Γιατί στην Ιαπωνία «τρέμουν» μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ

Γιατί στην Ιαπωνία «τρέμουν» μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ

Μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αντιμετωπίζεται από τους Ιάπωνες περίπου όπως και οι σεισμοί, που μαστίζουν το αρχιπέλαγος Νιχόν Ρεττόου για αιώνες: καταστροφική και ενδεχομένως αναπόφευκτη. Όπως και στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία είναι αποφασισμένοι να μην παραμείνουν αδρανείς για δεύτερη φορά.

Άλλωστε, η αλήθεια είναι ότι ζούμε ήδη σε έναν κόσμο «Trump 1.5». Παρά τις πολλαπλές ποινικές και αστικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί αξιοσημείωτη επιρροή στην τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ. Έχοντας σαρώσει στην υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, κινεί τα πολιτικά νήματα σε θέματα από το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας έως το νομοσχέδιο για τα σύνορα του Μεξικού.

Οι προβλέψεις λένε ότι η Ευρώπη θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ 2.0. Η ακραία ρητορική του κατά του ΝΑΤΟ, μπορεί να είναι απλώς ένας τρόπος να «ταρακουνήσει» τους συμμάχους. Αλλά οποιαδήποτε αμφιταλάντευση στη δέσμευση της Αμερικής απέναντι στο Άρθρο 5 του Βορειοανατολικού Συμφώνου, θα αντηχούσε μέχρι την Ασία.

Σύμφωνα με το Politico, μολονότι η Ιαπωνία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ως ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, κάθε υπαινιγμός ότι δεν θα μπορούσε πλέον να βασίζεται στην 72χρονη διμερή συνθήκη ασφαλείας, θα ήταν καταστροφική.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο του μεγιστάνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει την παραχώρηση εδαφών από το Κίεβο στη Ρωσία), στα μάτια της Ιαπωνίας, θα ενθάρρυνε την Κίνα στις δικές της εδαφικές φιλοδοξίες.

Ο χειρότερος φόβος της Ιαπωνίας είναι να παγιδευτεί σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν, το μερικώς αναγνωρισμένο κράτος της Ανατολικής Ασίας, το οποίο η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο μέρος της, αν και είναι έτοιμη να αμυνθεί (με την υποστήριξη των ΗΠΑ) εάν η επικράτειά της δεχθεί επίθεση.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται, η Ιαπωνία ανταποκρίθηκε δεσμευόμενη να διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, φαίνεται ότι πλησιάζει πιο κοντά στη Νότια Κορέα, ξεπερνώντας δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κινείται παράλληλα στο πλαίσιο της αποτροπής, ιδίως μέσω της ανάπτυξης ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Η ένταξη στον όμιλο AUKUS με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι επίσης στο «τραπέζι».

Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις δαπάνες. Το ποσοστό αποδοχής του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα έχει πέσει (χάρη σε ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης κομμάτων) και ίσως χρειαστεί να προκηρύξει εκλογές αυτό το φθινόπωρο.

Όσον αφορά το οικονομικό μέτωπο, το Τραμπ 2.0 είναι εξίσου αποθαρρυντικό. Το Τόκιο δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στην περιφερειακή εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership (TPP). Η ιδέα προωθήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2016 αλλά δεν επικυρώθηκε ως αποτέλεσμα σημαντικής εσωτερικής πολιτικής αντίθεσης. Έκτοτε, το TPP έχει μετατραπεί σε Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα χωρίς αντίβαρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Διεθνές Δικαστήριο: Η Γερμανία απορρίπτει τις κατηγορίες για συνδρομή στη γενοκτονία στην Γάζα

Νέο «ποινολόγιο» στα σχολεία: Τι ανακοινώθηκε για αποβολές, απουσίες και κινητά τηλέφωνα

Θεσσαλονίκη: Πήγαν να πάρουν ναρκωτικά μαζί με τα παιδιά τους και… κατέληξαν όμηροι του ναρκέμπορου

Αδιανόητο περιστατικό στην Κόρινθο: Έκαναν νεκροψία σε 60χρονο και βρήκαν μέσα του… ιατρικό εργαλείο

Ρωσία: Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης γέφυρας – Ένας νεκρός και έξι τραυματίες

Ρένα ∆ούρου στο Documento: «Επικίνδυνη η µυστική διπλωµατία Μητσοτάκη»

Ολική έκλειψη Ηλίου: Εκατομμύρια άνθρωποι την παρακολούθησαν – Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα (Photos -Video)

Βουλή… πλην Λακεδαιμονίων; – Οι ισορροπίες τρόμου και τα 3+1 σενάρια αν κηρυχτούν έκπτωτοι οι «Σπαρτιάτες»

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας, παραμένουν οι βοριάδες – Που θα σημειωθούν βροχές

Βάλε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη

Μαρκόπουλο: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο – ΙΧ καρφώθηκε σε κολώνα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter