Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν εκατοντάδες αιχμαλώτους πολέμου
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η Ουκρανία και η Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα την πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μετά από πέντε μήνες, με περισσότερους από 200 αιχμαλώτους από την κάθε πλευρά έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε η Μόσχα, που έγιναν με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία παρέδωσε 248 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έφερε πίσω στην πατρίδα 230 αιχμαλώτους πολέμου εκ των οποίων 224 στρατιώτες και έξι πολίτες, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη ανταλλαγή στρατιωτών που έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν από τη Ρωσία.

«Οι δικοί μας είναι στην πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μαζί μ’ ένα σύντομο βίντεο που δείχνει μερικούς από τους απελευθερωθέντες αιχμαλώτους πολέμου.

Το Κέντρο συντονισμού αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας παραδέχθηκε επίσης τον ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ανταλλαγή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Παρά την έλλειψη οποιουδήποτε διαλόγου για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος που διαρκεί 22 μήνες, το Κίεβο και η Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει πολλές ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου από τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Αλλά ο ρυθμός των ανταλλαγών μειώθηκε το 2023 και η τελευταία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την αγορά 1.000 πυραύλων Patriot από ευρωπαϊκές χώρες

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter