«Game Over Uber»: Απεργούν για πρώτη φορά οι οδηγοί ταξί στη Σουηδία – Στηρίζει και η Τούνμπεργκ

«Game Over Uber»: Απεργούν για πρώτη φορά οι οδηγοί ταξί στη Σουηδία – Στηρίζει και η Τούνμπεργκ

Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες μεταφοράς Uber και Bolt κατέβηκαν για πρώτη φορά στο κέντρο της Στοκχόλμης την περασμένη Τρίτη 10 Ιανουαρίου, ζητώντας βελτιωμένους μισθούς και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Την εμφάνισή της για να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων έκανε και η γνωστή περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Πρωτοτυπία για Σκανδιναβία

Η απεργία διήρκεσε 24 ώρες και είναι μια από τις πρώτες κινητοποιήσεις οδηγών σε πλατφόρμες μετακίνησης στη Σουηδία, και γενικά στις σκανδιναβικές χώρες. Η απεργία διοργανώθηκε από το νεοσχηματισθέν σωματείο Taxiunionen (Ένωση Ταξί). Διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα εκτός από την πρωτεύουσα στο Μάλμε και το Γκέτεμποργκ. 

Το Νοέμβριο, η Taxiunionen ζήτησε από τις δύο πλατφόρμες να αυξήσει το ποσό των κομίστρων για να αυξηθεί παράλληλα κι ο μισθός των οδηγών. Το αίτημα για αύξηση για μια στάνταρ διαδρομή 10 χλμ ήταν να πάει το κόμιστρο από 179 σουηδικές κορώνες (15,9 ευρώ) σε 299 κορώνες (26,56 ευρώ). Παράλληλα, ζητούσε η προμήθεια των εταιρειών να μειωθεί από 25% σε 15% και να αναγνωριστεί το σωματείο ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Το εργασιακό καθεστώς των οδηγών ταξί στη Σουηδία

Η Uber ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη χώρα το 2014. Οι οδηγοί που απασχολεί εργάζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση σε προνόμια κοινωνικής πρόνοιας, όπως άδεια ασθενείας και πληρωμένες άδειες, καθώς επίσης στερούνται συλλογικής σύμβαση εργασίας, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στη χώρα, με βάση το περίφημο «Σουηδικό μοντέλο». 

Ένας απεργός οδηγός, ο Γιον φαν Ντίντερ, μιλώντας στο Σουηδικό Ραδιόφωνο είπε ότι «όσοι δουλεύουν πλήρες ωράριο για να στηρίξουν την οικογένειά τους ως οδηγοί ταξί για τις εφαρμογές πρέπει να εργάζονται 10 με 13 ώρες κάθε μέρα, ενώ πολλοί από αυτούς δουλεύουν 6 με 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ βγάζουν μόνο 18.000 κορώνες (σ.σ. 1.600 ευρώ) προ φόρων». Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 1.650 ευρώ, δηλαδή οι οδηγοί στις ιντερνετικές πλατφόρμες εργάζονται σαν είλωτες και δεν βγάζουν ούτε το βασικό μισθό…

Η απάντηση της Uber

Ο Πέτερ Λέφστραντ, ο υπεύθυνος της Uber για τις σκανδιναβικές χώρες, είπε στο σουηδικό ειδησεογραφικό πόρταλ Flamman μετά τη διαμαρτυρία ότι: «Πιστεύουμε ότι ένας δυσαρεστημένος οδηγός είναι αρκετός και ως εκ τούτου είχαμε πρόσφατα μια εποικοδομητική συζήτηση με αρκετούς οδηγούς, οι οποίοι μας επισκέφτηκαν πριν από μερικές εβδομάδες για να πουν τις απόψεις τους , το οποίο στη συνέχεια λάβαμε υπόψη, ενώ σήμερα (σ.σ. την περασμένη Τρίτη) όταν είχαμε μια συνάντηση με περισσότερους οδηγούς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter