Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου μετά τις αποκαλύψεις για τον «Ορέστη»

Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου μετά τις αποκαλύψεις για τον «Ορέστη»

Πολιτικές εξελίξεις προκαλούν στην Κύπρο οι αποκαλύψεις και οι παραλήψεις στην υπόθεση των επτά (κατά ομολογία) δολοφονιών και του 35χρονου serial killer, λοχαγού Νίκου Μεταξά, ή αλλιώς «Ορέστη», όπως συστηνόταν στα θύματά του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ίωνάς Νικολάου παραιτήθηκε,«για λόγους πολιτικής ευθιξίας», όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη. 

H παραίτηση του είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από χθες με μια επιστολή που έστειλε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Χθες, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε γραπτή δήλωση, διά της οποίας ουσιαστικά προανήγγειλε την παραίτησή του, παραπέμποντας για περισσότερα ως προς τους λόγους της απόφασης που έλαβε, στη σημερινή συνάντηση που με τον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία και παραιτήθηκε. 

Η επόμενη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη θα είναι με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, που αναμένεται να παραιτηθεί και αυτός. 

Οι νέες νεκροτομές που διενεργήθηκαν προχθές και χθες μέχρι αργά το βράδυ, από ομάδα ιατροδικαστών και ανθρωπολόγων και από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο, κατέδειξαν πως τα δύο θύματα του ίλαρχου Νίκου Μεταξά δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό, αλλά ο δράστης δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους.

Σύμφωνα με το politis.com.cy αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους. Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα».

Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

Η Livia στη βαλίτσα

Για τη γυναίκα που βρέθηκε στη βαλίτσα ήταν η 36χρονη Livia – Florentina Bunea από τη Ρουμανία, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με την οκτάχρονη κόρη της Elena Natalia Bunea, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα αυτισμού. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, τα στοιχεία του σωματότυπου της, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη Livia. Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει με DNA αφού δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγνώριση.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: «Βαρέθηκα, φέρτε χαρτί να σας τα γράψω όλα» – Σοκάρει η ομολογία του serial killer

Αν βρεθεί η σορός της οκτάχρονης κόρης της στη Κόκκινη Λίμνη τότε θα γίνει σύγκριση γενετικού υλικού, διαφορετικά αυτό θα γίνει με δείγμα από τους συγγενείς της στη Ρουμανία.

H 36χρονη Livia – Florentina Bunea με την κόρη της

Στοιχείο του εγκλήματος

Οι χθεσινές έρευνες στη Κόκκινη Λίμνη, οδήγησαν στον εντοπισμό ενός αντικειμένου που κατά πάσα πιθανότητα είναι πλάκα τσιμέντου. Ο χώρος που βρέθηκε το αντικείμενο σημάνθηκε και σήμερα θα γίνει έρευνα πέριξ αυτού, με στόχο να βρεθεί μία ακόμα βαλίτσα εξ αυτών που είχε πετάξει ο Νίκος Μεταξάς μετά τις δολοφονίες. Στη πρώτη βαλίτσα που ανασύρθηκε από τη Κόκκινη Λίμνη είχε βρεθεί μαζί με το πτώμα και μια πλάκα τσιμέντου, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για να μείνει η βαλίτσα στον βυθό. Στη Κοκκινη Λίμνη αναζητούνται ακόμα δύο βαλίτσες με τις σορούς της 8χρονης Elena Natalia Bunea και της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola από τις Φιλιππίνες.

Η πλάκα με το τσιμέντο θα ανασυρθεί, και θα συνεχιστούν όλες οι απαραίτητες έρευνες με ρομποτική κάμερα και δύτη.

Το έργο της έρευνας το δυσκολεύει η χαμηλή ορατότητα του νερού, λόγω τόσο του χρώματος του αλλά και λόγω της λάσπης η οποία αναμιγνύεται με το νερό κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Σήμανση τεμαχίων

Τόσο στη Κόκκινη Λίμνη όσο και στη Λίμνη Μεμί, η Πυροσβεστική έχει χωρίσει τον χώρο σε τεμάχια, ώστε να εξετάζεται σε κάθε λεπτομέρεια κάθε κομμάτι του βυθού.

Στη λίμνη Μεμί δεν έχει βρεθεί παρά τις πολυήμερες έρευνας κανένα ίχνος της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc, κόρης της 38χρονης Marry Rose από τις Φιλιππίνες, το πτώμα της οποίας ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε στις 14 Απριλίου στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού. Οι έρευνες μέχρι σήμερα γίνονται με ρομποτική κάμερα και δύτες, ενώ από το Σάββατο θα χρησιμοποιηθεί ηχοεντοπιστική συσκευή Sonar που αναμένεται να φθάσει στη Κύπρο από το εξωτερικό αύριο. Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε όλα τα σημεία με κάθε διαθέσιμο μέσο μέχρι να βρεθούν τα πτώματα, ή να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να βρίσκονται στους χώρους που υπέδειξε ο 35χρονος ίλαρχος.

Η 28χρονη Arian Palanas Lozano

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter