Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Το “Μισελ-Gate” και η διαρροή προσωπικών δεδομένων άναψαν φωτιές στη ΝΔ – Εκτεθειμένη και η Κεραμέως

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Το “Μισελ-Gate” και η διαρροή προσωπικών δεδομένων άναψαν φωτιές στη ΝΔ – Εκτεθειμένη και η Κεραμέως

Σάλο, αλλά και μαζικές παραιτήσεις έχει προκαλέσει η απόσυρση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών στη σκιά του σκανδάλου της διαρροής προσωπικών email αποδήμων.

Μπορεί η ΝΔ να προσπάθησε να προλάβει τις εξελίξεις σε αυτή την ιστορία με τις τρεις «καρατομήσεις», ωστόσο τον λόγο αναμένεται να πάρει η Δικαιοσύνη η οποία θα ακούσεις τις εξηγήσεις αυτών που ανέλαβαν την ευθύνη. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να προστατέψει την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία αμήχανα τηρεί σιγή για τις εξελίξεις. Σενάρια μάλιστα αναφέρουν ότι τυχόν εμπλοκή της μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Εν αναμονή της Δικαιοσύνης, αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις τρεις έρευνες, την εισαγγελική, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αυτή του υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο η τελευταία έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχουν δοθεί τα ευρήματα στη δημοσιότητα, αλλά διαρροές ότι αυτή η έρευνα ευθύνεται για τις καρατομήσεις.

Για «την ύπαρξη ενός τεράστιου σκανδάλου» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών στη ΝΔ και στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ «θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα».

Διαβάστε επίσηςΣΥΡΙΖΑ για Ασημακοπούλου: «Τεράστιο σκάνδαλο που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών»

Επίσης, υπενθυμίζουν την περίπτωση Σμυρλή, ο οποίος αφού παραιτήθηκε από το υπ. Εξωτερικών λόγω predator, αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή της ΝΔ και τονίζουν πως το κόμμα θα «φροντίσει για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων ενός ακόμη σκανδάλου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «παραμάγαζο της ΝΔ» το υπουργείο και έκανε λόγο για «συμφωνημένες καρατομήσεις» με τις οποίες «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να “μπαλώσει” επικοινωνιακά το ζήτημα».

Αναβρασμός εντός της ΝΔ;

Πληροφορίες μεταφέρουν και την αμηχανία στελεχών εντός της Νέας Δημοκρατίας καθώς ένα τέτοιο σκάνδαλο θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Επιπλέον, τα ερωτήματα για το αν δόθηκαν ονόματα μόνο στην Ασημακοπούλου ή και σε άλλους και με ποια εξήγηση, παραμένουν. «Eίναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης του Ιουνίου», απάντησε σε χθεσινή του συνέντευξη (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον ακριβή χρόνο που δόθηκαν οι λίστες.

Το ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου, όταν απόδημοι Έλληνες κατηγόρησαν την ευρωβουλευτή της ΝΔ έχει πάρει τους εκλογικούς καταλόγους μαζί με προσωπικά τους δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών κατά παράβαση της νομοθεσίας που επιτρέπει την παράδοση εκλογικών καταλόγων σε κόμματα και υποψήφιους αλλά έχει εξαίρεση για τα προσωπικά δεδομένα.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και την εμπλοκή της δικαιοσύνης στη διερεύνηση της υπόθεσης, η ίδια υπστήριξε πως τα ονόματα τα μάζεψε μόνη της τα τελευταία 5 χρόνια.

«100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018» είχε γράψει σε ανάρτηση της. Κατηγορούσε τότε φυσικά την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποια κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι αυτό που έκανα εγώ έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, δεν έχει». Προσπάθησε δηλαδή να εφαρμόσει την δοκιμασμένη κυβερνητική συνταγή της… «σκευωρίας» σε βάρος της.

Μόνο που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Το μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με πολύ άβολο τρόπο στην υπόθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να παίρνει αποστάσεις ήδη από τις 4 Μαρτίου δηλώνοντας ότι «εμείς δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών ή των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ασχέτως αν είμαστε στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κόμμα. Εγώ, λοιπόν, ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σας μεταφέρω την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό για το οποίο είναι υποχρεωμένος ν’ απαντήσει ένας κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δηλαδή για το τι έκανε η Κυβέρνηση. Η κυρία Ασημακοπούλου, ως ευρωβουλευτής, έχει δώσει τις δικές της απαντήσεις. Από κει και πέρα, η κάθε υπόθεση στην οποία υπάρχουν καταγγελίες περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση, αλίμονο, ελέγχεται από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, εν προκειμένω την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Για την υπόθεση παρενέβησαν εκκινώντας ξεχωριστές έρευνες τόσο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ στη συνέχεια, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το μέγαρο Μαξίμου διεξάγει τη δική του έρευνα.

Η πρώτη ένδειξη ότι η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου θεωρείται πλέον «βαρίδι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η απουσία της από την «οικογενειακή φωτογραφία» με τον πρωθυπουργό κατά το πρόσφτατο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στον χώρο του συνεδρίου.

«Ντόμινο παραιτήσεων για την Ασημακοπούλου

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη μάχη των ευρωεκλογών δηλώνοντας «στρατιώτης της παράταξης». «Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας», δήλωσε η απερχόμενη ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε «κύμα» παραιτήσεων, καθώς παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» της διαρροής, ενώ όλα δείχνουν ότι εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί και η αποπομπή του γνωστού από τις εμπρηστικές του αναρτήσεις στο twitter, γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Ο τελευταίος, που φέρεται να είναι και το πρόσωπο που έδωσε τις λίστες με τα emails στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε το θράσος τις προηγούμενες ημέρες να κάνει αναρτήσεις υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ και η Άννα Μισέλ δέχεται μια άδικη επίθεση».

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος μάλιστα μέσα από παρεμβάσεις και αναδημοσιεύσεις στο X δικαιολογούσε τη στάση της κ. Ασημακοπούλου. Είναι ενδεικτικό ότι έκανε αναδημοσίευση (1/3), η οποία έλεγε ότι «χτυπάτε την Άννα Ασημακοπούλου για την πατριωτική της στάση στο ευρωκοινοβούλιο με ψέματα και συκοφαντίες. Όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να πάρουν ψηφιακά αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων».

Οι τελευταίες εξελίξεις πάντως δείχνουν ένα γενικευμένο σχέδιο διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών. Συνεπώς, οι παραιτήσεις δεν αρκούν για να «ξεπλύνουν» το μέγεθος του σκανδάλου. Πλέον τις απαντήσεις οφείλει να δώσει επισήμως η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σημειώνεται πως ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει παραδεχτεί ότι τα email παραδόθηκαν στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο, διαμέσου του κ. Σταυριανουδάκη.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επιρρίπτει ευθύνες απευθείας στη Νίκη Κεραμέως. «Τι ανακάλυψε το Μαξίμου, αλλά δεν το λέει; Τι έχει να παρουσιάσει η κ. Κεραμέως, η οποία σιωπούσε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου; Η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Έχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;» είναι τα ερωτήματα που απευθύνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και το ΠΑΣΟΚ ωστόσο με ανακοίνωσή του ζητά την παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter