Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκή όαση στην έρημο της ελληνικής τοξικότητας

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκή όαση στην έρημο της ελληνικής τοξικότητας

Μέσα σε ένα ζοφερό εντός των τειχών κλίμα, η Ελλάδα βλέπει δύο ομάδες της να ρίχνονται την Πέμπτη στα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Με τους βαρόνους του ελληνικού ποδοσφαίρου να «σφάζονται» με όλους και για όλα. Με τις λυκοφιλίες-συμμαχίες να αλλάζουν κάθε αγωνιστική, με φωνές, αναξιοπιστία, μπράβους, χυδαιολογίες στην πρώτη γραμμή, με παιχνίδια να κρίνονται σε δικαστικές αίθουσες, με προσφυγές στο CAS, με δολοφονίες, τιμωρίες, άδειες εξέδρες. Κι όμως, μέσα σε αυτό το τόσο τοξικό κλίμα:

Δύο ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός) έφτασαν σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Conference League).

Μια ομάδα νέων, αυτή του Ολυμπιακού, προκρίθηκε στο Final Four του UEFA Youth League.

Η εθνική Ελλάδας έφτασε μια ανάσα από την πρόκρισή της στα τελικά του Euro 2024, όμως αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Η Ελλάδα φιλοξενεί τη φετινή σεζόν δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, το Σούπερ Καπ τον περασμένο Αύγουστο στο Καραϊσκάκη (Μάντσεστερ Σίτι – Σεβίλλη) και τον τελικό του Conference League τον ερχόμενο Μάιο στην OPAP Arena.

Αλήθεια, πόσα λεφτά θα κέρδιζε κάποιος στο στοίχημα και πόσοι θα τον περνούσαν για γραφικό ή τρελό αν έλεγε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται αυτή την εποχή –όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό εν μέσω ανηλεούς εμφυλίου των Big 4– στα καλύτερά του και μπορεί να ονειρεύεται τα ακόμη καλύτερα; Απίθανο κι όμως ελληνικό…

Την ερχόμενη Πέμπτη (11/4) Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπαίνουν στη μάχη των 8 του Conference League με στόχο τις υπερβάσεις που θα τους φέρουν στην τετράδα και γιατί όχι στον τελικό της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στην OPAP Arena! Ο Ολυμπιακός αρχικά (19.45) θα υποδεχτεί στο Καραϊσκάκη τη Φενερμπαχτσέ των πολλών και πανάκριβων μεταγραφών (Μπατσουαγί, Φρεντ, Ντζέκο, Σάμουελ, Λιβάκοβιτς, Μπονούτσι κ.λπ.) και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ (22.00) θα δοκιμαστεί στο Βέλγιο κόντρα στην Μπριζ. Αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της τουρκικής ομάδας, θα παίξουν στον ημιτελικό με τον νικητή που θα προκύψει από την κόντρα των δύο μεγάλων φαβορί για τη κατάκτηση του τροπαίου Αστον Βίλα – Λιλ.

Συνεπώς οι Πειραιώτες έχουν… βουνά μπροστά τους. Αν ο «δικέφαλος» ξεπεράσει τους Βέλγους, τότε θα παίξει στον άλλο ημιτελικό με τη νικήτρια του ζευγαριού Βικτόρια Πλζεν – Φιορεντίνα. Λίγο πιο… χαμηλά βουνά στον δρόμο για τον τελικό για τους Θεσσαλονικείς σε σύγκριση με εκείνα που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός…

Το παρελθόν

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνικές ομάδες φτάνουν στην προημιτελική φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το εντυπωσιακό όμως φέτος είναι ότι δυο μαζί έφτασαν στους 8 της ίδιας διοργάνωσης και στην οποία βάσει της κλήρωσης μπορούν να βρεθούν αντίπαλοι μόνο στον τελικό.
Συνολικά 18 φορές έχουν καταφέρει ελληνικές ομάδες να φτάσουν στην προημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης ή να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Σημαντικότερη επιτυχία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί φυσικά η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71 στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον μεγάλο Αγιαξ, από τον οποίο ηττήθηκε 2-0.

Δύο φορές ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στα ημιτελικά του θεσμού, τις περιόδους 1984-85 (αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ με δύο ήττες 1-0 και 4-0) και 1995-96 (αποκλείστηκε από τον Αγιαξ καθώς νίκησε μεν 1-0 στο Αμστερνταμ, αλλά ηττήθηκε 3-0 στην Αθήνα).

Τέσσερις φορές έχουν φτάσει ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών/Champions League. Η ΑΕΚ (1968-69) που αποκλείστηκε από την τσεχοσλοβακική Σπαρτάκ Τρνάβα (1-2 και 1-1), ο Παναθηναϊκός (1991-92), όπου συμμετείχε στον έναν από τους δύο ομίλους των προημιτελικών με αντιπάλους τη Σαμπντόρια, τον Ερυθρό Αστέρα και την Αντερλεχτ, ο Ολυμπιακός (1998-99) που αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους με ήττα 1-2 και ισοπαλία 1-1 και ξανά ο Παναθηναϊκός για δεύτερη φορά (2001-02) που αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα με νίκη 1-0 και ήττα 3-1.

Μέχρι την προημιτελική φάση έχουν φτάσει 14 φορές ελληνικές ομάδες, τις περισσότερες από αυτές στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Αυτές που το έχουν καταφέρει είναι (εκτός από τις τρεις ομάδες του τέως ΠΟΚ), ο ΠΑΟΚ το 1974 στο Κυπελλούχων καθώς και δύο φορές στo Conference League (2022 και φέτος), η εκπληκτική Λάρισα το 1985 και ο απίθανος Πανιώνιος το 1999.

Οι 20 Ευρωπαίοι

Η Ελλάδα πήρε για πρώτη φορά μέρος σε ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τη σεζόν 1959-60, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της UEFA με εκπρόσωπο τον Ολυμπιακό και αντίπαλό του την πανίσχυρη τότε Μίλαν. Ο πειραϊκός σύλλογος είχε προσκληθεί και ένα χρόνο νωρίτερα στην ίδια διοργάνωση (1958-59), στον προκριματικό γύρο της οποίας είχε κληρωθεί με την Μπεσίκτας από την Τουρκία, για να παραιτηθεί όμως λόγω της κρίσης που επικρατούσε μεταξύ των δύο χώρων.

Συνολικά 20 ελληνικές ομάδες έχουν συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League/Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, Κύπελλο UEFA/Europa League, Conference League): Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Λάρισα, Πανιώνιος, Αρης, Ηρακλής, ΟΦΗ, Ξάνθη, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Καστοριά, Αθηναϊκός, Αιγάλεω, Παναχαϊκή, Ολυμπιακός Βόλου, Απόλλων Αθηνών, Ιωνικός, ΠΑΣ Γιάννινα.

Οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν αναμετρηθεί περισσότερες φορές με ισπανικές και ιταλικές ομάδες (συνολικά 110 και 104 αναμετρήσεις αντίστοιχα). Σε αυτές τις αναμετρήσεις οι ομάδες κατάφεραν μόνο τρεις φορές να αποκλείσουν σε νοκ άουτ ματς ισπανικές ομάδες και έξι ιταλικές. Από πλευράς Ισπανίας «θύματα» αποκλεισμού υπήρξαν δύο φορές η Ατλέτικο Μαδρίτης (από τους Πανιώνιο για το Κύπελλο UEFA 1971-72 και ΟΦΗ για το Κύπελλο UEFA 1993-94) και μία η Σαραγόσα (από τον Αρη για το Κύπελλο UEFA 2007-08), ενώ από ιταλικής πλευράς οι Γιουβέντους, Ρόμα (και οι δύο από τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο UEFA 1987-88 και το Europa League 2009-10 αντίστοιχα), η Κάλιαρι (από τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο UEFA 1972-73), η Περούτζια (από τον Αρη για το Κύπελλο UEFA 1979-80), ενώ δύο φορές έχει αποκλειστεί η Ουντινέζε (από ΠΑΟΚ για το Κύπελλο UEFA 2000-01 και Πανιώνιο για το Κύπελλο UEFA 2004- 05).

Οι σκόρερ

Στην πρώτη θέση των σκόρερ των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρίσκεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έχοντας σημειώσει 30 τέρματα συνολικά. Ανά σύλλογο στην πρώτη θέση βρίσκονται ο Ντέμης Νικολαΐδης με 26 γκολ για την ΑΕΚ, ο Κριστόφ Βαζέχα με 25 για τον Παναθηναϊκό, ο Γιουσέφ ελ Αραμπί με 20 για τον Ολυμπιακό και ο Στέφανος Αθανασιάδης με 20 τέρματα για τον ΠΑΟΚ.

Τα περισσότερα γκολ ελληνικής ομάδας που έχουν σημειωθεί από έναν παίκτη σε έναν αγώνα είναι 4 και τα έχουν πετύχει τρεις ποδοσφαιριστές. Πρώτος υπήρξε ο Αντώνης Αντωνιάδης του Παναθηναϊκού για το Κύπελλο Πρωταθλητριών 1970-71 εναντίον της λουξεμβουργιανής Ζενές Ες (5-0), ακολούθησε ο Ντέμης Νικολαΐδης της ΑΕΚ για το Κύπελλο UEFA 2000-01 εναντίον της δανέζικης Χερφόλγκε (5-0) και τρίτος ο Σουηδός Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού για το Europa League 2014-15 εναντίον της Μίντιλαντ από τη Δανία (4-1).

Η χαρά του ποδοσφαιρόφιλου

Προ ημερών ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Μηνάς Λυσάνδρου έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Kicker» και ο δημοσιογράφος του είπε: «Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί ένα αστείο στους Ελληνες φιλάθλους: τι έχει το ελληνικό πρωτάθλημα που ούτε η Premier League δεν μπορεί να προσφέρει;». Ο Λυσάνδρου δεν βρήκε την απάντηση και ο δημοσιογράφος του είπε: «Στην Ελλάδα παλεύουν τέσσερις ομάδες για το πρωτάθλημα, ενώ στο αγγλικό τρεις».

Με την ολοκλήρωση της 3ης αγωνιστικής των πλέι οφ ο πρώτος ΠΑΟΚ με τον τέταρτο Ολυμπιακό έχουν 6 βαθμούς διαφορά (66 με 60), οπότε όλα τα μέλη των Big 4 έχουν ελπίδες, λιγότερες ή περισσότερες, για την κατάκτηση του τίτλου.

Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο κάθε αγωνιστική και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο… ένοικος της κορυφής μπορεί να αλλάξει και πάλι σήμερα, καθώς η δεύτερη με 65 βαθμούς ΑΕΚ υποδέχεται στην OPAP Arena τον ΠΑΟΚ (20.30).

Μεσοβδόμαδα η Ενωση ηττήθηκε από τον τρίτο της βαθμολογίας με 62 βαθμούς Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και έπεσε από την πρώτη θέση. Οι «πράσινοι» έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, αλλά δεν εγκαταλείπουν το τρένο που οδηγεί στην κορυφή.

Οι αλλαγές προπονητών αποσυντόνισαν τον Ολυμπιακό που έχασε αρκετούς βαθμούς, αλλά παρ’ όλα αυτά στα πλέι οφ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα με νίκες στα επόμενα παιχνίδια. Σήμερα αγωνίζεται στη Λαμία (17.00) και ίσως βρεθεί ακόμη πιο κοντά στην κορυφή.

Η Σούπερ Λίγκα από τον περασμένο Αύγουστο έχει δραματική εξέλιξη, τα παιχνίδια είναι θεαματικά με ποιοτικούς πρωταγωνιστές και το φετινό πρωτάθλημα έχει εξελιχθεί σε… χαρά του ποδοσφαιρόφιλου.

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία με πρόσφυγες στη Χίο: Νεκρά τρία κοριτσάκια 4, 7 και 10 ετών (Video)

Ξεκάθαρη προειδοποίηση Ρωσίας σε Ελλάδα με δήλωση Πούτιν στα ελληνικά – Ανέσυραν ομιλία για να απαντήσουν στον Μητσοτάκη

«Κοιτάξτε εδώ τον Εσκομπάρ»: Οργή κατοίκων της Πολίχνης για την… ατελείωτη συνοδεία Μητσοτάκη (Video)

Τρόμος στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις – Ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί ξανά το «χαρτί» Γκρίνμπεργκ

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter