Πύρινος εφιάλτης σε Πανόραμα Παλλήνης, Δασαμάρι, Διώνη – Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος – Στις φλόγες δεκάδες περιουσίες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Πύρινος εφιάλτης σε Πανόραμα Παλλήνης, Δασαμάρι, Διώνη – Αυτοκτόνησε ηλικιωμένος – Στις φλόγες δεκάδες περιουσίες – Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Αττική με τις φλόγες να καίνε ανεξέλεγκτα σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, οχήματα σε Παλλήνη, Πεντέλη, Γέρακα, Ανθούσα και Διώνη ενώ ένας ηλικιωμένος άνδρας δεν άντεξε να δει το σπίτι του να καίγεται για τέταρτη φορά και έβαλε τέλος στη ζωή του. Παράλληλα, τρεις πολίτες μεταφέρθηκαν χθες στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Αυτή την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Διώνη και το Δασαμάρι σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και το Πανόραμα της Παλλήνης. Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στο Ντράφι. Τα ενεργά μέτωπα είναι πολλά και διάσπαρτα επίσης σε Πικέρμι, Γέρακα και Ανθούσα με τους κατοίκους να προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την τρίτη ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, ανατολικά, στα όρια των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, έως και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, υπάρχει ενεργό μέτωπο. Για τον περιορισμό του, επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Ένα μικρό μέτωπο, εξελίσσεται δυτικά του οικισμού Ντράφι και αντιμετωπίζουμε διάσπαρτες εστίες στην περιοχή της Ανθούσας. Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με τις ριπές να έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα 100 χλμ την ώρα να δυχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών.

Την εξάπλωση της φωτιάς παρουσιάζουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι χάρτες της υπηρεσίας Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το μέγεθος της καταστροφής παρά το γεγονός πως η πυρκαγιά καίει από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Η ενημέρωση για την πυρκαγιά στις 11:00

Με λάστιχα και κουβάδες οι κάτοικοι

Με λάστιχα, φτυάρια, κλαδιά και κουβάδες οι κάτοικοι προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους.  Οργισμένοι κάτοικοι καταγγέλλουν πως αρκετά οικόπεδα δεν είχαν καθαριστεί και πως παρά το γεγονός πως καλούν την πυροσβεστική για να σώσει τις περιουσίες τους εκείνη παραμένει άφαντη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας Ε. Μπουρνούς το 40% των οικοπέδων έχει καθαριστεί, ωστόσο υπολείπεται ένα 60%.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Στο Ντράφι υπάρχει βιβλική καταστροφή, υπάρχουν 10 σπίτια που έχουν καταστραφεί. Η φωτιά εκεί έχει σαρώσει τα πάντα στο σημείο εκείνο» είπε και πρόσθεσε: «το 40% των οικοπέδων είχε καθαριστεί». Επιπλέον, επισήμανε πως κάποιοι ιδιώτες δεν φρόντισαν ούτε οι ίδιοι να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής – Στη «μάχη» και ο στρατός

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συνδράμουν Δασική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΓΕΣ, ΟΤΑ και ΕΛΑΣ που διαθέτει 626 αστυνομικούς με 232 οχήματα.

Παράλληλα, στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται και ο στρατός και συγκεκριμένα δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές για την φωτιά στην Πεντέλη.

Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

 

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση

Παράλληλα, σοβαρά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση. Κάτοικοι που προσπαθούν με τα δικά τους μέσα να συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς δυσκολεύονται λόγω της διακοπής στην υδροδότηση.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου. Η βλάβη εντοπίζεται σε μια γραμμή Μέσης Τάσης που τροφοδοτεί τμήμα της Παλλήνης και της Πεντέλης.

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς η λεωφόρος Μαραθώνος παραμένει κλειστή ανάμεσα στην Παλλήνη και το Πικέρμι λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες το απόγευμα στην βόρεια και ανατολική Αττική.

Όπως είναι λογικό, έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα στις λεωφόρους Λαυρίου και Σπάτων προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Ενώ νωρίτερα, υπήρχαν προβλήματα και στην Αττική οδός. Πλέον, έχει ανοίξει σε αμφότερα τα ρεύματα.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter