Ποδόσφαιρο: «Χάλκινο» για την Ελλάδα στα στημένα

Ποδόσφαιρο: «Χάλκινο» για την Ελλάδα στα στημένα
SUPERLEAGUE-2 / 2023-2024 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Τρίτη στην ευρωπαϊκή λίστα με παιχνίδια χειραγωγημένα για στοιχηματικούς λόγους κατατάχθηκε το 2023 η χώρα μας

Η τετραετία του Λευτέρη Αυγενάκη στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού ήταν καταστροφική κι αυτό αποδεικνύεται αρκετούς μήνες μετά την αποχώρησή του από το υφυπουργείο. Ενα από τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο υποτίθεται ότι επιχείρησε να «γιατρέψει» ο Αυγενάκης, είναι η χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Ο,τι έκανε ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους και το στήσιμο αγώνων εξακολουθεί να στιγματίζει τον «βασιλιά των σπορ» στη χώρα μας.

Βάσει της ετήσιας έκθεσης της Sportradar για το 2023 προκύπτει ότι η χώρα μας… κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους ύποπτους αγώνες. Η Ελλάδα είχε 46 ματς που χειραγωγήθηκαν και πάνω απ’ αυτήν ήταν μόνο η Ρωσία με 55 και η Τσεχία με 67, η οποία κατέλαβε και την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Στην τέταρτη θέση είναι το Καζακστάν με 43 παιχνίδια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα έπεσε στο 5ο σκαλί της διαφθοράς. Με διαφορά τα περισσότερα χειραγωγημένα παιχνίδια έχει η Βραζιλία με 109. Από κει και πέρα ακολουθούν οι Φιλιππίνες με 65 αγώνες, το Βιετνάμ με 42, το Περού με 38 και η Αργεντινή με 36.

Η έκθεση με τίτλο «Διαφθορά και στημένοι αγώνες το 2023» βασίζεται στην παρακολούθηση της Sportradar σε 850.000 αθλητικά γεγονότα και αγώνες σε 70 αθλήματα. Οι συνολικά 1.329 ύποπτοι αγώνες σε έντεκα αθλήματα διεξάχθηκαν σε 105 χώρες. Το ποδόσφαιρο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη χειραγώγηση αγώνων. Από τα 1.329 στημένα ματς τα 880 είναι μεταξύ ποδοσφαιρικών ομάδων.

Σε σύγκριση με το 2022 τα δεδομένα δείχνουν ότι το ύποπτο ποσοστό χειραγώγησης σε όλα τα αθλήματα παρέμεινε σταθερό στο 0,21%. Ή ένας στους 467 αγώνες το 2023 ήταν «μιλημένος». «Κανένα άθλημα δεν έχει αναλογία ύποπτων αγώνων μεγαλύτερη από το 1%, επιβεβαιώνοντας ότι στο 99,5% των αθλητικών γεγονότων που παρακολουθήθηκαν δεν εντοπίστηκαν ύποπτα στοιχήματα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ύποπτων αγώνων συνεχίζει να περιλαμβάνει ύποπτα ζωντανά στοιχήματα κι αυτό συνέβη στο 95% των περιπτώσεων. Σε αυτό το “γκρουπ” αγώνων το ύποπτο στοίχημα εμφανίστηκε κατά το πρώτο μισό της διάρκειας των αγώνων στο 70% των περιπτώσεων».

Τι γίνεται το 2024

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η χειραγώγηση αγώνων συνεχίζεται και το 2024 και αφορά κυρίως το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2. Oπως είχε αναφέρει και το documentonews.gr, άλλοι τρεις φάκελοι με παιχνίδια της ΣΛ2, που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους εστάλησαν από τη Sportradar στην ΕΠΟ. Η ομοσπονδία διαβίβασε τους φακέλους και στη Βουλή και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Χρήστος Κέλλας τούς δημοσιοποίησε. Πρόκειται για τα ακόλουθα ματς: Νίκη Βόλου – Αιολικός 3-1 (14 Φεβρουαρίου), Νίκη Βόλου – Απόλλων Πόντου 5-0 (22 Φεβρουαρίου) και Απόλλων Πόντου – Μακεδονικός 0-3 (25 Φεβρουαρίου).

Στην αναφορά της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης για το παιχνίδι της Νίκης Βόλου με τον Απόλλωνα Πόντου σημειώνονται τα ακόλουθα: «Παίχτηκαν πολλά λεφτά στο να χάνει ο Απόλλων Πόντου στο πρώτο ημίχρονο και να ηττηθεί με παθητικό τουλάχιστον δύο γκολ σε έναν αγώνα που θα είχε τουλάχιστον τρία γκολ. Εκτιμάται πως στη χειραγώγηση μπορεί να συμμετείχε η φιλοξενούμενη ομάδα». Στην αναφορά σημειώνεται επίσης ότι ο προπονητής Δημήτρης Καλαϊτζίδης ήταν στον πάγκο του Απόλλωνα Π. σε δέκα ύποπτους αγώνες (όμως δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο).

Στο ματς Νίκη Β. – Απόλλων Πόντου ο ύποπτος στοιχηματισμός επιβεβαιώθηκε, αφού οι γηπεδούχοι επικράτησαν 5-0.

Για το Νίκη Βόλου – Αιολικός σημειώνεται πως υπήρξε στοιχηματισμός για να μπουν τουλάχιστον τέσσερα γκολ. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για ποδοσφαιριστή της Νίκης που είχε εμπλακεί σε ύποπτο ματς την περίοδο που αγωνιζόταν στον Απόλλωνα Λάρισας. Και σε αυτό το παιχνίδι δικαιώθηκαν όσοι πόνταραν ότι οι δύο ομάδες θα πετύχουν συνολικά τουλάχιστον τέσσερα γκολ.

Για το παιχνίδι του Απόλλωνα Πόντου με τον Μακεδονικό τα ύποπτα πονταρίσματα ήταν ότι οι γηπεδούχοι θα χάσουν με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά και ότι θα σημειωθούν τουλάχιστον τρία γκολ στο 90λεπτο. Και εδώ επιβεβαιώθηκε ο ύποπτος στοιχηματισμός, καθώς οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν 3-0.

Επιβεβαίωση και από ΕΠΑΘΛΑ

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 έλαβε 105 αναφορές για ύποπτα ματς, συντάχθηκαν 40 πορίσματα, εννιά εκ των οποίων προωθήθηκαν προς περαιτέρω διερεύνηση (οκτώ ποδόσφαιρο και ένα μπάσκετ). Από τις 105 αναφορές οι 53 αφορούσαν το ποδόσφαιρο (οι 49 από Σούπερ Λίγκα 2), οι 16 το βόλεϊ, οι 13 το μπάσκετ και οι υπόλοιπες άλλα έντεκα αθλήματα.

Σε ό,τι αφορά τις πηγές των αναφορών, ήταν: 33 της Sportradar μέσω της UEFA, 29 στην πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ, 15 από την ULIS, εννιά από RED BUTTON και 19 από τις υπόλοιπες πηγές.

 

Διαβάστε επίσης: Αυγενάκης: Λευτέρης ο… ντερμπεντέρης

Βουλή: Έντρομος ο Αυγενάκης καλεί τους αγρότες σε διάλογο

Τελιγιορίδου: «Ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει με απύθμενο θράσος το απύθμενο ψέμα»

Εμπαίζει ο Αυγενάκης τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με στημένη φιέστα

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter