Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Χαράτσι στις εξετάσεις και ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του… ΕΣΥ του Άδωνη

Νομοσχέδιο υπουργείου Υγείας: Χαράτσι στις εξετάσεις και ιδιωτικά ιατρεία για τους γιατρούς του… ΕΣΥ του Άδωνη

Ο Άδωνης Γεωργιάδης αλλάζει ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της υγείας, βάζοντας σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από το αρμόδιο υπουργείο προβλέπονται νέα χαράτσια για τους ασφαλιζόμενους για υπηρεσίες που μέχρι τώρα δεν συνέδραμαν, και δίνει πράσινο φως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας για παροχή ιδιωτικού έργου

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).

Επιπλέον οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν στα φαρμακεία αρκεί οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν 5 ευρώ.

Τέλος, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή κλινικές, ενώ έως τώρα, οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αποκλειστικής απασχόλησης και αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η άσκηση ιδιωτικού έργου.

Επιβάρυνση 1 έως 3 ευρώ για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από την 1η Απριλίου

Σύμφωνα με το κεφάλαιο ΣΤ’ του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας, «οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Εμβολιασμός κατά του Covid με χαράτσι στα φαρμακεία

Στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στο άρθρο 48 του ν/σ αναφέρεται: «Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

Ιδιωτικά ιατρεία από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως οι γιατροί μπορούν να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία ή και να απασχολούνται παράλληλα σε ιδιωτικές κλινικές.

Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του ΕΣΥ, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης».

«Ειδικότερα, οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος – τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης – εποπτείας των επαγγελματιών Υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων Υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες Υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Τη σχετική άδεια την παρέχει ο διοικητής του νοσοκομείου ή του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού».

 

Το προβλέπει το ερανιστικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας:

  •  Στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων.
  • Στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.
  • Στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
  • Στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ».
  • Στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
  • Στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19.

 

Δείτε επίσης: Αποκάλυψη ΟΕΝΓΕ για απογευματινά χειρουργεία: ΜΕΘ επί πληρωμή στο… νέο ΕΣΥ Άδωνη

Άδωνης Γεωργιάδης: Μοντέλο Σουηδίας με φακελάκια Ελλάδας το ΕΣΥ

Συνταξιούχος γκρεμίζει on air το αφήγημα Μητσοτάκη και Άδωνη για το ΕΣΥ – Με ένα τηλεφώνημα (Video)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης ομολογεί: «Δεν υπάρχει δωρεάν Υγεία» (Audio)

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι το αφεντικό και το δείχνει

Ματίνα Παγώνη: «Δεν υπάρχουν γιατροί για να λειτουργήσουν» τα απογευματινά χειρουργεία (Video)

Δυσεύρετα ακόμη και βασικά φάρμακα – «Βασική αιτία η τιμολογιακή πολιτική της Ελλάδας»

Long Covid: Έρευνα ρίχνει φως στο μυστήριο της «ομίχλης εγκεφάλου»

Στους δρόμους οι υγειονομικοί ενάντια στην «αιμορραγία» στο ΕΣΥ με υπογραφή Μητσοτάκη (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter