Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στον Άδωνη: Κλειστό το 40% των χειρουργικών αιθουσών – Για ποια «απογευματινά ιατρεία» μιλάμε;

Η ΠΟΕΔΗΝ απαντά στον Άδωνη: Κλειστό το 40% των χειρουργικών αιθουσών – Για ποια «απογευματινά ιατρεία» μιλάμε;
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στο Υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ με αίτημα άμεση υπογραφή της ανανέωσης των συμβάσεων, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης να βρήκε «λύση» στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με μετακινήσεις προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το χειρουργείο, αλλά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει πως το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστό ενώ οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν ακόμα και 2 χρόνια για να χειρουργηθούν. Σημειώνει μάλιστα το μεγάλο έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού και αναρωτιέται για ποια απογευματινά ιατρεία μιλάει ο υπουργός Υγείας.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος μιλά για «λειτουργικό κατήφορο» και καταγγέλλει πως «με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά, αλλά όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επιπλέον παραιτήσεις» και το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

«Και αναισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής υπερβαίνουν τα δύο έτη για χειρουργείο σε παιδιά και ενήλικες», σημειώνει.

 

  • Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»: Έκλεισε η Παιδοχειρουργική κλινική και ένα παιδί με σκωληκοειδίτιδα πρέπει να διακομισθεί στο Ηράκλειο ή στην Αττική για να χειρουργηθεί. Ήταν δύο παιδοχειρουργοί που λειτουργούσαν την κλινική. Αποφάσισαν να μετακινήσουν για εφημερίες τη μία γιατρό στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, γιατί και εκεί έχουν απομείνει δύο παιδοχειρουργοί. Η γιατρός που έμεινε μόνη της παραιτήθηκε και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου έκλεισε.
  • «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης: Από την 1η Φεβρουαρίου υπήρξε απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 5. Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως με 7 αναισθησιολόγους λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες. Την 1η Φεβρουαρίου απέμειναν 5 αναισθησιολόγοι και πήραν απόφαση και έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία. Η λύση που βρέθηκε είναι μετακινήσεις. Έτσι, ένας αναισθησιολόγος από το «Παπαγεωργίου» και ένας αναισθησιολόγος με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ο οποίος δεν εφημερεύει. Λειτουργούν, τελικά, 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες.
  • Νοσοκομείο Κυθήρων «Τριφύλλειο»: Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, ούτε για διασωλήνωση.
  • Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Πριν από τέσσερα χρόνια, υπηρετούσαν 16 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις και 1 για έκτακτες. Τώρα, απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και 1 χειρουργική αίθουσα για έκτακτα χειρουργεία. Υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργεία παιδιών 1,5 χρόνο. Ο χειρουργικός τομέας είχε αποφασίσει την αναστολή τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μετακινήσεις αναισθησιολόγων. Τρεις αναισθησιολόγοι μετακινούνται από το Παίδων Πεντέλης μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας τον μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερίες τον μήνα. Θα γίνει, επίσης, προκήρυξη για τρεις θέσεις αναισθησιολόγων.
  • Παίδων Πεντέλης: Έχει μόνο πέντε αναισθησιολόγους, με λίστα αναμονής για χειρουργεία σε παιδιά πάνω από 9 μήνες. Λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες και εάν είχαν αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, θα μπορούσαν να λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες. Με τη μετακίνηση των αναισθησιολόγων στο «Αγλαΐα Κυριακού», θα κλείσει μία χειρουργική αίθουσα για 15 ημέρες.
  • Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου: Μετακινείται στο «Αγλαΐα Κυριακού» ένας αναισθησιολόγος, που έχει ειδίκευση χορήγησης αναισθησίας σε παιδιά. Στη Κόρινθο, όμως, μένουν 3 αναισθησιολόγοι. Ο συγκεκριμένος αναισθησιολόγος είχε μετακινηθεί πριν στο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας και μετά στη Σαντορίνη και δηλώνει «στρατιώτης του ΕΣΥ».
  • Παίδων «Αγία Σοφία»: Θα μετακινούνται αναισθησιολόγοι στο «Αγλαΐα Κυριακού» όταν παρίσταται ανάγκη. Το νοσοκομείο διαθέτει 13 αναισθησιολόγους στις 17 οργανικές θέσεις. Υπάρχει λίστα αναμονής σε παιδιά πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο. Πρόσφατα σταμάτησαν και εκεί τα χειρουργεία και μετέφεραν τη λίστα με τα παιδιά στο Παίδων Πεντέλης.

Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτών

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει επίσης ότι εκτός από τις ελλείψεις σε γιατρούς, καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, και μάλιστα «φέτος δεν αναμένονται προσλήψεις. Λόγω έλλειψης χρημάτων, επικουρικούς ενέκριναν μόνο για 150 θέσεις όλων των κατηγοριών, που θα κατανεμηθούν σε όλα τα νοσοκομεία. Έναν υπάλληλο σε κάθε νοσοκομείο».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως κάθε μήνα αποχωρούν 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ. «Για ποια απογευματινά χειρουργεία μιλάμε», διερωτάται ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Καραμανλής στην Εξεταστική: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος για να βγει από το κάδρο

Έγκλημα στα Τέμπη: Μπάζωσαν τον χώρο αλλά κανείς δεν λέει ποιος έδωσε την εντολή

Γάμος ομοφύλων: Ο Άγιος Βαλεντίνος-Σαμαράς θα στείλει ψήφους εκτός Νέας Δημοκρατίας;

Αράχωβα: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Όλιβερ δείχνουν «γνωστό πρόσωπο» (Video

Βουλγαρία: Το μοιραίος λάθος που στοίχισε τη ζωή στον σκιέρ – «Βγήκε εκτός πίστας για φωτογραφία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter