Η ανατριχίλα του «Στραγγαλιστή της Βοστώνης»

Η ανατριχίλα του «Στραγγαλιστή της Βοστώνης»

Το φιλμ με την Κίρα Νάιτλι στο ρόλο της ρεπόρτερ που ανακαλύπτει την ύπαρξη ενός σίριαλ κίλερ στη Βοστώνη των 60ς είναι βασισμένο σε αυθεντικά γεγονότα.

The Strangler murders. Ο τίτλος της υπόθεσης που σκαλίζει η Λορέτα ΜακΛάφλιν, δημοσιογράφος της εφημερίδας Boston Record American (το πρώτο όνομα της Boston Herlad) που βαρέθηκε να είναι στο τμήμα του lifestyle και θέλει να καταπιαστεί με τις ανθρωποκτονίες που έχουν θορυβήσει την Βοστώνη, δίνει το στίγμα της ιστορίας που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η ιστορία του «στραγγαλιστή της Βοστώνης» είχε μεταφερθεί κι άλλες φορές στη μεγάλη οθόνη αλλά η πιο άξια κινηματογραφική διασκευή της έγινε από τον Ρίτσαρντ Φλέισερ το 1968, λίγα μόλις χρόνια μετά από τον τελευταίο φόνο του σίριαλ κίλερ.

Ο Τόνι Κέρτις υποδύθηκε τον διαταραγμένο δολοφόνο που σκότωσε 13 γυναίκες σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του που προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Σε εκείνο το φιλμ έπαιζαν ακόμη ο Τζορτζ Κένεντι κι ο Χένρι Φόντα. Στο νέο «Στραγγαλιστή» που σκηνοθέτησε ο Ματ Ράσκιν («Crown heights») το σενάριο όχι μόνο δίνει έμφαση στα αυθεντικά γεγονότα – η Λορέτα Μακ Λάφλιν ήταν όντως η πρώτη δημοσιογράφος που συνέδεσε τους τρεις πρώτους φόνους με ένα κοινό δράστη- αλλά τα προσεγγίζει και από διαφορετική γωνία σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες που καταπιάστηκαν με την ανατριχιαστική δράση του στραγγαλιστή.

Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης έχει ίσο – αν όχι μεγαλύτερο- βάρος με εκείνο της αστυνομικής ίντριγκας. Η προσπάθεια της Λορέτα (μια προσεγμένη ερμηνεία από την Κίρα Νάιτλι) να αλλάξει την προκαθορισμένη πορεία της ζωής της, δίνεται με εντονότερη έμφαση από ότι η αστυνομική και δημοσιογραφική έρευνα για την ανακάλυψη της ταυτότητας του δολοφόνου.

Η σέπια στη φωτογραφία, ο σκοτεινός τόνος της αφήγησης, τα  αλά Φίντσερ κομμάτια του σασπένς και η ερμηνεία της θαυμάσιας Κάρι Κουν στο ρόλο της βετεράνου ρεπόρτερ που βοηθά της Λορέτα στη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι τα θετικά στοιχεία της ταινίας. Από την άλλη, το όχι και τόσο καθαρόαιμο θρίλερ του Ράσκιν, παρουσιάζει μια πιασάρικη ανατροπή που δεν κολλάει ιδανικά όλα τα κομμάτια του παζλ. Ίσως οι φιλοδοξίες του σκηνοθέτη να κάνει ένα έργο που χωράει τα πάντα (αστυνομικό θρίλερ- δράμα χαρακτήρων-δημοσιογραφική έρευνα- γυναικεία ενδυνάμωση) να είναι μεγαλύτερες των ικανοτήτων του. Η ταινία «Ο Στραγγαλιστή της Βοστώνης» είναι παραγωγή της Hulu και προβάλλεται στην Disney+.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter