Ζούκερμπεργκ: Το όραμά του για την τεχνητή νοημοσύνη είναι να αναπτύξει συνείδηση

Ζούκερμπεργκ: Το όραμά του για την τεχνητή νοημοσύνη είναι να αναπτύξει συνείδηση

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δήλωσε ότι φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Μετά την εν λόγω ανακοίνωση, υπήρξαν αντιδράσεις, ότι υιοθέτησε μια ανεύθυνη προσέγγιση στο ζήτημα, αφού δεσμεύτηκε να κατασκευάσει ένα ισχυρό σύστημα AI στο ίδιο επίπεδο με τα ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, ανέφερε ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύστημα τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) και να το καταστήσει ανοιχτό κώδικα, που σημαίνει ότι θα είναι προσβάσιμο σε προγραμματιστές εκτός της εταιρείας. Το σύστημα θα πρέπει να γίνει «όσο ευρέως διαθέσιμο μπορούμε», πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι ήταν σαφές ότι η επόμενη γενιά τεχνολογικών υπηρεσιών «απαιτεί την οικοδόμηση πλήρους γενικής ευφυΐας».

Η AGI θεωρείται ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να λύσει οποιαδήποτε γνωστική ή ανθρώπινη εργασία με τρόπους που δεν περιορίζονται στον τρόπο εκπαίδευσής τους. Θεωρητικά, η AGΙ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες, να ανακαλύψουν νέες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει στο «να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας».

Σημειώνεται, ότι ορισμένοι ακαδημαϊκοί, ορίζουν ως γενική τεχνητή νοημοσύνη την ικανότητα των μηχανών να αναπτύσσουν συνείδηση και να απειλήσουν την ανθρωπότητα.

Οι σημερινές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν εντός ενός συνόλου προκαθορισμένων παραμέτρων.
Επί παραδείγματι, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εκπαιδευτεί στην αναγνώριση και παραγωγή εικόνων δεν μπορούν να κατασκευάσουν ιστότοπους.

Αλλά η AGI είναι μια θεωρητική επιδίωξη για την ανάπτυξη συστημάτων AI που διαθέτουν αυτόνομο αυτοέλεγχο, έναν εύλογο βαθμό αυτογνωσίας και την ικανότητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων.

Μπορεί μάλιστα να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα σε περιβάλλοντα και συνθήκες που δεν του είχαν διδαχθεί κατά τη στιγμή της δημιουργίας της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter