Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία για την επίθεση στην Μόσχα – Διαψεύδει το Κίεβο

Η Μόσχα κατηγορεί Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία για την επίθεση στην Μόσχα – Διαψεύδει το Κίεβο
Ένας ορθόδοξος ιερέας κάνει λειτουργία σε ένα αυτοσχέδιο μνημόσυνο μπροστά από το Crocus City Hall στα δυτικά προάστια της Μόσχας, Ρωσία, Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι 22 θύματα της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών που σκότωσε περισσότερους από 130 άτομα παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. (AP Photo/Alexander Zemlyanichenko)

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ υποστήριξε με δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας από την οποία έχασαν την ζωή τους 139 άνθρωποι.

«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές ειδικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως οι ύποπτοι λογάριαζαν να μεταβούν στην Ουκρανία και πως «επρόκειτο να τους υποδεχθούν εκεί σαν ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», πρόσθεσε ωστόσο ο επικεφαλής της FSB.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί τις ρωσικές κατηγορίες για ανάμειξη στην επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αντίστοιχα οι χώρες της Δύσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνουν ότι υπεύθυνο για το μακελειό ήταν το Ισλαμικό Κράτος-Κ, το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του έχει υποστηρίξει ότι η τρομοκρατική επίθεση διεξήχθη από ριζοσπάστες ισλαμιστές, όμως επανέλαβε προηγούμενο ισχυρισμό του ότι οι δράστες σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Ουκρανία πριν συλληφθούν.

Αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει και ο έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «προφανώς» πίσω από την επίθεση της Παρασκευής βρίσκεται η Ουκρανία.

Το Κίεβο χαρακτήρισε εκ νέου ως ψευδείς τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, αλλά και του Μπόρτνικοφ ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας.

«Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον “διευθυντή της FSB” (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Διαβάστε επίσης

Βρυξέλλες: Οι αγρότες πάλι στους δρόμους – Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών εγκρίνουν την… ανεπαρκή πρόταση της Κομισιόν

Γέφυρα Key Bridge: Οι πρώτες εκτιμήσεις για την πρόσκρουση του πλοίου – «Προφανώς κάτι παραβλέφθηκε» (Photo-Video)

Πρώτη νίκη για Ασάνζ: Διαβεβαιώσεις για τη ζωή του ζητά το δικαστήριο από τις ΗΠΑ – Έλαβε δικαίωμα έφεσης κατά της έκδοσης

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά το μακελειό στη Μόσχα – Ποιες χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας

Δυτικές τράπεζες προειδοποιούν για τους κινδύνους από το σχέδιο της ΕΕ να «αρπάξει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter