Ασπίδα για Καλογρίτσα η ΝΔ

Ασπίδα για Καλογρίτσα η ΝΔ

Οι μεθοδεύσεις συνεχίζονται με πολιτική εξυπηρέτηση στον πατέρα, την κάλυψη του υιού και την αλλοπρόσαλλη στάση του ΚΙΝΑΛ.

Από τη δεύτερη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Νίκου Παππά έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προθέσεων της ΝΔ. Από κοινού με την εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, που άλλα εισηγήθηκε και άλλα ψήφισε, τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρείχαν πολιτική εξυπηρέτηση και προστασία στον άλλοτε «εργολάβο του ΣΥΡΙΖΑ» με διττό τρόπο. Αφενός προσπάθησαν να καταστήσουν τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης Χρήστο Καλογρίτσα δεύτερο μάρτυρα, κρίνοντας ότι πρέπει να προηγηθεί ο συνεργάτης του Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος, όμως, το απόγευμα της Παρασκευής δήλωσε πως βρίσκεται σε καραντίνα. Αφετέρου εξαίρεσαν από τη λίστα μαρτύρων τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και πρώτο εκδότη του Documento Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα.

Δεν πρόκειται για αθώες αποφάσεις ούτε για διαδικαστικούς ελιγμούς. Ο μάρτυρας που επιθυμούσαν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να ανοίξει τον χορό των καταθέσεων είχε θρυμματίσει το αφήγημα Καλογρίτσα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Παρά το γεγονός ότι ο Κ. Τόμπρας κλήθηκε ως μάρτυρας έπειτα από αίτημα του εργολάβου, υποστήριξε στην πταισματοδίκη Αθηνών, στις 5 Νοεμβρίου 2020, πως ήταν ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στις οικογένειες Χούρι και Καλογρίτσα. Η κατάθεση αυτή μετατράπηκε σε αγκάθι στα πλευρά του Χρ. Καλογρίτσα, αφού ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Τοξότης ισχυρίζεται ότι το πρόσωπο που τον έφερε σε επαφή με τον Λιβανέζο μεγαλοεργολάβο δεν ήταν άλλο από τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Οσον αφορά τα κίνητρα των δύο κομμάτων, οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο τακτικισμός της συμπολίτευσης αποσκοπούσε στην κατάλληλη προετοιμασία του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος θα ήταν ο επόμενος μάρτυρας μετά τον Κ. Τόμπρα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που υπέθεταν ότι ο συνεργάτης του Χρ. Καλογρίτσα θα ανέκρουε πρύμναν και θα αναιρούσε όσα κατέθεσε στην πταισματοδίκη Αθηνών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως επισήμανε σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Documento, ο Κ. Τόμπρας θα αντιμετώπιζε το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.

«Δεν φέρνετε τον πρωταγωνιστή»

«Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε επειδή είστε πλειοψηφία…» ήταν η δηκτική αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, καλώντας τον πρόεδρο Σταύρο Κελέτση να προστατεύσει την πλειοψηφία από τον διασυρμό, αφού στην υπόθεση Καλογρίτσα η ΝΔ δεν επιθυμούσε να καλέσει πρώτο μάρτυρα τον πρωταγωνιστή, αλλά συνεργάτη του.

«Ο Βλαδίμηρος δεν έχει δώσει ούτε κατάθεση»

Κι αν για τα προαναφερθέντα η ΝΔ μπορεί να παραθέσει λογικοφανείς δικαιολογίες, καμία εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί για την εξαίρεση του Ι.Βλ. Καλογρίτσα από τη λίστα μαρτύρων της επιτροπής. Εκτός του ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης αρνούνται την κατάθεση του υποψήφιου υπερθεματιστή και πρώτου εκδότη του Documento, παραβλέπουν σκόπιμα ότι αφότου κηρύχθηκε έκπτωτος από τη διαδικασία του διαγωνισμού δήλωσε ότι χάνει 3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που κατά το κυβερνών κόμμα αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου. Μάλιστα ο Ι.– Βλ. Καλογρίτσας μαζί με την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό φέρεται να είχε καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις, με τις οποίες διαβεβαίωνε πως τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας του δεν υπολείπονταν των 8 εκατ. ευρώ και πως τα χρήματα αυτά θα καλυφθούν από το ήδη εισπραχθέν τίμημα πώλησης μετοχών του. Αρα είτε ο πατέρας είτε ο υιός Καλογρίτσας λέει ψέματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η επισήμανση του Θάνου Πλεύρη σύμφωνα με την οποία «ο Βλαδίμηρος δεν έχει δώσει ούτε κατάθεση», υπονοώντας ότι δεν έχει να εισφέρει κάτι στην υπόθεση.

Αλήθεια, πώς είναι σε θέση η κυβερνητική πλειοψηφία να γνωρίζει ότι ο Ι.-Βλ. Καλογρίτσας αδυνατεί να εισφέρει στοιχεία; Κι αν δεν γνωρίζει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας πώς και γιατί έφτασαν τα 3 εκατ. ευρώ από τη CCC, γιατί να ξέρει ο πατέρας του; Μήπως είναι αίτημα του Χρ. Καλογρίτσα για να προστατεύσει τον γιο του; Κι αν ναι, η ΝΔ ικανοποιεί αιτήματα του μέχρι πρότινος αφερέγγυου εργολάβου; Εντέλει, προτεραιότητα της ΝΔ είναι η αλήθεια ή να μην ταραχθεί το θυμικό της οικογένειας Καλογρίτσα;

Ενταση και αντιδράσεις με τους μάρτυρες

Η προσχηματική επιμονή της συμπολίτευσης στην κλήση μαρτύρων με τη σειρά που εξετάστηκαν από την εισαγγελία προκάλεσε ένταση στην επιτροπή, με τον Παύλο Πολάκη να διαμηνύει σε έντονο ύφος: «Θα εξετάσουμε αυτούς που θέλουμε, θέλετε δεν θέλετε…». «Μη δημιουργείς ένταση. Δεν έχει κάμερες να στήνεις σόου» απάντησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και πρόσθεσε πως ο κατάλογος των μαρτύρων είναι ανοικτός και δυναμικός. Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των Γιάννη Στουρνάρα και Τάκη Θεοδωρικάκου, ρωτώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Δηλαδή εμείς να πούμε τον Σπίρτζη;». Τότε η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου άδραξε την ευκαιρία ζητώντας την κλήση του Χρήστου Σπίρτζη.

Πέραν της αντίδρασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση διαφώνησαν με την πρακτική που υιοθέτησε η ΝΔ, ζητώντας να κληθεί πρώτος ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης και να μην εξαιρεθεί από μάρτυρας ο γιος του. Ενώ η Ν. Γιαννακοπούλου αρχικά κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος, τελικά απέρριψε την εισήγησή της και υπερψήφισε αυτήν του Θ. Πλεύρη. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι το προεδρείο προσανατολίζεται σε αναβολή της εξέτασης Τόμπρα, ορίζοντας πρώτο μάρτυρα τον Χρ. Καλογρίτσα. Στη λίστα μαρτύρων είναι και οι Χρήστος Νικολάου και Ανδρέας Λιανού. Στον δεύτερο κύκλο αναμένεται να κληθούν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Κώστας Βαξεβάνης και Δήμος Βερύκιος ως εκπρόσωπος της πλευράς Κοντομηνά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter