Στενεύει ο κλοιός για την κυβέρνηση: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Στενεύει ο κλοιός για την κυβέρνηση: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Τροπολογία κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αναγκάσει την κυβέρνηση να καταθέσει τα πολυσυζητημένα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Μουδιασμένη» η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», είναι ο τίτλος της τροπολογίας που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρώτο υπογράφοντα τον Χάρη Μαμουλάκη.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται η ανάγκη τήρησης της αρχής της δημοσιότητας και για την εν λόγω επιτροπή, καθώς η δημοσιοποίηση των πρακτικών «θα συμβάλλει στη διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του επιστημονικού φορέα» και θα βελτιώσει το κοινοβουλευτικό έργο των κομμάτων.

Την κατάθεση της τροπολογίας είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι με μπαράζ δημοσιευμάτων το Documento είχε αναδείξει την ελλιπή τήρηση των πρακτικών, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα το μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στα πρακτικά περιλαμβάνονται μόνο οι τελικές εισηγήσεις. Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είχε παραδεχτεί ότι οι ενστάσεις καταγράφονται μόνο μετά από αίτημα του μέλους που διαφωνεί, ενώ σπανίως διεξάγονται ψηφοφορίες. Παράλληλα, το Documento είχε αναδείξει καταγγελία μέλους της επιτροπής, το οποίο υποστηρίζει ότι η εισήγηση για το άνοιγμα του τουρισμού άλλαξε μετά από παρέμβαση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου.

Διαβάστε σχετικά:

Η επιστήμη της προπαγάνδας

Πολιτικές οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων: «Προσαρμογή των ειδικών στις απαιτήσεις της κυβέρνησης»

Να σημειωθεί, επίσης, ότι τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και η Νίκη Κεραμέως εδώ και μήνες αποφεύγουν να απαντήσουν στα Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την υπουργό Παιδείας να διαβάζει απόσπασμα των πρακτικών ενώπιον της Ολομέλειας κατά την απάντηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Χριστόφορου Βερναρδάκη, αλλά να μην καταθέτει τα πρακτικά.

Η πρώτη αντίδραση Μαξίμου

Σε δίλημμα βρίσκεται η κυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται στην αμήχανη απάντηση που δόθηκε από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο documentonews.gr. «Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Βουλή» σημείωσαν, αδυνατώντας να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για το αν θα εγκριθεί ή απορριφθεί η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συμπολίτευση αντιλαμβάνονται ότι η άρνηση υιοθέτησης της τροπολογίας θα εντείνει τις αντιδράσεις και θα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας. Στο αντίθετο σενάριο, σάλος θα προκληθεί στην περίπτωση που κατατεθούν τα πρακτικά και επαληθευτούν όσα έχουν παραδεχτεί μέλη της επιτροπής ως προς τον ελλιπή τρόπο τήρησής τους. Aπ΄ ό,τι φαίνεται, τα πρακτικά της επιτροπής αποδεικνύονται δυσεπίλυτο αίνιγμα αν όχι αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης.

Διαβάστε την τροπολογία:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/10/5faabb9d825e634441311ce5.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter