Βρετανία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο μονομερούς αλλαγής του Brexit

Βρετανία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο μονομερούς αλλαγής του Brexit

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, επιβεβαίωσε την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών σκοπεύει να εισαγάγει νομοθεσία για να κάνει αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επισήμανση της Τρας είναι πιθανό να επιδεινώσει τον κίνδυνο αντιποίνων από τις Βρυξέλλες και θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο

Το πρωτόκολλο αποτελεί μέρος της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, η οποία απαιτεί ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θέλησή μας είναι να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε εργαστεί ακούραστα για αυτόν τον σκοπό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε συγκεκριμένα η Τρας.

«Η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις μας στο διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει τις προηγούμενες υποχρεώσεις μας στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του Μπέλφαστ», συμπλήρωσε η ίδια, προκαλώντας χλευασμούς από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγο αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε έκτακτες συνομιλίες στο Μπέλφαστ σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης σχετικά με το πρωτόκολλο.

Το πρωτόκολλο

Η συμφωνία για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς  χρειάστηκαν ειδικές εμπορικές ρυθμίσεις μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρωτόκολλο σχεδιάστηκε ακριβώς ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία παραμένει μέρος της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Ωστόσο, οι όροι της συμφωνίας είχαν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων και αυξήσεις τιμών, καθώς τα αγαθά που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία απαιτούν τη διενέργεια ελέγχων τελωνειακού χαρακτήρα.

Πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία

Η χώρα αυτή τη στιγμή πλήττεται από μια πολιτική κρίση, αφού το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα(DUP), μπλόκαρε την εκλογή προέδρου της Συνέλευσης του Στόρμοντ, εμποδίζοντας ουσιαστικά το σχηματισμό νέας εκτελεστικής εξουσίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο ήρθε δεύτερο μετά το Σιν Φέιν στις εκλογές της 5ης Μαΐου, καλεί τους Βρετανούς βουλευτές να καταργήσουν το πρωτόκολλο, υποστηρίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί τελωνειακά σύνορα πέρα από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που υπονομεύει την ίδια τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν καθ’ οδόν προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε από πλευράς της τη Βρετανία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας για το Brexit με τη Βόρεια Ιρλανδία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν το πράξει. Ο Τζόνσον -παρά την επαναδιαπραγμάτευση και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας- είπε ότι «θα υπάρξει ανάγκη δράσης» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει θέσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter