Σκάνδαλο υποκλοπών: «Η ελληνική κυβέρνηση να ακούσει το δικαστήριο» – Το HRW για την απόφαση του ΣτΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Η ελληνική κυβέρνηση να ακούσει το δικαστήριο» – Το HRW για την απόφαση του ΣτΕ

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το δικαστήριο και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται πλήρως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την πρόσβαση στις πληροφορίες για τους πολίτες της», τονίζει το Human Rights Watch μετά την απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που, πριν από μερικές ημέρες, έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και αφαιρούσε τη δυνατότητα στους παρακολουθούμενους να ενημερωθούν για την άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου από την ΕΥΠ.

Στο άρθρο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπογράφει η Εύα Κοσέ με τίτλο «Ελληνικό Δικαστήριο κρίνει τις εξουσίες παρακολούθησης αντισυνταγματικές», τονίζεται ότι: «το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, κήρυξε αντισυνταγματική την τροπολογία του 2021 που απαγόρευε στην Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και την Προστασία των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), έναν ανεξάρτητο φορέα που εποπτεύει τις αρμοδιότητες παρακολούθησης, να ενημερώνει τους πολίτες για την κρατική επιτήρηση για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Και επισημαίνει στη συνέχεια: «Η απόφαση της 5ης Απριλίου διαπίστωσε ότι αυτή η αλλαγή παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη νίκη στο συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης της Ελλάδας, το οποίο περιελάμβανε αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη γενική απαγόρευση της ενημέρωσης ατόμων σχετικά με την παρακολούθηση τους ως «υπερβολικό περιορισμό» στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και απειλή για το κράτος δικαίου».

Εξηγεί, μάλιστα ότι: «Αν και η απόφαση δεν επεκτείνεται σε ξεχωριστό νόμο του Δεκεμβρίου 2022 που περιορίζει τις εξουσίες της ΑΔΑΕ, είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Ενώ ο νόμος του 2022 είναι πιο ανεκτικός από τον προκάτοχό του, εξακολουθεί να περιέχει ελαττώματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει το δικαστήριο και να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται πλήρως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και την πρόσβαση στις πληροφορίες για τους πολίτες της», καταλήγει το Human Rights Watch.

Δείτε επίσης: «Ράπισμα» και από το Human Rights Watch για νομοσχέδιο ΕΥΠ και σκάνδαλο υποκλοπών

Τιράνα Χασάν (Human Rights Watch): Στην Ελλάδα ο χώρος στενεύει ανησυχητικά και για τα ΜΜΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter