτικούς ενεργειακούς πόρους για τον πλανήτη. Είναι πλέον κρίσιμο όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν προς την υλοποίηση της».

 

«Η συμφωνία προστατεύει επίσης την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ που είναι κρίσιμα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Παρέχει στον Λίβανο την δυνατότητα να αρχίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Και προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού σε μια πιο σταθερή, ευημερούσα και ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μειωμένους κινδύνους νέων συγκρούσεων», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Καρίς (για το Ισραήλ) και Κανά (για τον Λίβανο) συζητήθηκε νωρίτερα κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε προηγουμένως ο Μπάιντεν με τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ.

Πηγή: ΑFP, BBC

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ και Λίβανος καθόρισαν τα θαλάσσια σύνορά τους – «Ιστορική συμφωνία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter